Ο ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Η κυβέρνηση και το κράτος της ελληνικής άρχουσας τάξης τις τελευταίες μέρες έχουν ξεκινήσει έναν ανοικτό, θρασύδειλο πόλεμο ενάντια σε χιλιάδες πρόσφυγες, με τη συνενοχή του κυνικού καθεστώτος Ερντογάν και την ανοχή και ενθάρρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

[Source]

Την περασμένη βδομάδα η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα πάψει να εμποδίζει τις «μεταναστευτικές ροές» προς την Ευρώπη, αμέσως μετά την απώλεια 34 Τούρκων στρατιωτών από βομβαρδισμούς που προήλθαν από τον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία συριακό στρατό του Άσαντ, στο Ιντλίμπ της Βόρειας Συρίας. Με την κίνηση αυτή ο Ερντογάν επιχειρεί να πιέσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για να στηρίξουν χρηματοδοτικά και στρατιωτικά το καθεστώς του και την τουρκική επέμβαση στη Β. Συρία, επιχείρηση η οποία τις τελευταίες βδομάδες έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.

Πρόκειται για μία ακόμα κυνική απόπειρα χρησιμοποίησης του δράματος εκατομμυρίων προσφύγων από το καθεστώς Ερντογάν, ώστε να εξυπηρετηθούν τα άμεσα συμφέροντα και ιμπεριαλιστικά σχέδια της τουρκικής άρχουσας τάξης, η οποία με τη στρατιωτική επέμβασή της στη Συρία επιδιώκει στο όνομα της δημιουργίας μιας ειδικής εδαφικής ζώνης για τους πρόσφυγες του πολέμου να επιτύχει την προσάρτηση εδαφών και να οριστικοποιήσει τη συντριβή της σημαντικότερης εστίας του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος που έδρευε σε αυτήν την περιοχή.

Η ελληνική κυβέρνηση, στο όνομα της απάντησης στην κυνική στάση του Ερντογάν, με τη δική της στάση τον συναγωνίζεται και τον ξεπερνά σε κυνισμό και σε βαρβαρότητα. Οι περισσότεροι από 10.000 εξαθλιωμένοι και κατατρεγμένοι πρόσφυγες που έχουν περάσει τις τελευταίες μέρες τα τουρκικά σύνορα από την Αδριανούπολη αντιμετωπίζονται από την ελληνική αστυνομία, το στρατό και τη συνοριοφυλακή σαν ένας εχθρικός στρατός εισβολέων, με ρίψη δακρυγόνων, χειροβομβίδων ασφυξιογόνων αερίων και από προχθές, με πραγματικά πυρά!

Σύμφωνα με την προκλητική ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ΄Σώμα Στρατού που εδρεύει στη Θράκη, από τις 2 Μαρτίου 2020 «και καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή». Η διαταγή αυτή ισοδυναμεί με την επίσημη κήρυξη πολέμου σε χιλιάδες άοπλους και κατατρεγμένους ανθρώπους. Αυτό αποτελεί ένα υπόδειγμα ανανδρίας και κρατικής αγριότητας που ιστορικά συναντάται σε ακραία ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Ήδη την περασμένη Δευτέρα 2/3, είχαμε τα πρώτα θύματα στον ανοικτό αυτό πόλεμο ενάντια στους πρόσφυγες. Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Forensic Architectur ο Σύριος Μοχάμαντ αλ-Άραμπ, 22 ετών, δολοφονήθηκε στην προσπάθειά του να περάσει τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο, πιθανότατα από Έλληνες συνοριοφύλακες, ενώ ένα παιδί ανασύρθηκε νεκρό στα ανοιχτά της Λέσβου σε ναυάγιο βάρκας που προέκυψε εξαιτίας των επιχειρήσεων απωθήσεων βαρκών προσφύγων στη θάλασσα από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα ή αλλιώς της εφαρμογής των μεθόδων “push back”, οι οποίες απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο. Τέτοιες απωθήσεις μάλιστα, εικονίζονται σε σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και το οποίο έδωσαν στη δημοσιότητα, για τους δικούς τους φυσικά λόγους, οι τουρκικές αρχές και δείχνει την ελληνική ακτοφυλακή όχι απλά να απωθεί, αλλά και να πυροβολεί για να εκφοβίσει τους πρόσφυγες.

Αυτή η πρωτοφανής επίδειξη βαρβαρότητας, ήρθε ως φυσική συνέχεια της πολυήμερης κυβερνητικής εκστρατείας καταστολής των μαζικών κινητοποιήσεων των κατοίκων σε Λέσβο και Χίο από 15 διμοιρίες ΜΑΤ στα τέλη Φεβρουαρίου, οι οποίες είχαν λάβει χαρακτήρα εξέγερσης ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την ανέγερση μόνιμων νέων μαζικών φυλακών προσφύγων («κλειστές δομές»). Η κήρυξη πολέμου στους πρόσφυγες ήρθε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνα) την Κυριακή 1η Μαρτίου, η οποία αποφάσισε την αναστολή της αποδοχής αιτήσεων ασύλου και της απονομής του για ένα μήνα, δηλαδή την προσωρινή κατάργηση ενός θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος, κατοχυρωμένου διεθνώς (Καταστατικό Χάρτης του ΟΗΕ), αλλά και από το ίδιο το ελληνικό Σύνταγμα. Αυτό, ακόμη και ο ακροδεξιός ρατσιστής Σαλβίνι στην Ιταλία δεν τόλμησε να το κάνει στην Ιταλία. Οι λίγες δεκάδες πρόσφυγες μάλιστα, που κατάφεραν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα συνελήφθησαν και ορισμένοι από αυτούς ήδη καταδικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες για «παράνομη είσοδο στη χώρα», για πρώτη φορά μετά το 2014.

Ταυτόχρονα, τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση και τα καπιταλιστικά μέσα ενημέρωσης αυξάνουν την ξενοφοβική και ρατσιστική ρητορική, μιλώντας (συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του πρωθυπουργού) για «ασύμμετρη απειλή», «εισβολείς που επιβουλεύονται την ασφάλεια της χώρας» κ.α. Έτσι καλλιεργούν καθημερινά ένα κλίμα εθνικιστικής, μισάνθρωπης υστερίας ενάντια στους πρόσφυγες, το οποίο ενθαρρύνει όλα τα είδη φασιστικών και ρατσιστικών οργανώσεων να σχηματίσουν παραστρατιωτικές ομάδες και να επιτίθενται εναντίον προσφύγων και αλληλέγγυων σε αυτούς ανθρώπων. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και δείχνει μια ομάδα ρατσιστών στο λιμάνι της Μυτιλήνης την περασμένη Κυριακή 1/3 να εμποδίζουν την αποβίβαση προσφύγων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται μία έγκυος και μικρά παιδιά, εκστομίζοντας εναντίον τους ακατονόμαστες ύβρεις, ενώ την ίδια μέρα και στην ίδια πόλη δέχθηκαν βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις δυο ανταποκριτές γερμανικών μέσων ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση και η ελληνική άρχουσα τάξη δεν δικαιούνται στο ελάχιστο να κρύβονται πίσω από τον κυνισμό και την εργαλειοποίηση των προσφύγων από το καθεστώς Ερντογάν. Καταρχάς, οι ίδιοι συνεχίζουν να είναι σύμμαχοι με τον Ερντογάν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και μάλιστα κατά την τελευταία σύνοδο των πρέσβεων των κρατών της αιμοσταγούς ιμπεριαλιστικής αυτής συμμαχίας, στην οποία η Τουρκία ζήτησε τη ΝΑΤΟική συνδρομή για να διατηρήσει την κατοχή της στα συριακά εδάφη της Βόρειας Συρίας, η ελληνική κυβέρνηση δεν εξέφρασε καμία διαμαρτυρία για τα τουρκικά σχέδια και φέρεται μόνο να έθεσε θέμα σεβασμού από μέρους της Τουρκίας της συμφωνίας της ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει σε όλους τους τόνους να δηλώνει πίστη σε αυτήν την άθλια συμφωνία που υπογράφτηκε το 2016. Αυτή είναι μια ρατσιστική συμφωνία που αποσκοπούσε στον «έλεγχο των ροών» προσφύγων με οικονομικά ανταλλάγματα στο καθεστώς Ερντογάν (και την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες) και η οποία έχει δώσει στον Τούρκο πρόεδρο το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο διαπραγμάτευσης με την ΕΕ. Γενικότερα, η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική άρχουσα τάξη εφαρμόζουν κατά γράμμα τις αντι-προσφυγικές πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες αντιμετωπίζουν απάνθρωπα τα κατατρεγμένους των πολέμων, τους αρνούνται την είσοδο στις ευρωπαϊκές χώρες, εμποδίζουν το δικαίωμά τους στο άσυλο και την προοπτική τους για μια στοιχειωδώς ανθρώπινη ζωή.

Η ελληνική άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις της είναι συνυπεύθυνες για τα βάσανα αυτών των ανθρώπων γιατί με τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ έχουν υποστηρίξει άμεσα και έμμεσα τους καταστροφικούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους (Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία κ.α) και τη δράση των αντιδραστικών καθεστώτων της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, τις αιτίες δηλαδή οι οποίες δημιούργησαν συνεχή και μεγάλα κύματα προσφύγων κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα εκατομμύρια των προσφύγων είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου, άλλων πρώτων υλών και σφαιρών επιρροής, της ακραίας εκμετάλλευσης, καταπίεσης και της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που κυριαρχούν στις χώρες καταγωγής τους, φαινόμενα για τα οποία ο δυτικός ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ και της ΕΕ, με ενεργό συμμέτοχο την καπιταλιστική Ελλάδα, έχουν την αποφασιστική ευθύνη. Με τις δικές τους επεμβάσεις και ενέργειες έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό των προσφύγων και τώρα όχι μόνο δεν αναλαμβάνουν το καθήκον της στοιχειώδους φροντίδας τους, αλλά τους επιφυλάσσουν ερμητικά κλειστά σύνορα, στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές, άρνηση χορήγησης ασύλου, κρατική καταστολή και δολοφονίες. Αυτός είναι ο σύγχρονος βαθιά παρηκμασμένος και απάνθρωπος καπιταλιστικός «πολιτισμός», χαρακτηριστικός εκπρόσωπος του οποίου είναι όχι μόνο το καθεστώς του Ερντογάν, αλλά και το κράτος της ελληνικής άρχουσας τάξης που πυροβολεί άοπλους κατατρεγμένους.

Με αυτήν τη στάση έναντι των προσφύγων η ελληνική κυβέρνηση γίνεται πλέον ο πιο βάρβαρος χωροφύλακας των ευρωπαϊκών συνόρων. Συμπεριφερόμενη ως φτωχός συνεταίρος και υποτακτικός των βορειοευρωπαίων αστών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ισότιμη και αναλογική ανάληψη από την πλευρά όλων των ευρωπαϊκών κρατών της υποχρέωσης για φροντίδα και κοινωνική ένταξη των προσφύγων, αλλά επιδιώκει να λάβει οικονομικά ανταλλάγματα για τον ρόλο του ευρω-χωροφύλακα στα πρότυπα της τακτικής του Ερντογάν, όπως φάνηκε με την χθεσινή ανακοίνωση από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που ταξίδεψε μαζί με τον πρωθυπουργό στον Έβρο ότι θα δοθούν στην Ελλάδα 700 εκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα (βλέπε να τρομοκρατήσει και να φυλακίσει τους πρόσφυγες), σε 3 δόσεις.

Τα χρήματα αυτά, όπως και τα δισεκατομμύρια ευρώ που δίνονται τα τελευταία χρόνια στο καθεστώς Ερντογάν στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας θα μπορούσαν να διατεθούν για την φροντίδα και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες που οι ίδιοι επιθυμούν να ζήσουν. Αντίθετα, προορίζονται για τις τσέπες των αφεντικών που κατέχουν κατασκευαστικές εταιρείες όπως η ΑΚΤΩΡ, η ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος, οι οποίες ετοιμάζονται με την έγκριση της κυβέρνησης να χτίσουν νέες απάνθρωπες μαζικές φυλακές προσφύγων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ο βάρβαρος και θρασύδειλος πόλεμος του ελληνικού κράτους ενάντια στους πρόσφυγες επιχειρείται να δικαιολογηθεί με μια εκστρατεία συστηματικών ψευδών και κινδυνολογίας από τα καπιταλιστικά ΜΜΕ και την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της οποίας γίνεται η επίκληση του κινδύνου «αλλοίωσης» του ελληνικού πληθυσμού. Όμως σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (https://www.unhcr.org/) η Ελλάδα έχει σήμερα μόλις 5 πρόσφυγες ανά 1000 κατοίκους και η Τουρκία 45, ενώ συνολικά στο ελληνικό έδαφος υπάρχουν μόλις λιγότεροι από 70 χιλιάδες πρόσφυγες, όταν στην Τουρκία ο αριθμός των προσφύγων ξεπερνά τα 3,7 εκατομμύρια.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση και η ελληνική άρχουσα τάξη με την προκλητική επίκληση των κινδύνων από τους «πρόσφυγες – εισβολείς» προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα «εθνικής ομοψυχίας» μεταξύ της εργατικής τάξης και των διεφθαρμένων εκμεταλλευτών της, με πολιτικό σκοπό να στρέψουν το βλέμμα της μακριά από την αναγκαία ταξική πάλη με την οποία θα μπορούσαν να ματαιωθούν τα κυβερνητικά μέτρα ενάντια στο εργατικό εισόδημα, τα εργασιακά, ασφαλιστικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα.

Απέναντι στον βάρβαρο πόλεμο που έχει κηρυχθεί ενάντια στους πρόσφυγες και στη συστηματική καλλιέργεια εθνικιστικού, ξενοφοβικού κλίματος στην κοινωνία, η Αριστερά και το εργατικό κίνημα της Ελλάδας θα πρέπει να αντισταθούν με αποφασιστικότητα, τοποθετούμενοι ξεκάθαρα στο πλευρό των προσφύγων. Όμως αυτή η ζωτική υπόθεση υπονομεύεται «εκ των έσω», πρώτα και κύρια με την απαράδεκτη στάση που τηρεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το χαρακτηριστικότερο δείγμα ήταν όσα είπε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Mega Chanel στις 3/3, στην οποία δήλωσε ότι η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στην προσπάθεια χιλιάδων προσφύγων να εισέλθουν στην Ελλάδα είναι σωστή και αναγκαία. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει με συνέπεια στο «πνεύμα» της πρόσφατης διακυβέρνησης της, όπου εφάρμοσε μια απάνθρωπη πολιτική ενάντια στους πρόσφυγες με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Ειδομένη και τη Μόρια. Αρνείται να υπερασπίσει το δικαίωμα στο άσυλο για όλους τους πρόσφυγες, αποδέχεται αδιαμαρτύρητα τον εγκληματικό ρόλο της ΕΕ και των ΗΠΑ για όσα συμβαίνουν στο προσφυγικό, στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, ενώ πλειοδοτεί στην τήρηση μιας εθνικιστικής γραμμής στον ανταγωνισμό ελληνικής και τουρκικής άρχουσας τάξης, τασσόμενη υπέρ μιας πιο «αποφασιστικής» στάσης έναντι της Τουρκίας.

Από την άλλη πλευρά, δυστυχώς απογοητευτική και κατώτερη των περιστάσεων είναι η πολιτική στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ έναντι των γεγονότων των τελευταίων ημερών, όπως εκφράστηκε επίσημα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ στις 2/3 (http://www.kke.gr/article/Gia-tis-ekselikseis-sto-prosfygiko-kai-ta-metra-tis-kybernisis/). Η ηγεσία του ΚΚΕ προβαίνει σε μια υποτονική καταδίκη της πολεμικής βίας της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού κράτους απέναντι στους πρόσφυγες, την ώρα που αποδέχεται ως «αναγκαία τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο», παρέχοντας έτσι εμμέσως αλλά σαφώς μια ορισμένη νομιμοποίηση στην κυρίαρχη εθνικιστική ρητορική περί ανάγκης υπεράσπισης των συνόρων. Ταυτόχρονα, καλεί τον λαό να καταδικάσει «τόσο τον αντιδραστικό εθνικισμό και την καταστολή όσο και τον επικίνδυνο κοσμοπολιτισμό της θεωρίας των “ανοιχτών συνόρων”», την ώρα που το άνοιγμα των συνόρων είναι μια στοιχειώδης προϋπόθεση για να σωθούν από τις κακουχίες χιλιάδες πρόσφυγες. Καλεί με άλλα λόγια, τον λαό να βάλει στην ίδια μοίρα την κρατική βία ενάντια στους πρόσφυγες και την ίδια την προϋπόθεση για να σταματήσει αυτή η βία! Πρόκειται για μια θέση που ντροπιάζει το κόμμα, για την οποία η ηγεσία του ΚΚΕ οφείλει να δώσει εξηγήσεις ενώπιον κάθε απλού κομμουνιστή αγωνιστή. Επιπλέον, η ηγεσία του ΚΚΕ αρνείται να προτείνει συγκεκριμένες μαζικές πρωτοβουλίες υπεράσπισης των προσφύγων και προώθησης της αναγκαίας σύνδεσης τους σε ένα κοινό μέτωπο πάλης με το εργατικό κίνημα και την πρωτοπόρα νεολαία ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ. Αντί γι’ αυτό, εμφανίζεται να ζητά από την αντιδραστική κυβέρνηση Μητσοτάκη να αμφισβητήσει την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όταν αυτή αποδεικνύεται ο πιστός τους χωροφύλακας.

Κάθε συνειδητός αγωνιστής της Αριστεράς, του εργατικού κινήματος και της νεολαίας πρέπει με όλες τις δυνάμεις του να ταχθεί στο πλευρό των προσφύγων και να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό του θρασύδειλου πολέμου που με τη συνενοχή της ΕΕ και της Τουρκίας διεξάγει η ελληνική άρχουσα τάξη εναντίον τους. Είναι επείγουσα ανάγκη να ληφθούν τώρα συγκεκριμένες ενωτικές πρωτοβουλίες δράσης από την Αριστερά και τις μαζικές εργατικές και νεολαιίστικες οργανώσεις, γύρω από τους ακόλουθους σκοπούς και διεκδικήσεις:

– Να σταματήσει εδώ και τώρα ο θρασύδειλος πόλεμος από το στρατό, την αστυνομία και την συνοριοφυλακή ενάντια στους πρόσφυγες! Να μην συμμετάσχει κανένας φαντάρος και κανένας κατώτερος αξιωματικός σε αυτές τις άνανδρες πολεμικές επιχειρήσεις!

– Ανοικτά όλα τα ελληνικά σύνορα για κάθε πρόσφυγα, άσυλο σε όσους το ζητήσουν και χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για να κατευθυνθούν στις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν.

– Όχι στην μισάνθρωπη και ξενόφοβη υστερία της ελληνικής άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης. Καμία ομοψυχία με τους διεφθαρμένους μισάνθρωπους της άρχουσας τάξης!Προλεταριακή-διεθνιστική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες δεν είναι εισβολείς, είναι θύματα ιμπεριαλιστικής – πολεμικής βίας και άγριας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Είναι αδέλφια του ελληνικού εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, είναι σύμμαχοί μας στην υπόθεση του κοινού αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

– Πρωτοβουλίες εδώ και τώρα για κοινή μαζική δράση με τους πρόσφυγες. Κοινές επιτροπές αγώνα μεταξύ των κατοίκων των νησιών και προσφύγων ενάντια στα σχέδια ανέγερσης νέων φυλακών προσφύγων, για την από κοινού αντιμετώπιση της κρατικής βίας και καταστολής και για την εκδίωξη των ρατσιστικών και φασιστικών ομάδων που επιχειρούν να αναπτύξουν δράση στους τόπους που έχουν εγκλωβιστεί οι πρόσφυγες.

– Άμεσες πρωτοβουλίες από τα μαζικά αριστερά κόμματα, τις οργανώσεις νεολαίας και τα συνδικάτα για συντονισμένη δράση με το τουρκικό και το ευρωπαϊκό εργατικό κίνημα στον αγώνα για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία και να αποχωρήσουν όλοι ξένοι στρατοί από τη χώρα, για να ακυρωθεί άμεσα η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που κρατά φυλακισμένους εκατομμύρια κατατρεγμένους ανθρώπους και δίνει τη δυνατότητα στο καθεστώς Ερντογάν να τους χρησιμοποιεί κυνικά για τα τουρκικά καπιταλιστικά συμφέροντα, για να ανοίξουν όλα τα από τα ευρωπαϊκά κράτη τα σύνορά τους στους πρόσφυγες για υποδοχή, περίθαλψη, άσυλο και μέριμνα για την κοινωνική ένταξη. Η πλούσια καπιταλιστική ΕΕ των 600 εκατ. μπορεί άνετα να υποδεχθεί και να φροντίσει 5-6 εκατομμύρια κατατρεγμένους ανθρώπους.

Κομμουνιστική Τάση (ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης) – εφημερίδα «Επανάσταση» (www.marxismos.com)