Revolutionära Kommunistiska Internationalen är här!

Mellan 10 och 15 juli samlades över 500 kommunister från alla världens hörn i Italien för att, tillsammans med tusentals deltagare online, grunda den Revolutionära Kommunistiska Internationalen. Vi har lagt den första tegelstenen i bygget av ett verkligt kommunistiskt världsparti, som kan ta ledningen i kampen för att sätta stopp för kapitalismens barbari en gång för alla.

Visningen av konferensen samlade i sann internationalistisk anda drygt 7700 kommunister från över 120 länder. Under veckans över 20 pass diskuterades alla de frågor som lyfts i internationalens manifest, allt ifrån frågan om krig och imperialism, till filosofi, ekonomi, kampen mot förtryck, och mycket mer.

Vår international må vara ny, men våra rötter är djupa. En lång, röd tråd knyter oss till Marx, Engels, Lenins och Trotskijs idéer och livsverk. Hamid Alizadeh från internationalens ledning påpekade att det inte finns något som liknar RKI någonstans i världen. Ingen annan organisation har på allvar tagit sig an uppgiften att idag förvalta marxismens genuina idéer och den revolutionära kommunismens traditioner.

Vi bygger en organisation av och för världens arbetare och unga. I den kampen förlitar vi oss varken på rika finansiärer eller allmosor från den borgerliga staten. Tvärtom, RKI bygger helt och hållet på tusentals uppoffringar från kamrater och sektioner runt om i världen. 

Totalt samlade vi in 5,5 miljoner kronor! Det gör att vi snabbt kan expandera vårt internationella center i London för att kunna följa upp de enorma möjligheterna att bygga kommunismens styrkor i hela världen. 

Ett revolutionärt världsparti

I april 2023 hade vi 4 400 kamrater internationellt, men på bara ett år växte vi till 6 500, en ökning med nästan 50 procent. Första juli räknar vi med att vara uppe i 7.000 kamrater. I Sverige har vi gått från 130 kamrater i 11 partigrupper, till 270 i 34 partigrupper. Vi har lanserat vårt parti, Revolutionära kommunistiska partiet, och hjälpt till att lägga grunden för Vallankumous (Revolution) i Finland, som på bara ett år vuxit från tre till snart 30 kamrater. 

Revolutionära kommunistiska internationalen samlar för närvarande fullvärdiga sektioner i 26 länder, tillsammans med betydande grupper likt Vallankumous i ytterligare 12 som håller på att lägga grunden för riktiga sektioner. Inräknat mindre grupper och individer runt om i världen har vi kamrater som bygger RKI i mer än 70 länder.

I Storbritannien har vi över 1 200 kamrater och över 100 partigrupper. De brittiska kamraterna hade precis grundat Revolutionary Communist Party när kamrat Fiona Lali fullständigt förnedrade den högerkonservativa före detta inrikesministern Suella Braverman i nationell TV, och blev viral. Kamraterna har nu inlett en kampanj för att få Fiona invald i parlamentet, och har redan fått stor uppmärksamhet i sitt distrikt Stratford and Bow.

I Kanada är det nyligen grundade Revolutionary Communist Party nu större än någon annan grupp på den revolutionära vänsterkanten i landet, med 820 medlemmar spridda över de flesta större städer. Även söder om gränsen ser vi stora framgångar, där USA:s revolutionära kommunister nu samlar över 800 medlemmar, en tillväxt med 150 procent sedan augusti 2023. Under de kommande veckorna kommer kamraterna att fira denna framgång genom att grunda Revolutionary Communists of America.

Även i Pakistan, där RKI samlar 705 medlemmar, har man fattat beslut om att grunda ett revolutionärt kommunistiskt parti i december i år. Detta parti kommer utan tvekan slå ned som en bomb i pakistansk politik. Som kamrat Adam Pal förklarade kommer detta ”att ge oss många fiender, men många fler vänner”. Adam fördömde det ruttna kapitalistiska systemet i Pakistan, bland annat situationen i Kashmir, där fattigdomen och korruptionen driver arbetare och bönder till kamp. Allt detta och mer, hela kapitalismens barbari, är exakt vad RKI vill sätta stopp för.

Är du kommunist?

Vår tillväxt tog fart med Är du kommunist?-kampanjen, som tillämpats av i stort sett alla RKI:s sektioner och grupper, i olika former. Genom denna kampanj har vi kunnat nå ut till ett växande lager av arbetare och unga som inte ser någon framtid inom det kapitalistiska systemet, och som med ljus och lykta söker efter revolutionära, kommunistiska idéer och organisationer.

Men det finns ett ännu större lager som inte än kallar sig själva kommunister, som likväl kokar av frustration över dagens ekonomi, inflationen, rasismen och klimatförändringarna. De hatar sin chef, politikerna och medierna, och söker efter en väg framåt. Kanske söker de inte ännu kommunism, men de är öppna att diskutera radikala förslag. 

Våra metoder sattes verkligen på prov i kampen för Palestina, som har varit av största fokus för hela internationalen sedan oktober förra året. Kamrater världen över har intervenerat med hjärta och själ i rörelsen, och har på många platser varit de som kallat till stora demonstrationer, samt tagit en ledande roll i studentrörelsen och tältockupationerna

Frustrationen mot Israels övergrepp och politikernas okritiska stöd till dessa, har hållit rörelsen vid liv i snart ett år. Men ännu saknas ett tydligt politiskt ledarskap som kan staka ut en väg framåt. Att Fionas kampanj i Storbritannien fått ett sådant enormt genomslag vittnar om hur hundratusentals söker efter någon som säger sanningen, som kallar en krigsförbrytare för krigsförbrytare, och som konsekvent förklarar de verkliga kapitalistiska intressena bakom västimperialismens stöd till Israel. Fionas kampanj är bara ett smakprov på de möjligheter som kommer öppnas för RKI allt eftersom vi växer, och vi måste lära oss att ta vara på dem.

Internationalens framsteg

Det senaste årets tillväxt i de olika sektionerna har också stärkt internationalens arbete avsevärt. Wellred Books, internationalens bokförlag, har kunnat positionera sig som det enda förlag i världen som konsekvent publicerar marxistisk teori. På bara ett halvår har Wellred sålt över 11 700 böcker, jämfört med 4 500 för hela 2020. Ungefär en tredjedel av försäljningen upptas av Rob Sewell och Alan Woods nya Lenin-biografi, den mest djupgående i sitt slag. Även internationalens teoretiska magasin In Defence of Marxism har rönt stora framgångar, med över 4.200 upplagor sålda på bara engelska och spanska – och översättningar till ett tiotal språk därtill. Nästa nummer kommer ta sig an marxismens förståelse för konst och kultur, med artiklar om poesi, grekisk drama och en essä av Trotskij på temat socialism och kultur. 

Ett annat lyckat initiativ har varit lanseringen av internationalens podcast Spectre of Communism, som täcker ett brett spektrum av teoretiska och aktuella frågor, och som redan fått över tio tusen följare. Producent Joe Attard lovar stora framtidsplaner för podden, så gå in och lyssna, följ och håll utkik!

Internationell solidaritet

Som kamrat Adam Pal påpekade har vårt ihärdiga arbete har inte bara gett oss många nya kamrater, utan också många nya fiender. I länder som Österrike, Storbritannien, Schweiz, och så även Sverige under förra veckan, har vi mötts av hat och hot i högerpressen, inte sällan på uppdrag från borgerliga partier. Vi tackar för publiciteten! Det har bara dragit fler personer till oss och våra organisationer.

Men våra fiender attackerar oss inte alltid med ord. Under veckan uttrycktes solidaritet med kamrater världen över som, bara under de senaste veckorna, mötts av hård repression från kapitalismens allra mest reaktionära lager. Från kamrat Milos i USA, som hotas med 90 dagar i fängelse för att ha delat ut pamfletter till sina arbetskamrater på en flygplats i Minneapolis, där han förklarade kopplingen mellan sina kollegors låga löner och styrelsens astronomiska vinster. I Ungern attackerades våra kamrater brutalt av facister medans de följde konferensen, där en kamrat fick föras till sjukhus med allvariga huvudskador. Och i Pakistan har flera kamrater nu häktats på grund av sin ledande roll i proteströrelsen i Kashmir. 

Vi kommer inte kuvas av varken reaktionära chefer, stater eller facistiska gäng. Tvärtom gör det bara vår beslutsamhet starkare. Uppmärksamheten vi fått är ett kvitto på att kapitalismens försvarare ser oss, och fruktar att våra idéer börjar få gehör bland allt bredare lager. 

Lenin i Varberg

I Sverige samlade RKP över 70 kommunister i Varberg, där vi följde konferensen och lade upp en stridsplan inför sommaren. Som kronan på verket reste RKP tillsammans med Lasse Diding en åtta meter hög Lenin-staty, den största som rests någonstans i världen under hela 2000-talet.

Precis som förväntat gick borgerlig media i taket. ”Hur ska grannarna reagera?!” utbrast en upprörd Alex Schulman i DN. Redaktionen på morgonstudion i P1 kände sig illa tvungen att kalla in historikern och anti-kommunisten Kristian Gerner, som oemotsagd kunde koka ihop en soppa av fria fantasier om Lenin som tydligen begick ”massmord som politisk princip”. 

Men under berget av lögner gräver nu en ny generation fram den verkliga Lenin. Man återupptäcker Marxismen, Lenins metod, som den enda som erbjuder en väg framåt, bort från kapitalismens fasor, mot verklig frihet för världens arbetare och unga. Dessa radikaler finns överallt, även i Varberg, där vi under veckan kunde bygga stadens första RKP-cell.

Kommunismen har framtiden!

Och om borgarna bara visste! Den åtta meter höga statyn bleknar i jämförelse med det verkliga monument som restes under helgen. RKI kommer ge borgarklassen långt större bekymmer än en skymd havsutsikt. Precis som den tredje internationalen fick borgarklassen att darra av skräck, kommer RKI för dem vara en sur påminnelse om att dagarna för deras system är räknade.

Nu börjar grovjobbet! Som Alan sa i sitt avslutningstal så “erbjuder vi inte ett bekvämt liv, utan ett liv av hård kamp”. RKI måste växa för att bli det revolutionära världsparti som situationen kräver. Vi ska samla världens revolutionära arbetare och unga i en kamporganisation som kan krossa hela det kapitalistiska systemet, sätta stopp för krigen, fattigdomen, svälten och klimatkrisen, och bygga ett nytt samhälle i dess ställe. 

Det finns ingen större sak att viga sitt liv till, så om du inte redan gjort det, gå med i RKI och RKP! Gå med och bygg det parti som en gång för alla kan förpassa kapitalismen till historiens soptipp! Kommunismen har framtiden!

Join us

If you want more information about joining the RCI, fill in this form. We will get back to you as soon as possible.