Τα «χωρίς κόστος για τους εργοδότες» τεχνάσματα του Μακρόν και το μέλλον του κινήματος στη Γαλλία

Την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, ο Μακρόν έδωσε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει το μαζικό κίνημα των κίτρινων γιλέκων, που τώρα απειλεί την κυβέρνησή του. Την επόμενη ημέρα, το περιεχόμενό της ομιλίας του εξετάστηκε λεπτομερώς και συζητήθηκε μεταξύ όλων όσων κινητοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Η ετυμηγορία ήταν: «Τεχνάσματα:». Ειδικότερα, η «αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ» περιλαμβάνει την αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που έχει ήδη προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2019. Επιπλέον η αύξηση του πριμ «συμπληρωματικής δραστηριότητας», το οποίο δεν θα κοστίσει στους εργοδότες ούτε ένα λεπτό, δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

[Source]

«Χωρίς να κοστίσει στον εργοδότη ούτε ένα ευρώ επιπλέον»: αυτό ήταν το βασικό «μότο» της ομιλίας του Μακρόν. Στο μεγάλο κεφάλαιο δόθηκε διαβεβαίωση ότι τα κέρδη του δεν θα επηρεαστούν από το «νέο συμβόλαιο για το Έθνος» που ανακοίνωσε ο αρχηγός του κράτους. Στην πραγματικότητα, τα μεγάλα αφεντικά βγαίνουν κερδισμένα: αφενός, λόγω του ότι η «γενναιόδωρη» εξαγγελία του Μακρόν, προβλέπει οι υπερωρίες των εργαζομένων να είναι «χωρίς φόρους ή κόστος» (για τον εργοδότη) και, αφετέρου, γιατί η εξαγγελία για φορο-απαλλαγή στα «μπόνους» του τέλους του έτους, ήταν απρόσμεν δώρο για τις μεγάλες εταιρίες, που είχαν προγραμματίσει να δώσουν τέτοια μπόνους.

Απαλλαγή των αφεντικών: να πληρώσουν οι εργαζόμενοι!

Εάν το μεγάλο κεφάλαιο δεν συμβάλλει, αν κερδίσει ακόμη και από νέες φορολογικές εκπτώσεις, ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό για τις «παραχωρήσεις» του Μακρόν; Η απάντηση είναι προφανής: εάν δεν πληρώσει το κεφάλαιο, τότε θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, καθώς και οι μεσαίες τάξεις. Με ποια μορφή; Ο Mακρόν ήταν προσεκτικός, ώστε να μη δώσει λεπτομέρειες. Αλλά είναι γνωστό ότι το σύνολο του πληθυσμού θα πληρώσει το λογαριασμό με τη μορφή περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και διαφόρων φορολογικών αυξήσεων. Με άλλα λόγια, αυτό το λίγο που δόθηκε με το αριστερό χέρι χθες το βράδυ, θα παρθεί πίσω με το δεξί χέρι αύριο. Και φυσικά, το δεξί χέρι θα πάρει πολύ περισσότερα από ότι έδωσε το αριστερό χέρι, σύμφωνα με την ατζέντα των δραστικών αντι-μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζονται τα επόμενα χρόνια στις συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας, τη δημόσια διοίκηση κ.λπ.

Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα περισσότερα κίτρινα γιλέκα είναι δυσαρεστημένα – και ως εκ τούτου – αποφασίζουν να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους. Όσο για τη νεολαία των γυμνασίων και των πανεπιστημιακών φοιτητών, έχουν ακόμη λιγότερους λόγους να αποστρατευθούν, επειδή ο Μακρόν δεν τους ανέφερε καν – σαν να μην υπήρχαν και σαν να μην ποβάλουν καμία διεκδίκηση καμία διεκδίκηση. Γενικά, το μαζικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη χώρα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με λίγα ψίχουλα, εδώ και εκεί. Ο ίδιος ο Mακρόν δήλωσε: «Έχουν προυπάρξει 40 χρόνια δυσκολίας». Ακριβώς. Αλλά δεν θα μπορέσει να διαλύσει τα 40 χρόνια δυσκολίας, ταλαιπωρίας και ταπεινότητας, διανέμοντας μερικές δεκάδες ευρώ το μήνα σε ένα τέτοιο στρώμα του πληθυσμού. Για παράδειγμα, πολλοί συνταξιούχοι ενδέχεται να πληρώνουν χαμηλότερες συνταξιοδοτικές εισφορές το 2019, αλλά δεν θα σταματήσουν να είναι φτωχοί ή πολύ φτωχοί μετά από μια σκληρή δουλειά. Και τι γίνεται με τους δημόσιους υπαλλήλους, τους εργάτες που πληρώνονται πάνω από τον κατώτατο μισθό, τους ανέργους, τους μερικώς απασχολούμενους, τους βιοτέχνες, τους μικρούς εμπόρους, τους μικρούς αγρότες κ.λπ. ; Για αυτούς, η Mακρόν δεν ανακοίνωσε τίποτα. Ωστόσο, αυτοί θα αξοιοποιηθούν για την πληρωμή του λογαριασμού.

Καρότο και μαστίγιο

Η κινητοποίηση των κίτρινων γιλέκων θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Αλλά όπως έκανε γνωστό ο Mακρόν στην αρχή της ομιλίας του, θα αντιμετωπιστεί με βίαιη καταστολή, όπως και η νεολαία. Πριν κουνήσει μερικά καρότα, ο Mακρόν κούνησε το ραβδί ή μάλλον το μεγάλο γκλομπ της CRS (τα διαβόητα γαλλικά ΜΑΤ). Επιπλέον, το κίνημα των κίτρινων γιλέκων είναι σίγουρα ισχυρό, βαθύ και εξαιρετικά μαχητικό, αλλά αν δεν αναπτυχθεί γρήγορα σε μια καμπάνια κυλιόμενων απεργιών, η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε τίποτα σημαντικό. Μετά από εβδομάδες κινητοποιήσεων, η κούραση πιθανότατα θα επηρεάσει το κίνημα. Αυτή η κόπωση υπάρχει στους υπολογισμούς της κυβέρνησης, η οποία περιμένει μια χριστουγεννιάτικη ανακωχή με πυρετώδη ανυπομονησία.

Το είπαμε ξανά και ξανά: είτε θα ξεκινήσει γρήγορα ένα ισχυρό κίνημα απεργιών, είτε το κίνημα των κίτρινων γιλέκων θα μπορούσε προσωρινά να υποχωρήσει στις προσεχείς εβδομάδες. Αλλά ακόμα κι αν συμβεί αυτό, ο Μακρόν δεν θα επιλύσει «40 χρόνια δυσκολίας». Η κυβέρνησή του θα βρεθεί σε μια ακόμη πιο εύθραυστη θέση από αυτήν του Σιράκ μετά την μεγάλη απεργία του Δεκεμβρίου του 1995. Το σημείο χωρίς επιστροφή έχει ξεπεραστεί. Κάθε νέα επίθεση της κυβέρνησης είναι πιθανό να προκαλέσει νέα και ισχυρή μαζική κινητοποίηση, σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο από ό,τι τις τελευταίες εβδομάδες. Ανεξάρτητα από τις άμεσες προοπτικές του, το κίνημα των κίτρινων γιλέκων έχει ήδη καταφέρει να φέρει την κυβέρνηση Mακρόν στο χείλος της κατάρρευσης. Και είναι δύσκολο να δούμε το πώς δεν θα μπορούσε να πέσει τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες ή (στην καλύτερη περίπτωση) τους επόμενους μήνες.

Εφημερίδα Révolution (Γαλλικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης) – 12 Δεκεμβρίου 2018