Πακιστάν: Διεθνής εκστρατεία για την αποφυλάκιση του κομμουνιστή αγωνιστή Ραγιάλ Ασάντ – Στηρίξτε την!

Στις 11 Φεβρουαρίου 2019, η πακιστανική αστυνομία επιτέθηκε και συνέλαβε φοιτητές και ακτιβιστές της PYA ( Προοδευτική Συμμαχία Νεολαίας) , συμπεριλαμβανομένου του Ραγιάλ Ασάντ, από το γραφείο τους στο Μουλτάν. Ο νεαρός κομμουνιστής αγωνιστής αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της «ανταρσίας». Άλλοι κατάφεραν να βγουν με εγγύηση, αλλά ο Ραγιάλ Ασάντ εξακολουθεί να κρατείται στη φυλακή και δέχεται απειλές από την αστυνομία ότι θα τον βασανίσουν στο κρατητήριο και θα τον κρατήσουν επ΄ αόριστον.

[Source]

Το μόνο του «έγκλημα» είναι ότι είναι ένας αγωνιστής που παλεύει να οργανώσει την πάλη των φοιτητών και των εργατών ενάντια στην αδικία. Πιο συγκεκριμένα, ο Ραγιάλ Ασάντ συνελήφθη όταν έλαβε μέρος σε μια διαμαρτυρία αλληλεγγύης, την οποία κάλεσε το κίνημα «Παστούν Ταχαφούζ» (PTM) στο Μουλτάν. Διαμαρτυρόταν για τη δολοφονία ενός ηγέτη του PTM, του Αρμάν Λουνί , που ήταν καθηγητής Πανεπιστημίου και βασανίστηκε από έναν αστυνομικό. Ο Αρμάν πέθανε ως αποτέλεσμα των βασανιστηρίων.

Ο αναπληρωτής δικαστής στο Μουλτάν απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης του Ραγιάλ Ασάντ. Ο δικηγόρος του Ραγιάλ, Αζάρ Μπουκάρι, παρουσίασε ισχυρά υποστηρικτικά στοιχεία στο δικαστή και επιχειρηματολόγησε ότι όλη η υπόθεση είναι στημένη από την αρχή μέχρι το τέλος. Παρουσίασε επίσης τις αποφάσεις προηγούμενων αποφάσεων δικαστηρίων του Πακιστάν τις τελευταίες δεκαετίες και σημείωσε ότι η συμμετοχή σε μια διαδήλωση είναι ένα βασικό δημοκρατικό δικαίωμα κάθε πολίτη, όπως εγγυάται και το σύνταγμα (μέχρι στιγμής).

Όλοι οι δικηγόροι στο Μουλτάν συμφωνούν ότι το δικαστήριο είναι τελείως προκατειλημμένο στην υπόθεση αυτή και επηρεάζεται από εξωτερικές δυνάμεις, που πιέζουν τους δικαστές.

Ένα ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης αναπτύσσεται για την απελευθέρωση του. Πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες στη Λαχόρη, το Φαϊσαλαμπάντ, ενώ προγραμματίζονται νέες στο Μουλτάν, στη Μπαχαγαλμπούρ και σε άλλες πόλεις τις επόμενες ημέρες. Οι φοιτητές του PYA (Progressive Youth Alliance – Προοδευτική Συμμαχία Νεολαίας) απειλούνται από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων και από τις μυστικές υπηρεσίες να μη συμμετέχουν στη καμπάνια για την απελευθέρωση του Ραγιάλ. Αλλά οι φοιτητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη καμπάνια μέχρι τέλους.

Το συνδικάτο σιδηροδρόμων έχει επίσης εκφράσει την αλληλεγγύη του στον Ραγιάλ Ασάντ και έχει απαιτήσει την άμεση απελευθέρωσή του. Όλο και περισσότερα σωματεία και εργατικές οργανώσεις εκφράζουν την αλληλεγγύη τους κάθε μέρα, με την καμπάνια να γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων τμημάτων από τους κόλπους της φοιτητικής νεολαίας και της εργατικής τάξης.

Την ίδια στιγμή, διεθνώς, μια σειρά από δράσεις αλληλεγγύης έχουν οργανωθεί στις ΗΠΑ, στον Καναδά, τη Βρετανία και τη Σουηδία, με ακόμα περισσότερες να ετοιμάζονται. Στον Καναδά, στο χειμερινό σχολείο του Fightback (του Καναδικού Τμήματος της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης) το 2019 στο Μόντρεαλ, φοιτητές, εργάτες κι αγωνιστές από διάφορες πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά εξέφρασαν την ένθερμη αλληλεγγύη τους και την υποστήριξή τους για τους Πακιστανούς επαναστάτες, που αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες κάτω από το τωρινό δεξιό καθεστώς, με συνεχή κρατική καταστολή και διώξεις.

Στη Βρετανία, στο συνέδριο της Μαρξιστικής Φοιτητικής Ένωσης στο Λονδίνο, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019, πέρασε ένα ψήφισμα, που εξέφραζε την αλληλεγγύη του προς τους Πακιστανούς συντρόφους και παράλληλα απαιτούσε την άμεση απελευθέρωση του Ραγιάλ Ασάντ από την αστυνομία. Κάλεσαν επίσης, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στις 13:00, σε διαμαρτυρία μπροστά στην πακιστανική πρεσβεία στο Λονδίνο. Καλούνται όλοι οι φοιτητές κι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία, ώστε να απαιτήσουν την απελευθέρωση του Ραγιάλ Ασάντ και την παύση των διωγμών της κυβέρνησης ενάντια σε αγωνιστές με την κατηγορία της προδοσίας.

Στη Σουηδία, νεολαίοι κι εργαζόμενοι αγωνιστές στο Γκέτεμποργκ και στην Ουμέα έστειλαν αλληλέγγυα μηνύματα στους συντρόφους στο Πακιστάν. Επιπλέον μηνύματα συμπαράστασης έχουν σταλεί από ομάδες ή ατομικά από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Σουηδία και τη Ρωσία. Νέες κινητοποιήσεις κι εκδηλώσεις προγραμματίζονται σε όλο το κόσμο.

Καλούμε όλους τους αναγνώστες μας να υποστηρίξουν τον αγώνα για την απελευθέρωση του Ραγιάλ Ασάντ, ακολουθώντας τις οδηγίες εδώ, αλλά και να επικοινωνήσουν με τις πρεσβείες ή προξενεία του Πακιστάν στη περιοχή τους, ρωτώντας για τις εξελίξεις στην υπόθεση, όπως και για να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση του συντρόφου και την ανάκληση των κατηγοριών εναντίον του.

#Release Rawal Asad