Плівки Порошенка: що переговори з Байденом і Путіним кажуть нам про імперіалізм в Україні?

19-го травня 2020, український опозиційний член парламенту Андрій Деркач закликав прес-конференцію щоб оприлюднити серії записів телефонних розмов в 2016 між українським президентом Петром Порошенком і тоді-віце президентом США Джо Байденом, разом із державним секретарем США Джоном Керрі. Ці записи виявляють деякі аспекти стосунків між адміністраціями Порошенка і Обами в той час; і крім того, вплив який імперіалізм США мав на дії адміністрації Порошенка від 2014 до 2019. Тільки кілька місяців пізніше, Деркач розкрив записи між Порошенко і російським президентом Владимиром Путіним. Хоча ці обговорення були набагато короткішими, вони розкрили певну фаміліярність і порозуміння між двома президентами, які люблять здаватися смертними ворогами для їхніх відповідних прихильників.

Хоча ця справа і мала обгрунтовані підстави для скептицизму, але автентичність цих запасів по cyті була підтверджена. Не було серйозних аргументів що ці голоса не були Порошенка, Байдена, Керрі і Путіна. Тільки оточення Порошенка робили спроби щоб припустити що записи були підроблені. Оточення Байдена тільки вказали які зручні вони були для президентської кампанії Трампа, що підтверджує їхню автентичність більше ніж заперечує її.

Сага Бурісма холдингів Хантера Байдена.

Ці дзвінки розкривають багато речей які ми вже знаємо, або є дуже можливими, базуючись на діях Порошенка в той час, і як імперіалізм США функціонував під час президентства Обами. Перший запис має справу з наймом в 2014 сина Байдена, Хантера, до правління Бурісма холдингів--яка є компанією природнього газу під володінням олігархів пов'язаними до бувшого режиму--позиція з якої він пішов у 2019.

Само по собі, найм Хантера (одразу після того, коли він був виписаний із морського флоту із за вживання наркотиків) може не здаватися дуже важливим. Але якщо усвідомити що Хантер не мав бувшого досвіду у сектору енергії, це є ясно що його найм був спробою українськими олігархами щоб посилити себе економічно вживаючи політичний вплив його батька і членів адміністрації Обами.

Це є частиною тренду у якому члени українського правлячого класу пробують збирати вплив серед еліти США. У іншому прикладі, міліярдер олігарх і бувшого президента Леоніда Кучми бувший зять, Віктор Пінчук, відомо дав між $10 -25 мільйонів USD Фундації Клінтона між 1994 і 2005, і мав вечерю у будинку Клінтона. У 2015, він так само, як повідомляється, заплатив $150,000 "гонорар" до Фундації Трампа у замін за те що Дональд Трамп зробить 20-хвилинну появу на відео - дзвінку на Ялтинській Європейській стратегічній конференції Пінчука в Києві.

У записах, Порошенко каже вдоволеному Байдену що генеральний прокурор Віктор Шокін був звільнений, у час коли Бурісма була під розслідуванням тим прокурором. Байден зізнався у 2018-го інтерв'ю що він погрожував затримати $1 мільярд у позикових гарантіях у 2015 коли Шокін не буде прибраний. Все це розкриває як капіталістична держава, неважливо як нібито демократична, і далеко від того щоб бути неупередженим арбітром у суспільстві, є пов'язана тисячами нитками до правлячого класу, чиїм інтересам вона зрештою служить. Це є секрет який стоїть за $50,000 в місяць які Хантер Байден отримав від "видобутку природних ресурсів" у збіднілий країні. Це є іронічно, що Бурісма володіє олігарх який є пов'язаний до бувшого президента Віктора Януковича, то частина служби США від Порошенка було покриття справ уряду він замінив після перевороту!

Ці близькі стосунки керуються не тільки особистостями, але також матеріальними інтересами капіталу США в Україні. Український правлячий клас має мати справу з капіталом США так чи інакше, і теперішній президент Володимир Зеленський залишається великою підтримкою до його інтересів. Це є абсурдно, що дія яка запустила провадження процедури імпічменту проти Трампа, є те що він чинив тиск на Україну щоб та зробила фактичне розслідування корупції, а не щось доречне що Трамп зробив. Це знову показує що правлячий клас США не є налаштований проти Трампа із за його корумпованого реакційного характеру, але тому що він не дбає щоб закрити правду--що капіталізм США є гнилий до основи.

Наслідком для української політики було найм генерального прокурора у номінально суверенній нації, на основі примхів політиків у другій державі. Байден не є показаний у записах прямо замовляючи відставку прокурора, але це є ясно що Порошенко продовжував виконувати дію з думкою задовольнити Байдена. Це представляє реальний ефект "демократичного впливу" від Вашингтона: підпорядкування місцевої демократії інтересам західного капіталу.

Україна: МВФ борг і стаючи державою клієнтом.

Інша головна тема у переговорах була МВФ позики. Байден обіцяє Порошенко додаткову $1bn МВФ позику (яка була отримана пізніше), якщо деякі "міри реформ" будуть впровадженні. Деркач обмірковує--обгрунтовано--що це було вживане у спонсоруванні української армії, для якої компанія Порошенко була задіяна у забезпеченні постачання; і до виборів минулого року було встановлено, що він отримує величезні прибутки від цього бізнесу. Виплата назад цих позик є залишена майбутнім поколінням українців.

МВФ, як він зробив з безліччю інших бідних заборгованих країн в минулому, вимагав суворих заходів економії на населення. Для України це означає скорочення субсидій для опалювального газу, скорочення пенсійних виплат і приватизація сільськогосподарської землі і системи охорони здоров'я. Щоб показати його благодійникам як мало він думає про його земляків, Порошенко хвалився що він збільшив українські ціни на газ на 100%, навіть більше ніж 75%, які МВФ вимагав. Річард Ніксон може здивуватися від цинізму який Порошенко показує коли він не знає що його розмову записують.

МВФ є жорстокий заклад, який представляє імперіалізм під виглядом неупередженої і доброзичливої інтернаціональної організації. Він служить як інструмент щоб нав'язати волю особливо фінансового капіталу США. Його позики дозволяють видобуток ресурсів від націй боржників, коли програми які є прикріплені до них ведуть до збільшених приватизацій, уможливлюючи щоб більше ринків були підпорядковані капіталістам більших імперіалістичних сил.

Україна тепер є одна з найборгованіших країн у світі. Українські громадяни платять одні з найдорожчих цін за газ в Європі, коли маючи найнижчу заробітну плату. Закони до приватизації системи охорони здоров'я і дозволу що до іноземної землі були прийняті в парламенті цього року.

Незважаючи на те що ці стрічки стосуються Порошенка, уряд Зеленського продовжує розробку цієї політики з того часу як вони прийшли до влади, що вони й обіцяли. Вплив імперіалізму на українську державу є такий великий що кожна нова буржуазна партія яка приходить до уряду повинна мати справу із побажаннями Вашингтона і МВФ коли вони розробляють їхню внутрішню політику. Величезна популярність уряду Зеленського із за зменшеної націоналістичної риторики сумнівно зробила впровадження цих мір дещо легшою, коли злість працівників до уряду була тимчасово притуплена.

Смертні вороги на сердечних умовах

Тільки місяць після розкриття плівок Байдена, Деркач оприлюднив розмову між Порошенко і Володимиром Путіним, де вони цинічно поздоровляють один одного на інтернаціональний день працівників (1 травня) у 2015. Порошенко не тільки був на сердечних умовах з Путіним, але запевнив його що справи в Україні були "під контролем". Порошенко і ко. за останню половину десятиліття кричали що сили що Україна є у звичайній війні з Росією. Але, це є ясно що правлячий клас України брешуть своєму населенню про характер конфлікту, і про те як більшість тих які борються на іншій стороні були українськими громадянами тільки декілька років тому. Це стає ясно коли ви візьмете до уваги що Порошенко підтримував кондитерську фабрику у російському місті Липецьк до 2017. Переговори між двома лідерами ясно показує великий рівень цинізму на обох сторонах що до цієї так званої "українсько-російської" війни.

Хоча вони є далеко не рівні щодо сили та впливу, їхня товаришівська розмова показує що обидва і Порошенко і Путін принципово належать до тієї самої ж системи. Вони обидва представляють справи їхніх відповідних капіталістичних прихильників, тоді коли звичайні українці і росіяни страждають від наслідків у формі пролиття крові, бідності та нещастя. Критичним аспектом майбутньої революційної боротьби у бувших країн СРСР буде коли загальне населення стане усвідомлювати як насправді мало їхні правлячі класи думають про них.

По іншому під Зеленським?

Адміністрація Зеленського викликала Порошенко на допити у Червні, але з того часу прибрала свою ступеню з педалі. Як ми писали під час виборів минулого року, хоча Зеленський представив деякі зміни у риториці (примітно відступаючи на деякому розділяючому націоналізмі Порошенко), він відкрито слідував за Порошенко з відчизнянною програмою жорсткого контролю витрат в економіці і продовження громадянської війни, поряд із зовнішньою політикою кланятись західному імперіалізму коли тримаючи сердечний задній канал з Росією. Це є де велика частина української олігархії тепер опиняються, коли багато з них є тепер пов'язані до західного капіталу у їхніх теперішніх і майбутніх бізнесових інтересах.

Це є проілюстровано у законах які дозволяють приватизацію землі іноземними організаціями минулого літа, отримання більше МВФ позик, і нещодавня торгова угода з Великобританією, у якій Україна купила зроблені у Великобританії військово-морські човни із позиками від Великобританії. І коли Байден мав змову з Порошенко щоб заховати його справи з Бурісма холдингами у 2016, Трамп тиснув на Зеленського щоб той зробив дослідження, тим що він загрожував зменшити військову підтримку у 2019. Лиця змінюються, але реакційна роль імперіалізму США і української олігархії залишається тою самою.

Великий марксист Тед Грант написав наступне після розпаду СРСР у Росії: Від Революції до Контрреволюції:

"... розпад СРСР породив гострі економічні проблеми враховуючи екстремальну взаємозалежність всіх республік після десятиліть централізованої планової економіки. Як результат, обидва відцентрові і доцентрові тенденції тепер там працюють. Тільки Україна має відносну економічну основу для незалежності, але навіть там, українська економіка залишається пов'язана тисячами мотузками до економіки її могучого сусіда."

Коли українська держава і олігархія протримала відносний ступінь автономності у перші два десятиліття незалежності, тиснення імперіалізму і ефект глобальної економічної кризи зробили їх більше залежними на іноземний капітал. Однак, зростаючий вплив західного імперіалізму який стояв за Помаранчевою Революцією та Євромайданом посилив вплив НАТО з одного боку, і довів до захвату Криму Росією і громадянської війни на Донбасі з другого.

Але коли імперіалізм може забезпечити Київ із зброєю і частинною дипломатичною легітимністю, він не поставить їжу на столи людей. І коли погіршення стану у імперіалістичних країнах дає стан для повстання та революції, це тільки може дати услугу тому, щоб остаточно розбити ілюзії капіталізму у працюючого класу держав-клієнтів. Вже тепер, ми бачимо збільшення класової боротьби із нещодавніми шахтарськими забастовками що йдуть по Україні.

Ці записи є додатковими доказами гнилісті всіх буржуазних лідерів, і зневаги із якою вони ставляться до звичайних людей. Порошенко, Зеленський, Путін, Байден і Трамп є всі агенти тої самої системи, і вони нескінченно є у змовах один з одним за спинами працівників щоб підтримати їхні вузькі інтереси. Клас працівників на всьому протязі бувшого СРСР повинні знову знайти свої революційні традиції, зламати силу олігархів і їхніх імперіалістичних власників і узяти їхні судьби у свої руки, і це все поряд працівників всього світу.