Arbejdere i Kasakhstan massakreret: solidaritet nødvendig!

“En krig er brudt ud, fortæl alle det!” Med disse ord ringede et øjenvidne fra Zhanaozen for at informere verden om gårsdagens blodige begivenheder i Kasakhstan.

For syv måneder siden besluttede arbejderne i olieindustrien sig for at besætte den centrale plads i den vestlige olieby Zhanaozen, hvor de krævede bedre lønninger. I går samledes arbejderne, der siden juli har protesteret mod kriminelt lave lønninger, for at fejre uafhængighedsdagen og for at gentage deres retfærdige krav. Men fejringen af 20 års jubilæet for Kasakhstans uafhængighed blev omdannet til et mareridt, Politiet åbnede ild og et stort antal ubevæbnede og forsvarsløse mennesker blev skudt med koldt blod.

Politiet skød direkte ind i mængden af ubevæbnede demonstranter med skarpe skud. Det præcise antal døde er uklart, men det er mindst 70. Regeringen har indrømmet, at 10 mennesker døde, selvom rapportere, der talte med folk på stedet før kommunikationen blev afbrudt, sagde, at det havde fatale konsekvenser, da politiet skød ind i mængden. Nogle øjenvidner rapporterede, at så mange som 150 mennesker blev dræbt. Mange flere er blevet såret.

Regeringen i Kasakhstan ønsker tydeligvis ikke, at verden skal vide, hvad den laver. Byen er lukket for verden udenfor og er omringet af tropper og militærpersonel. Oppositionelle hjemmesider er blevet blokeret, såvel som YouTube og alle sociale netværk. Mobilnetværket er suspenderet i området. Og de officielle medier spreder massiv misinformation.

Ifølge den officielle (stats)version planlagde autoriteterne at holde en statssponsoreret Nytårsfest for byens børn. Den slags er blevet en almindelig taktik fra autoritære regeringer i det tidligere Sovjetunionen for at søge at afskrække folk fra at protestere. Men i dette tilfælde var det tydeligvis et kneb for at få en undskyldning for at rydde arbejderne fra rådhuspladsen.

Politiet angreb arbejderne med den undskyldning, at de ønskede at beskytte børnene. Pludselig kørte en politijeep ind i mængden, mens uidentificerede unge satte ild til Juletræet og bygninger omkring den centrale plads. Autoriteterne har frigivet videoer, der tilsyneladende viser arbejdere, der sætter ild til et juletræ og politiet, der skyder op i luften. Disse handlinger havde klart en provokativ karakter, og tjente som en undskyldning for en voldelig politiintervention imod fredelige demonstranter.

Askhat Daulbayev, Kasakhstans statsanklager, sagde fredag i en bemærkning på TV at “På primitiv vis har demonstranterne forstyrret den offentlige orden, demonstranterne angreb politiet, væltede Nytårstræet, ødelagde jurterne (filttelte), der på grund af højtiden var placeret der såvel som scenen, og satte ild til en politibus.” Hr. Daulbayev sagde, at demonstranterne angreb politiet “med våben og stål”.

Men alle rapporter fra byen modsiger denne version. Der var ingen børn på pladsen på noget tidspunkt, og de påståede voldshandlinger var civilklædte betjente og provokatørers værk. Derudover er det svært at se, hvordan politiet med skud op i luften skulle kunne have dræbt så mange. Zhana A. Baitelova, en rapporter fra Respublika, en uafhængig avis i Almaty, den kommercielle hovedstad, sagde, at demonstranter i mobilerne beskrev scener med eskalerende kaos, da politiet forsøgte at forsvare scenen og dekorationerne til højtiden. ”Politiet brugte først gas, og skød så op i luften, og derefter var der panik,” sagde hun.

“De forsøger at gøre demonstranterne til hooligans, og sige, at de angriber børn,” tilføjede hun. Men byen er lille og de fleste indbyggere arbejder i oliefelterne. ”Børnene er de strejkendes børn. Det er vanvittigt.”

Regeringens indgriben spreder sig. Tidligere i morges (d. 17.12) blev aktivister fra Kasakhstans Socialistiske Bevægelse (KFOR) og foreningen af lånere “giv lejligheder til folk@” (Onge) arresteret i Almaty. Blandt de arresterede er Dmitry Tikhonov, Larissa Boyar, Armand og Jeanne Ozhaubaeva Baytelovu.

Med sin vanlige kynisme er de vestlige medier, der var så højrøstede i deres fordømmelse af Saddam Hussein og Gadaffi, forblevet tavse om det monstrøse undertrykkende Nursultan Nazarbayev regime i Kasakhstan. Denne tidligere Sovjetrepublik er strategisk vigtig for USA på grund af sine enorme oliereserver og dets geografiske beliggenheden i Centralasien. Vestlige olieselskaber som Chevron er blevet rigere på grund af dets olierigdomme og derfor har vestlige regeringer ikke set nogen grund til at nævne dets forfærdende overtrædelser af menneskerettighederne.

Men begivenhederne i Mellemøsten har deres effekt på de undertrykte folk i Centralasien, for hvem genoprettelsen af kapitalismen efter Sovjetunionens fald havde katastrofale konsekvenser. Arbejderne i Kasakhstan er trætte af undertrykkelse og udnyttelse. Oliearbejderne udvandrede fra deres arbejde sidste forår i en konflikt over lønningerne for farligt arbejde; hundreder blev efterfølgende fyret. I juli begyndte mange at campere på byens centrale plads i en tidsubegrænset protest, en sjælden udfordring til regeringen. De strejkende skiftede deres fokus til politiske krav denne uge, inklusiv retten til at danne uafhængige partier. Det førte til gårsdagens blodige angreb.

Protesterne har spredt sig til andre byer i Kasakhstan. I et udtryk for solidaritet har arbejderne i andre olieselskaber fuldstændig stoppet produktionen i deres regioner. Om eftermiddagen sagde vidner, at regeringsbygningen og statsolieselskabets bygninger var i brand.

Arbejderne i Kasakhstan er under brutale angreb fra staten og beder om ØJEBLIKKELG HJÆLP! De kan ikke forvente hjælp fra de såkaldte demokratiske regeringen i vesten, der er indviklede i den brutale undertrykkelse, som de lider under. Den eneste kilde til hjælp er fra VERDENS ARBEJDERBEVÆGELSE.

  • Vi beder alle arbejdere og faglige aktivister om at rejse en fordømmelse af disse brutale handlinger.
  • Enhver fagforeningsafdeling, arbejderorganisation og tillidsmandsgruppe må udtrykke sin solidaritet og lægge pres på Kasakhstans regering om at stoppe undertrykkelsen.
  • Kræv den øjeblikkelige løsladelse af alle de arresterede i forbindelse med disse begivenheder.
  • Send protest-emails hurtigst muligt til ambassaden og Kasakhstans regering. Endnu bedre; ring til ambassaden og sig du protesterer (der findes desværre ingen ambassade i Danmark).
  • Skriv en fordømmelse af hvad der sker til pressen.
  • Situationen er presserende. GØR VENLIGST NOGET NU!!

Send protester til Nursultan Nazarbayev 010000, Astana, Ak-Orda.
Til selskabet:
AO \"National company KazMunayGaz\"
Kazakhstan, Astana 010000
Kabanbye-batur 19 (пр. Кабанбай-батыра, 19)
fax: +7 (7172) 97 60 00, 97 60 01
e-mail: info@kmg.kz
kontor: (3172) 977429, 977617
PR: (3172) 977924, 977923

Solidaritetsbreve bør sendes til qybrai@list.ru

Vi vil sætte pris på hvis du også sender kopier til editor@marxist.com.

Translation: Socialistisk Standpunkt (Denmark)