Brev fra Cesar Zelada fra San Pedro fængslet (Bolivia)

Danish translation of Letter from Cesar Zelada from the San Pedro prison (Bolivia) (September 20, 2004) Fredag d. 24 september, international aktionsdag for kravet om hans løsladelse

Vi offentliggør her et brev vi har modtaget fra vores kammerat Cesat Zelada, fra San Pedro fængslet i La Paz, Bolivia. Vi må understrege den umenneskelige og ydmygende behandling han har lidt i hænderne på det Bolivianske politi, og især at et af anklagerens argumenter er at Cesar havde ”Marxistisk propaganda” (!!) på sig ved anholdelsen.

Vi må intensivere den internationale protestkampagne imod Cesars arrestering, han er en velkendt studenter- og arbejderbevægelsesaktivist i Peru, medlem af Fuerza de Izquierda Socialista (Socialistisk Venstre Kraft), og Peruviansk organisator af Hands Off Venezuela kampagnen. Den Internationale Komite for Løsladelsen af Cesar Zelada har indkaldt til en international aktionsdag fredag d. 24 september. Vi opfordrer alle studenter- og arbejderbevægelsesaktivister fra hele verden til at samles foran Bolivianske ambassader og konsulater for at kræve kammerat Cesars umiddelbare løsladelse, uden sigtelser. Der er allerede organiseret aktioner i Argentina, Peru, Venezuela, Mexico, Østrig, England, Spanien, Italien m.f.


”Kære kammerater,
Dette er jeres kammerat Cesar Zelada (Fuerza de Izquierda Socialista) der skriver til jer for at lade jer vide at tirsdag d. 14 September, omkring kl. 14, skulle jeg til at besøge en ven der bor i La Florida distriktet (La Paz), da jeg blev fanget af det Bolivianske Tekniske Retspoliti (PTJ), anklaget for besiddelse af sprængstoffer – en dynamitstang – ifølge artikel 211 af den Bolivianske Straffelov.

Efter at have været blevet kropsvisiteret og fået lagt håndjern på, på åben gaden, blev jeg ført til den lokale politistation. Mine menneskerettigheder blev krænket (formodning om uskyld blev ikke respekteret). Jeg blev mishandlet, udspurgt og filmet af Bolivias efterretningstjeneste, uden tilstedeværelsen af min advokat (cellen jeg blev holdt fanget i var i meget dårlig stand).

Om onsdagen, kl. 14.30, fandt den offentlige høring om min sag sted. Til stede var Miguel Zubierta, fra Minearbejdernes føderation, fra Huanuni, og repræsentanter fra menneskerettighedsorganisationer.

Den offentlige anklager, Hinojosa, ankom forsinket (omkring kl. 15) og fremsatte hendes sag, hvor hun sagde at jeg havde nægtet at identificere mig selv, at jeg havde marxistisk propaganda på mig, at jeg ”løj” om min adresse, og fremviste en dynamitstang med løst krudt. Hun erklærede at siden jeg ikke havde en fast adresse de kunne finde mig på indtil undersøgelserne var afsluttet, anmodede hun om at jeg skulle fængsles præventivt. Ved slutningen på høringen erklærede dommeren at, ”siden der ikke er nogen garanti for hans adresse, er tiltalte hermed præventivt fængslet indtil undersøgelserne (der kan vare op til 6 måneder) er afsluttet”.

Ved slutningen af høringen, demonstrerede Zubierta hans solidaritet og lovede at Solares (COB, Den Bolivianske Arbejderfagforenings, generalsekretær) ville skrive en erklæring om min sag. Studenter fra Oruros Tekniske Universitet, i kamp mod de korrupte kliker, og for en ”universitetsrevolution”, er i fuld gang med at organisere solidaritetsaktioner med foldere og offentlige møder til fordel for min løsladelse.

Efter 4 dage i PTJs fængsel, uden mad og ved dårligt helbred (som følge af manglen på nogen form for menneskelige forhold i PTJs celle) blev jeg overført til San Pedro fængslet, hvor jeg blev sendt til Pino-afdelingen.
Jeg har brug for jeres hjælp til at offentliggøre min sag her i Bolivia. Jeg forventer også solidaritet fra de Oruro studenter der skrev et dokument i solidaritet med de Peruvianske studenters kamp d. 22 september. Desværre er et sådant dokument nu kommet i hænderne på anklageren.

I San Pedro har jeg mødtes med de heroiske kommunarder fra Ayo Ayo, og også med Colombianeren Francisco Cortez, en bondeleder og menneskerettighedsaktivist.

Nu kan jeg endnu tydeligere se kammeratlige arbejderes og unges lidelser i Palæstina, Colombia, Haita, osv.

Længe leve enheden for arbejdere i Latinamerika og hele verden!

Ned med yankee imperialismen!

Længe leve studenternes kamp i Peru og Bolivia!

Ilare viser vejen!

Vi vil sejre!

César Zelada (FIS),
Prisión de La Paz, 19. September 2004
Penal de San Pedro”

Send protestbeskeder til:
Ministerio del Interior de Bolivia: vicemingob@mingobierno.gov.bo
Al Presidente de la Nación, Carlos Mesa: webmaster@presidencia.gov.bo
Kopier og solidaritetsbeskeder til solidaridadconcesarzelada@yahoo.com
Bolivianske ambassader over hele verden: http://www.boliviaweb.com/embassies.htm

      

Relaterede links

  1. Undtagelsestilstand radikaliserer de peruvianske arbejdere
  2. Bolivia - Masseopstand vælter præsidenten
  3. Bolivia – På randen til Revolution
  4. Bolivia bevæger sig mod en tredje opstand