Fără lovitură de stat! Fără război! Jos mâinile de pe Venezuela!

Tendința Marxistă Internațională respinge atentatul actual al imperiasmului american de a executa o lovitură de stat în Venezuela. Ceea ce mărturisim actualmente este atentatul scandalos de a da jos guvernul președintelui venezuelan Maduro de către o coaliție de țări, condusă de către Trump. Acesta este doar cel mai recent episod din campania împotriva revoluției bolivariene de ultimii 20 de ani, o campanie care a implicat tentative de lovituri de stat militare, infiltrare paramilitară, sancțiuni, presiune diplomatică, revolte violente, și atentate de asasinare.

La instrucțiunea Casei Albe și după întâlnirile din Washington, Juan Guaidó s-a proclamat ca fiind „președintele responsabil” la o adunare politică pe străzile din Caracas pe 23 ianuarie. Această declarație nu are nici un fel de caracter legitim, însă el a fost recunoscut ca fiind președinte ca atare de către Trump, Bolsonaro, Duque, Macri, și Almagro. Au urmat și alții, inclusiv 19 țări membre UE. Aceștia ca atare au cerut ca armata venezuelană să-și declare loialitatea sa față de noul „președinte”. Ca urmare, SUA a început să impună sancțiuni împotriva companiei petroliere venezuelene PDVSA și să confiște activele sale din SUA, în valoare de 7 miliarde de dolari americani. O sumă în plus în valoare de 1,2 miliarde de dolari americani în aur care aparține Venezuelei este reținută de către Banca Angliei conform instrucțiunilor americane. Scopul este de a asfixia economia din Venezuela până la momentul în care aceasta se va supune.

Aceste acte de agresiune imperialistă scandaloasă este executată sub sloganele de „democrație” și „ajutor umanitar”. Să fie clar, imperialismul a mințit despre motivele sale de a invada Irakul („armele de distrugere în masă”), a mințit despre bombardarea Libiei și întotdeauna a încercat să caute justificări pentru agresiunea sa imperialistă. Guvernul american, care construiește un zid pentru a ține migranții afară, încuie pe aceia care reușesc să intre în țară și separă copiii de părinții lor, chiar nu este îngrijorat defel de situația dificilă a migranților din Venezuela. Trump l-a numit pe Elliot Abrams ca și persoana responsabilă cu supravegherea tuturor operațiunilor de a „restaura democrația în Venezuela”. Aceasta ne spune totul despre situația actuală. Abrams a organizat finanțarea americană pentru contra-revoluția pe nume Contras din Nicaragua și a susținut detașamente de execuție în El Salvador și Guatemala în anii ’80.

Lovitura de stat are trei țeluri principale. Primul este acela de a distruge revoluția bolivariană, un țel pe care Washington l-a urmărit prin diverse metode timp de 20 de ani. Al doilea, aceasta ar permite imperialismului american de a prelua controlul bogățiilor de petrol și de minerale ale Venezuelei. În cele din urmă, aceasta ar deveni o învățătură de minte pentru muncitorii și țăranii din întregul continent și ar fi o amenințare clară, în mod special, împotriva revoluției cubaneze.

Dacă această încercare de lovitură de stat ar fi să reușească, vor fi consecințe dezastruoase pentru muncitorii din Venezuela și din alte țări. Guaidó și-a anunțat deja programul său politic: privatizarea companiilor naționalizate (electricitatea, oțelul, telecomunicațiile, cimentul, etc) și a terenurilor imobiliare; „deschiderea” industriilor petroliere către companiile străine multinaționale pe termeni foarte favorabili; concedieri în masă pentru muncitorii din sectorul public; distrugerea tuturor programelor sociale; privatizarea sistemului de sănătate și educație; un „buget echilibrat”... Acesta este un program deschis de reacțiune în domeniile sociale și economice. Pentru a implementa aceste măsuri, un asemenea guvern ar trebui să zdrobească rezistența muncitorilor și țăranilor prin suprimarea libertăților democratice, atacând sindicatele și organizațiile comunitare și arestând liderii acestora. Cunoscând caracterul mafioților opozanți reacționari și cazierul lor istoric, ne-am putea aștepta și la bande de linșaj care să atace susținătorii chavista.

Toți socialiștii, anti-imperialiștii și democrații consistenți au datoria de a se opune acestei lovituri de stat până la bun sfârșit. Nu există loc pentru ezitare. Nu este posibil să adopți o poziție neutră în fața unei agresiuni imperialiste scandaloase.

Această situație s-a agravat prin oscilările lui Maduro și a birocrației PSUV și prin încercările lor constante de a căuta un compromis cu imperialismul și clasa conducătoare din Venezuela. Continuarea unei asemenea politici actualmente ar avea consecințe dezastruoase.

Atentatul de lovitură de stat trebuie să fie luptat prin mobilizarea muncitorilor și țăranilor revoluționari, și prin lovituri izbitoare împotriva imperialismului și agenților săi locali: oligarhia (bancherii, capitaliștii, și proprietarii de terenuri). Milițiile trebuie să fie consolidate, înarmate și dezvoltate în fiecare cartier de clasă muncitoare, fabrică și comunitate țărănească.

Guaidó a apelat în mod deschis în favoarea unei lovituri de stat militărești, a ovaționat confiscarea proprietățiilor venezueliene de către SUA și acum cere ajutorul forțelor militare americane. Acesta trădează poporul venezuelan. Ar trebui să fie arestat și judecat, iar ansamblul național care complotează lovitura de stat ar trebui să fie desfințat.

Companiile multinaționale din țările care sunt implicate în lovitura de stat ar trebui expropriate. Proprietățiile acelor oligarhi implicați în lovitura de stat ar trebui expropriate. Terenurile imobiliare ar trebui predate țăranilor. Aceste proprietăți ar trebui puse sub controlul muncitorilor și țăranilor pe baza unui plan democratic de producție pentru a adresa criza actuală și pentru a răspunde nevoilor urgente ale maselor din Venezuela.

Tendința Marxistă Internațională se comite să continue și să intensifice eforturile campaniei „Jos mâinile de pe Venezuela!” („Hands off Venezuela!”) și să o ducă la mișcările muncitorești și de tineret la nivel mondial cu toată silința noastră. Apelăm la toate organizațiile de aripă stânga, sindicaliste, și de tineret să se alăture acestei campanii.

Jos mâinile de pe Venezuela!

Fără lovitură de stat, fără război imperialist!

Expropriați imperialiștii și oligarhia!

Muncitori din toate țările, uniți-vă!

International Marxist Tendency, Turín, 10 February 2019