International solidaritet med arbejderne på de besatte fabrikker i Venezuela

  • Nej til bureaukratisk sabotage af Inveval – Nationalisering af de besatte fabrikker – Nej til flere drab på fagforeningsledere
  • En appel fra Freteco til arbejderne i hele verden

Det er nu fire år siden, at Inveval i Venezuela blev nationaliseret. Arbejderne på Inveval har kørt fabrikken i fire år under arbejderkontrol, og vist vejen frem for opbyggelsen af socialisme i Venezuela. Efter at præsident Chavez eksproprierede fabrikken i 2005, har de opsat et demokratisk fabriksråd til at køre produktionen, organiseret en fagforening for at kunne forbinde sig med resten af arbejderbevægelsen og bygget bånd til det kommunale råd i Miranda, hvor de er placeret. De har også organiseret den Revolutionære Front for Besatte Fabrikker (Freteco) sammen med arbejderne på andre besatte eller nationaliserede fabrikker (INAF, Gotcha, MDS, Vivex, SIDOR).

 

Arbejderne på Inveval har vist, at arbejderne med succes kan køre en fabrik. I de sidste fire år har arbejderne opretholdt fabrikken og gjort den klar til produktion, mens de har repareret ventiler. Men de har ikke været i stand til at producere nye ventiler, fordi statsfunktionærerne konstant har lagt forhindringer i vejen for dem, og dermed er gået direkte imod præsident Chavez’ beslutninger. Statsbureaukratiet ønsker ikke, at arbejderkontrollen i Inveval skal være succesfuld, fordi de ikke ønsker, at det skal blive et eksempel for arbejderne i andre firmaer.

De har forsøgt at kvæle Inveval økonomisk set ved at nægte at give fabrikken et budget for 2009. Fabrikkens budget for 2008 er endnu ikke blevet overført til fabrikken. Inveval har ikke fået nogen forklaring på dette. Det betyder, at Inveval de facto efterlades bankerot. En socialistisk fabrik burde være del af en demokratisk planlægning koordineret med de andre statsejede virksomheder, inklusiv at have sit egent budget, der dækker råmaterialer, finansiering osv.

Samtidig gav præsident Chavez i 2008 ordre om at ekspropriere Acerven i Tinaquillo, Cojedes, en fabrik, der laver forme, der ville tillade Inveval at gå fra at reparere ventiler til at producere nye ventiler til olieindustrien. Op til i dag er Chavez’ ordre ikke blevet implementeret. Imens importerer olieindustrien ventiler. Det er en lukrativ forretning for nogle folk, der lægger pres på statsfunktionærerne, så Inveval ikke får lov til at producere nye ventiler.

Hele denne situation med ineffektivitet og direkte bureaukratisk sabotage har skabt et kæmpe pres blandt arbejderne på Inveval. Fire år efter ekspropriationen, fortsætter funktionærerne på PDVSA og MILCO med at forhindre implementeringen af at præsident Chavez’ ordrer vedrørende Inveval, der ville tillade Inveval at fungere helt.

Gotcha, INAF, MDS, Vivex

Efter ekspropriationerne af Invepal og Inveval besatte arbejderne på tekstilfabrikken Gotcha, INAF, der producerer badeværelsestilbehør og transportfirmaet MDS også deres fabrikker, som svar på angreb fra bosserne, manglende betaling til social sikkerhed og opgivelse af produktionen.

Arbejderne i disse firmaer har gentagne gange appelleret til, at disse firmaer eksproprieres, men indtil nu har de ikke modtaget noget svar fra den ansvarlige minister Milco. Dette er omkring 150 arbejdere, der har stået imod i de sidste tre eller fire år under meget svære forhold.

Til sidst er der Vivex, en fabrik der producerer bildele i Anzoategui. I november 2008 stod arbejderne overfor en boss, der nægtede at betale den fulde ydelse, som de var berettigede til. Som svar på appellen fra præsident Chavez til arbejderne på fabrikker, hvor bosserne nægtede dem deres rettigheder om at besætte dem, overtog mere end 300 Vivex arbejdere fabrikken. De har besat den i seks måneder uden at modtage nogen løn og uden at modtage noget svar på deres appeller til præsidentens funktionærer, der tager sig af deres sag.

Der er et presserende behov for at kræve, at disse firmaer eksproprieres for at sikre hundreder af familiers arbejde og eneste indkomstkilde.

Mordet på en Toyota fagforeningsleder

Arbejderne på Toyota, en bilfabrik i Cumaná, Sucre, har været i kamp for at forsvare deres kollektive forhandlingsrettigheder og i solidaritet med Mitsubishi arbejderne i Anzoategui. Som en del af deres kamp besluttede de d. 6. marts, 2009 at besætte fabrikkens installationer, en besættelse som de opretholdt i flere uger.

Tirsdag d. 5. maj blev generalsekretæren for Toyota-arbejdernes fagforening (Sintratoyota), Argenis Vasquez, myrdet, da han var på vej til et møde med ledelsen. Dette er et nyt tilfælde af mord på militante fagforeningsledere i Venezuela, efter mordet på de tre UNT fagforeningsledere i Aragua i November 2008, og politiets mord på to Mitsubishi og Macusa arbejdere i Anzoategui i januar 2009, (et angreb der var rettet imod Felix Martínez, generalsekretæren for Mitsubishi arbejdernes fagforening Singetram). Vi kræver en fuld undersøgelse af disse mord, og at de ansvarlige stilles for en dommer.

Af alle disse grunde appellerer vi til det venezuelanske folk, den internationale arbejderklasse og alle dem, der støtter arbejdernes kamp for deres befrielse, om at sende beskeder til præsident Chavez, hvor de beder om:

Solidaritetsresolution

I lyset af de problemer som arbejderne på de besatte fabrikker i Venezuela står overfor, beder vi dig om en hurtig løsning på deres problemer efter følgende retningslinjer:

  1. Ekspropriation af Acerven under arbejdernes kontrol
  2. Overlad ikke Inveval til det kapitalistiske markeds nåde. For et 2008 og 2009 budget for fabrikken, som en del af en produktionsplan med PDVSA og Videnskabs- og teknologi Ministeriet.
  3. Stop for bureaukratisk sabotage imod Inveval – Statsorganer må implementere præsident Chavez’ ordrer
  4. Ekspropriation af Gotcha, INAF, MDS og Vivex - for forsvaret hundreder af familiers arbejde og levebrød
  5. Stop mordene på fagforeningsaktivister – Fuld undersøgelse af mordet på Argenis Vazquez, generalsekretær i Sintratoyota – de ansvarlige må stilles til ansvar, både dem, der udførte mordet og dem, der gav ordren til det.

Solidariske hilsner

Send en besked adresseret til Præsidenten for den bolivariske republik, Venezuela, til din venezuelanske ambassade, med en kopi til freteco (frentecontrolobrero@gmail.com)

Source: marxist.dk