ΠΑΚΙΣΤΑΝ: Οι μάζες εκρήγνυνται ενάντια στις διακοπές ρεύματος στην πόλη Rawlakot – Οι Μαρξιστές τις καθοδηγούν

Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται στο Πακιστάν ενάντια στις διακοπές ρεύματος και στην άνοδο των τιμολογίων. Παρουσιάζουμε εδώ μια ανταπόκριση από την πόλη Rawlakot, όπου χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στον δρόμο και ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία, η οποία άνοιξε πυρ με πραγματικά πυρά ενάντια στα πλήθη τραυματίζοντας αρκετά άτομα. Μεταξύ των τραυματιών ήταν και Μαρξιστές από την εθνική μαθητική ομοσπονδία Jammu Kashmir National Federation, JKNSF.

Στις 28 Μαρτίου, με το κάλεσμα της ένωσης εμπόρων για απεργία στην πόλη Rawlakot ενάντια στις διακοπές ρεύματος – η διάρκεια των οποίων έφτασε και τις 20 ώρες ημερησίως – σχεδόν 10 με 15 χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους στις 10 πμ. Ολόκληρη η πόλη παρέλυσε και τα πάντα ακινητοποίθηκαν.

Όταν η διαδήλωση έφτασε στο Baldia Stand, η αστυνομία ξεκίνησε να εκτοξεύει δακρυγόνα και να επιτίθεται με γκλομπ στους διαδηλωτές, αλλά ο κόσμος συνέχισε να προχωράει μέχρι που η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον της διαδήλωσης. Τραυματίστηκαν περίπου 15 άτομα, 5 από τα οποία σοβαρά και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία στην πόλη Rawalpindi. Περίπου 20 άτομα συνελήφθηκαν. Παρόλα αυτά, οι διαδηλωτές δεν υποχωρούσαν απέναντι στην βαρβαρική καταστολή και παρέμειναν στους δρόμους μέχρι τις 7μμ.

Μαρξιστές από την Jammu Kashmir National Students Federation, JKNSF, η οποία είναι η μεγαλύτερη μαθητική ομοσπονδία του κατεχόμενου από το Πακιστάν Κασμίρ, διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την διαδήλωση. Εκατοντάδες μαρξιστές από την JKNSF ήταν παρόντες σε αυτή την διαδήλωση και την καθοδηγούσαν με τα επαναστατικά τους συνθήματα. Αναφωνούσαν συνθήματα ενάντια στην ολιγαρχία των καπιταλιστών και της άρχουσας τάξης, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την άνοδο των τιμών. Επίσης αναφωνούσαν συνθήματα στα οποία διαλαλείτο ότι μόνο μια σοσιαλιστική επανάσταση θα δώσει τέλος σε αυτή τη μιζέρια. Τα συνθήματα αυτά διαλαλούνταν με θέρμη από τον κόσμο στη διαδήλωση.

Με τα επαναστατικά τους συνθήματα η διαδήλωση έγινε περισσότερο μαχητική και αναπτυσσόταν, παρά τα εμπόδια που δημιουργήθηκαν από την αστυνομία. Αντιμέτωπη με την οργή του κόσμου, η αστυνομία άνοιξε πυρ. Ο πρώτος που τραυματίστηκε ήταν ο σύντροφος Wajid με μία σφαίρα στο πόδι. Ο σύντροφος Wajid είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της JKNSF.

Μετά το περιστατικό αυτό, με το κάλεσμα του συντρόφου Amjad Shahswar, προέδρου της JKNSF, σχηματίστηκε μια επιτροπή για το συντονισμό αυτών των διαδηλώσεων. Η επιτροπή αυτή στελεχώθηκε με μέλη από διάφορες ομοσπονδίες μαθητών, την ένωση εμπόρων, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα. Η επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει της διαμαρτυρίες στην Rawlakot και σε άλλες πόλεις του Κασμίρ.

Στο κάλεσμα της επιτροπής οι διαδηλώσεις ενάντια στις διακοπές ρεύματος συνεχίστηκαν στις 29 Μαρτίου στις πόλεις Rawlakot, Thorar, Khai Gala, Chota Gala και σε πολλές άλλες. Η επιτροπή έθεσε τα παρακάτω αιτήματα:

  1. 1. Άμεση παύση όλων των διακοπών ρεύματος και δωρεάν ηλεκτρισμό για όλους.
  2. 2. Όλοι οι τραυματίες να νοσηλευτούν με κρατικά έξοδα.
  3. 3. Οι αξιωματούχοι και οι αστυνομικοί που είναι υπεύθυνοι για αυτή τη βαρβαρότητα να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους και να συλληφθούν για εγκληματικές ενέργειες.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιτροπής και της κυβέρνησης απέτυχαν και οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν σε όλο το κατεχόμενο από το Πακιστάν Κασμίρ.

Αναφορές για το περιστατικό αυτό γίνεται σε όλα τα πρωτοσέλιδα Αγγλικών και Πακιστανικών εφημερίδων στις 29 και 30 Μαρτίου του 2010. Δείτε:

http://epaper.dawn.com/ArticleImageEx.aspx?article=29_03_2010_001_010_001&type=2
http://www.express.com.pk/epaper/PoPupwindow.aspx?newsID=1100895589&Issue=NP_LHE&Date=20100329
http://www.express.com.pk/epaper/PoPupwindow.aspx?newsID=1100896922&Issue=NP_LHE&Date=20100330
http://www.daylife.com/photo/09LTamu7AK2G5?q=pakistan+power+cuts