Αλληλεγγύη στην εξέγερση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη!

Δημοσιεύουμε ένα κάλεσμα για αλληλεγγύη προς το κίνημα στη Βοσνία, το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα «In Defence of Marxism»

Μας υποσχέθηκαν οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, αλλά έφεραν μόνο απολύσεις και αποβιομηχάνιση!

Υποσχέθηκαν ελεύθερη κυκλοφορία και ταξίδια στην Ευρώπη, αλλά μας έφεραν στο σημείο να θεωρείται πολυτέλεια το ταξίδι με λεωφορείο ως την επόμενη πόλη!

Αυτοί που αυτοαποκαλούνται «δημιουργοί θέσεων εργασίας» καταστρέφουν τις δουλειές και μειώνουν τους μισθούς σε καθημερινή βάση!

Οι αστοί πολιτικοί, τόσο αυτοί που είναι στην εξουσία, όσο αυτοί που είναι στην αντιπολίτευση, αντιπροσωπεύουν την ίδια ιδεολογία και διαφέρουν μεταξύ τους μόνο όσον αφορά τα προσωπικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα των αντίστοιχων καρτέλ που εκπροσωπούν. Συγκρούονται όταν πρόκειται να μοιράσουν τα κλεμμένα, αλλά γίνονται μια γροθιά όταν διαλύουν και δαιμονοποιούν απεργούς εργάτες και φοιτητές που παλεύουν για τη μείωση των διδάκτρων και για καλύτερα εκπαίδευση!

Τώρα, με μανία προσπαθούν να εισάγουν το νέο εργατικό δίκαιο, το οποίο θα μειώσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο όλων εκείνων που ζουν από τη δική τους εργασία και όχι από την εργασία των άλλων. Επίσης, με το νέο νόμο για τις απεργίες προσπαθούν να αποτρέψουν τη συμμετοχή των εργατών στους αγώνες!

Αυτά τα προβλήματα είναι παρόντα αντίστοιχα και στις γειτονικές δημοκρατίες. Ο αγώνας των εργαζομένων στην Τούζλα και τα κοινωνικά αιτήματα που θέτουν – μεταξύ των οποίων είναι η ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και η μείωση του μισθού των κρατικών αξιωματούχων – αποτελούν λαμπρό παράδειγμα λαϊκής εξουσίας και πηγή έμπνευσης για όλους μας!

Την ίδια στιγμή, οι παλληκαρισμοί του δικτάτορα της ΕΕ στη Βοσνία, Βαλεντίν Ίνζκο – ο οποίος θεώρησε ότι μπορούσε να απειλήσει τους διαδηλωτές με τη χρήση των δυνάμεων της EUFOR για να συντρίψει την εξέγερσή τους – εκθέτει όλη την υποκρισία και αλαζονεία του καθεστώτος της ΕΕ, του οποίου ο θεμελιώδης σκοπός είναι η κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων και η υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου – και πάνω απ’ όλα του Γερμανικού κεφαλαίου!

Οι κόλακες της ΕΕ στην Μπάνια Λούκα, το Σεράγεβο και το Βελιγράδι, δεν ήταν καθόλου καλύτεροι, καθώς έκαναν τα πάντα για να διασπείρουν την εθνικιστική παράνοια που θα διαιρούσε τους διαδηλωτές.

Κάποιοι λένε πως ο σκοπός των διαδηλώσεων είναι η διάλυση της Δημοκρατίας του σέρβικου τμήματος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως είναι η αποδυνάμωση της ομοσπονδίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης (που είναι η άλλη πολιτική οντότητα της χώρας που απαρτίζεται από αρκετά καντόνια Σέρβων, Κροατών και Βόσνιων).

Έχουν ενωθεί όλοι για να δαιμονοποιήσουν τη λαϊκή εξέγερση! Ο λόγος για αυτό είναι ο φόβος. Ο κοινός μας αγώνας είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης τους! Η λαϊκή κοινωνική εξέγερση στη Βοσνία - Ερζογοβίνη σημαίνει λοιπόν για εμάς τρία πράγματα:

  1. Οι εργαζόμενοι των Βαλκανίων έχουν τα ίδια προβλήματα και κοινά συμφέροντα
  2. Οι ενωμένες δυνάμεις του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού και τοπικοί εθνικιστικοί εχθροί της εργατικής τάξης εμποδίζουν τον αγώνα μας να στραφεί απέναντι σε αυτά τα προβλήματα.
  3. Έχει φτάσει ο καιρός να ενωθούμε σε ένα κοινό αγώνα ενάντια στους κοινούς μας εχθρούς και για τη λύση των κοινών μας προβλημάτων!

Κάτω η ΕΕ και τα ολιγαρχικά καθεστώτα της!

Κάτω ο καπιταλισμός, οι ιδιωτικοποιήσεις και τα αφεντικά!

Ζήτω ο αγώνας των λαών των Βαλκανίων!

Source: Αλληλεγγύη στην εξέγερση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη!