Romanian

Suntem mândri să anunțăm publicarea primei ediții ale revistei Sud-Africane marxiste, intitulată Revolution South Africa (Revoluție Africa de Sud). Dedesubt, publicăm editorialul primei ediții, unde prezentăm nevoia unei mișcări revoluționare, care să fie calea de ieșire din criza capitalismului, și de asemenea nevoia de socialism ca și alternativa maselor Sud-Africane.

Următoarea declarație a tendinței marxiste internaționale explică cum sistemul capitalist a eșuat în totalitate să facă față crizei coronavirus, punând astfel la risc viețile a milioane de oameni. Într-o asemenea situație, măsurile minore și schimbări minore ale sistemului sunt zadarnice. Numai niște măsuri drastice vor fi suficiente pentru a evita dezastrul iminent.

Greva împotriva schimbării climatice la nivel internațional a creat valuri protestatare în întreaga lume. În ultimul an, pe parcursul multor zile de acțiune la nivel mondial, milioane de tineri din peste 100 de țări au ieșit de la școală pentru a se alătura protestelor ‘Fridays for Future’ („Vinerile pentru viitor”), care cer acțiuni imediate în legătură cu criza climatică.

Ideile lui Marx nu au fost niciodată atât de relevante precum în zilele de azi. Aceasta este reflectată în setea de teorie Marxistă contemporana. În acest articol, Alan Woods abordează ideile lui Karl Marx și relevanța lor în criza prin care trecem azi.

Tendința Marxistă Internațională respinge atentatul actual al imperiasmului american de a executa o lovitură de stat în Venezuela. Ceea ce mărturisim actualmente este atentatul scandalos de a da jos guvernul președintelui venezuelan Maduro de către o coaliție de țări, condusă de către Trump. Acesta este doar cel mai recent episod din campania împotriva revoluției bolivariene de ultimii 20 de ani, o campanie care a implicat tentative de lovituri de stat militare, infiltrare paramilitară, sancțiuni, presiune diplomatică, revolte violente, și atentate de asasinare.

Mișcarea vestelor galbene (gilets jaunes) care a început pe 17 noiembrie 2018 în Franța reprezintă o mișcare muncitorească masivă și puternică, care a stârnit clasa muncitoare atât la nivel național, cât și la nivel internațional (Belgia, Olanda, Germania, Italia, Rusia, Polonia, Serbia, Croația, Egipt, Israel, Canada, ș.a.m.d.). Actualmente, mișcarea se află în a 13-a săptămână, sau „actul XIII”, ceea ce este impresionant din punctul de vedere a istoriei socio-politice a Franței de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial încoace. Franța nu a mai experimentat un asemenea fenomen socio-politic din mai-iunie 1968, (recomandăm articolele despre Franța 1968 pe marxist.com). Însă,

...

Mult-așteptata adunare „Diaspora acasă” a avut loc vineri pe data de 10 august, cu până la 100.000 de protestatari adunați numai în fața Palatului Victoria. Adunarea însăși a fost organizată pe rețelele de socializare de câteva luni de către diaspora română care trăiește în străinătate.

Acest an marchează aniversarea a 100 de ani de la revoluția din octombrie. Apologeții capitalismului, împreună cu răsunarea lor loială din mișcarea muncitorească, încearcă să se consoleze cu ideea colapsului URSS-ului semnificând decesul socialismului. Însă ceea ce a eșuat în Rusia nu a fost socialismul, dar o caricatură a socialismului. Contrar defăimărilor des repetate, regimul Stalinist a fost în antiteză cu regimul democrat stabilit de către bolșevici în 1917.

Cu aproximativ 500.000 de protestatari pe străzi duminica trecută (5 februarie), protestele continue anti-guvernamentale din luna aceasta reprezintă cel mai mare număr de oameni ieșiți pe străzile din România de la căderea regimului lui Ceaușescu din 1989. Însă, trebuie să ne întrebăm care este situația ce stă la baza acestei mișcări.