ΡΩΣΙΑ: ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΟΥ ΜΠΕΣΛΑΝ

Greek translation of In the aftermath of the storming of the school in Beslan by Misha Steklov (September 3, 2004)

ΑυτÏŒ το άρθρο γράφτηκε αμέσως μετά τα αιματηρά γεγονÏŒτα του σχολείου της Μπεσλάν στην ΒÏŒρεια Οσετία και περιέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δεν πρÏŒβαλλαν καθÏŒλου τα ΜΜΕ στη Δύση. Δημοσιεύθηκε στην δημοφιλή Ρωσική ιστοσελίδα της Μαρξιστικής οργάνωσης «Εργατική ΔημοκρατÎ¯α» και στην ιστοσελίδα «In defence of Marxism» (www.marxist.com)

Οι γονείς και οι συγγενείς ÏŒσων κρατούνταν στο σχολείο της Μπεσλάν δεν είχαν καμία εμπιστοσύνη στην ικανÏŒτητα των ΑρχÏŽν να προστατέψουν τους αγαπημένους τους. Απαιτούσαν απÏŒ την κυβέρνηση να ενδÏŽσει στα αιτήματα των τρομοκρατÏŽν, αλλά η κυβέρνηση πρÏŒβαλλε την δικαιολογία ÏŒτι τα αιτήματά «δεν ήταν ξεκάθαρα». Η κυβέρνηση αρχικά μείωσε στις ανακοινÏŽσεις της τον αριθμÏŒ των ομήρων, αν και οι οικογένειες ήξεραν ÏŒτι το νούμερο ήταν πολύ μεγαλύτερο. Οι αρχές προσπάθησαν γενικά να υποβαθμίσουν το πρÏŒβλημα. ÎŒλα αυτά επιβεβαιÏŽνουν ένα μεγάλο βαθμÏŒ κυνισμού εκ μέρους της κυβέρνησης και του Πούτιν αυτοπροσÏŽπως.

Ο «ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ» ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ

Η στάση των απαγωγέων ήταν βάρβαρη. Φέρθηκαν με αποτρÏŒπαιο τρÏŒπο σε αυτούς τους φτωχούς ανθρÏŽπους ÏŒσο τους κρατούσαν και δεν δίστασαν να πυροβολήσουν απελπισμένα παιδιά που τρέπονταν σε φυγή. ΑυτÏŒ το γεγονÏŒς φÏŒρτισε το μυαλÏŒ και την καρδιά εκατομμυρίων ανθρÏŽπων σ’ ÏŒλο τον κÏŒσμο. ΠÏŽς μπορεί κάποιος να μη σοκαριστεί μπροστά στη σκηνή νεκρÏŽν και τραυματισμένων παιδιÏŽν;

Το χειρÏŒτερο απ’ ÏŒλα είναι ÏŒτι ÏŒλο αυτÏŒ το ντελίριο βαρβαρÏŒτητας τÏŽρα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης απÏŒ ÏŒλους τους Πούτιν αυτού του κÏŒσμου, αλλά και απÏŒ τους Μπλερ και τους Μπους επίσης. Αυτή η βάρβαρη πράξη ατομικής τρομοκρατίας δεν θα προσφέρει λύση στην υπÏŒθεση του τσετσενικού λαού, αλλά αντίθετα θα χρησιμοποιηθεί για να παρθούν επιπλέον μέτρα καταστολής και μέσα στη Ρωσία.

Ο ρωσικÏŒς στρατÏŒς στην Τσετσενία έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ÏŒτι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει το γεγονÏŒς στη Μπεσλάν για να νομιμοποιήσει τη συνέχιση του πολέμου του. ΑυτÏŒ επίσης με κανένα τρÏŒπο δε θα κάνει την χÏŽρα ασφαλέστερη για τους εργαζÏŒμενους. Οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Τσετσενία για πάνω απÏŒ μια δεκαετία έχουν καταστρέψει την περιοχή. Πολλοί Τσετσένοι έχουν σκοτωθεί. Αυτή η επίδειξη «πυγμής» στο μÏŒνο που μπορεί βοηθήσει είναι να αυξάνουν οι εστίες απ’ ÏŒπου μπορούν να στρατολογήσουν μέλη οι τρομοκράτες. Μια νέα αλυσίδα διαδοχικÏŽν επιθέσεων απÏŒ τον ρωσικÏŒ στρατÏŒ θα προκαλέσει ακÏŒμα περισσÏŒτερες πράξεις ατομικής τρομοκρατίας. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης χωρίς αμφιβολία, απÏŒ τον Μπους στην προεκλογική του εκστρατεία για να νομιμοποιήσει τον δικÏŒ του «πÏŒλεμο ενάντια στην τρομοκρατία».

 

Οι λαοί του Καυκάσου θέλουν ειρήνη, ÏŒχι πÏŒλεμο. Εάν η εξουσία παραμείνει στα χέρια της ρωσικής ολιγαρχίας, ο πÏŒλεμος θα συνεχιστεί. Και οι μανούβρες των Αμερικάνων ιμπεριαλιστÏŽν στην περιοχή δε θα βοηθήσουν, ειδικά στη Γεωργία. Οι μεγάλες δυνάμεις δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τις ζωές των απλÏŽν ανθρÏŽπων της εργασίας, αλλά για την εξουσία και τα κέρδη. Τα θύματα αυτής της σύγκρουσης θα είναι οι εργαζÏŒμενοι. Η βαρβαρÏŒτητα των τελευταίων ημερÏŽν δυστυχÏŽς θα επαναληφθεί. Μπορεί να εξαφανιστεί μια και καλή μÏŒνο ÏŒταν ανατραπεί το σύστημα που την παράγει. ΜÏŒνο ÏŒταν οι εργαζÏŒμενοι ελέγχουν απÏŒλυτα την μοίρα τους θα μπορούν να ζήσουν ειρηνικά.

ΟΡΓΗ ΚΑΤΑ ΠΟΥΤΙΝ

Σε μια επανάληψη της αντίδρασης των οικογενειÏŽν, κατά την διάρκεια μιας παρÏŒμοιας κρίσης με ομήρους που είχε δημιουργηθεί πριν δύο χρÏŒνια στη ΜÏŒσχα, οι φωτογραφίες των εφημερίδων έδειχναν τους συγγενείς στην Μπεσλάν να κρατούν πλακάτ που καλούσαν την κυβέρνηση να αποδεχτεί τα αιτήματα των τρομοκρατÏŽν. Οι αρχές αντέτειναν ÏŒτι δεν μπορούσαν να το κάνουν αυτÏŒ απÏŒ τη στιγμή που τα αιτήματα «δεν ήταν ξεκάθαρα». ÎŒμως ήταν ξεκάθαρα. Ζητούσαν την απελευθέρωση των μαχητÏŽν που επιτέθηκαν στην Ιγκουσετία τον περασμένο Ιούνη προκαλÏŽντας στον θάνατο 100 ανθρÏŽπων και την αποχÏŽρηση των ομοσπονδιακÏŽν δυνάμεων απÏŒ την Τσετσενία.

Για τους ντÏŒπιους, ούτε η απελευθέρωση τριάντα Τσετσένων και Ιγκουσετίων, ούτε ένα τέλος του πολέμου στην Τσετσενία, τον οποίο σωστά αναθεματίζουν σαν αιτία για την τρομοκρατική επίθεση στην πÏŒλη τους, συνιστούν κάποιο πρÏŒβλημα. Αλλά για τον πρÏŒεδρο Πούτιν δεν μπαίνει ζήτημα επιλογής για παραχωρήσεις τέτοιου είδους.

Η κατάσταση είναι διαφορετική σήμερα απÏŒ τον πρÏŽτο πÏŒλεμο στην Τσετσενία το 1994-96, ÏŒταν τελείωσε ουσιαστικά μετά απÏŒ κάποιες αποτυχημένες απÏŒπειρες απελευθέρωσης ομήρων. Στις 14 Ιουνίου 1995 δύο χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν αιχμάλωτοι σ’ ένα νοσοκομείο στο Μπούντιονοβσκι, κοντά στην Τσετσενία και οι εκατÏŒ σκοτÏŽθηκαν. Στις 9 Ιανουαρίου 1996, τρεις χιλιάδες πιάστηκαν ÏŒμηροι στο Κίτζγιαρ, σ’ ένα άλλο νοσοκομείο στην ΝÏŒτιο Ρωσία, αφήνοντας 78 νεκρούς καθÏŽς οι τρομοκράτες πήραν τον δρÏŒμο της επιστροφής στην Τσετσενία έχοντας σαν ασπίδα προστασίας κάποιους ομήρους που δεν απελευθέρωσαν. Αντίθετα απÏŒ τον πρÏŒεδρο Γιέλτσιν, ο οποίος αντιμετÏŽπιζε μια χαμηλή δημοτικÏŒτητα και έναν αδύναμο στρατÏŒ, ο ΠρÏŒεδρος Πούτιν δεν έχει καμία διάθεση για υποχÏŽρηση, ειδικά απÏŒ τÏŒτε που ήρθε στην εξουσία με το σύνθημα της αποκατάστασης του ρωσικού ελέγχου στην Τσετσενία.

Με δεδομένο το τέλος του χρονοδιαγράμματος των διαπραγματεύσεων, ο κÏŒσμος που βρίσκονταν γύρω απÏŒ το σχολείο και στην υπÏŒλοιπη Μπεσλάν, αντιμετÏŽπιζε με σκεπτικισμÏŒ την υπÏŒσχεση του Πούτιν ÏŒτι δε θα χρησιμοποιήσει βία και ÏŒτι θα σÏŽσει τις ζωές με οποιοδήποτε κÏŒστος.

Μετά τα τραγικά γεγονÏŒτα, ο Πούτιν επισκέφτηκε την Μπεσλάν και οι πολίτες άδραξαν την ευκαιρία να εκδηλÏŽσουν τον θυμÏŒ τους ενάντια ενάντιά του, κατηγορÏŽντας τον ÏŒτι ήρθε να τους δει για ένα τÏŒσο μικρÏŒ χρονικÏŒ διάστημα και ÏŒτι επίσης, ήρθε απλά για να ποζάρει για την τηλεÏŒραση αντί να συναντήσει τους ανθρÏŽπους που έχουν τραυματιστεί ψυχικά απÏŒ την τραγωδία.

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Η αιτία που οι τρομοκράτες αποφάσισαν να καταλάβουν ένα σχολείο στην ΒÏŒρειο Οσετία δεν είναι δύσκολο να ερμηνευτεί. Το 1992 υπήρξε μια σύγκρουση μεταξύ της ΒÏŒρειας Οσετίας και της Ιγκουσετίας στην οποία πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι. ΑκολουθÏŽντας τη βίαιη επίθεση της Τσετσενίας στην Ιγκουσετία τον Ιούνιο, η τελευταία επίθεση είναι ξεκάθαρα μια προσπάθεια να διασπείρει αστάθεια, έτσι ÏŽστε να εξαπλωθεί ο πÏŒλεμος απÏŒ το εσωτερικÏŒ της Τσετσενίας σε ÏŒλες τις εθνÏŒτητες που ζουν στον Καύκασο.

Η εθνολογική σύνθεση της ΒÏŒρειας Οσετίας θα μπορούσε να είναι η βάση για μια πολύ πιο καταστροφική σύγκρουση απ’ αυτή στην Τσετσενία, ÏŒπου μÏŒνο δύο εθνÏŒτητες συνυπάρχουν, οι Τσετσένοι και οι ΡÏŽσοι. Σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα της ΒÏŒρειας Οσετίας 95 εθνÏŒτητες ζούνε στην ΒÏŒρεια Οσετία.

Πολλές περιοχές στον Καύκασο έχουν μια παρÏŒμοια εθνική ανομοιογένεια, με δεδομένο ÏŒτι οι λαοί ιστορικά δεν ζουν ή εγκαθίστανται σύμφωνα με την χάραξη των συνÏŒρων που επιτελέστηκε απÏŒ διπλωμάτες τον 19ο και τον 20ο αιÏŽνα. Έτσι εάν υπάρχει μια σύγκρουση κατά μήκος κάποιων εθνο-γραμμÏŽν σε μία περιοχή του Καυκάσου ÏŒπως η ΒÏŒρεια Οσσετία και η Ιγκουσετία, θα επηρεάσει αναπÏŒφευκτα ÏŒλες τις εθνÏŒτητες που ζούνε στην ζÏŽνη της σύγκρουσης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίποινα κάπου αλλού.

Η προοπτική μιας σοβαρÏŒτερης σύγκρουσης, παρά τις πιθανές προσωρινές διπλωματικές συμφωνίες, καθÏŒλου δε σημαίνει ÏŒτι οι λαοί του Καυκάσου επιθυμούν την σύγκρουση. Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά τα αιτήματα που μπαίνουν στις συνεχείς διαδηλÏŽσεις στις χÏŽρες του Καυκάσου (και την Τσετσενία) οι οποίες περνούν στα ψιλά των εφημερίδων, θα καταλάβει αμέσως ÏŒτι αυτÏŒ που ζητούν οι λαοί αυτοί είναι ειρήνη και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.

ΩστÏŒσο οι αντιδραστικές ηγετικές κλίκες της περιοχής δε θα εγγυηθούν ποτέ την ειρήνη. Και εφÏŒσον δε θα το κάνουν αυτÏŒ, εναπÏŒκειται στους απλούς άνδρες και γυναίκες να παλέψουν για το μέλλον τους, που θα διασφαλιστεί μÏŒνο σε συμμαχία με τον αγÏŽνα της εργατικής τάξης στη Ρωσία ενάντια στους εκεί ηγέτες, οι οποίοι ÏŒχι μÏŒνο βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των λαÏŽν του Καυκάσου, αλλά στέλνουν νεαρούς ΡÏŽσους να πολεμήσουν για ένα πÏŒλεμο που δεν τον πιστεύουν και μ’ αυτÏŒν τον τρÏŒπο απομακρύνουν κι άλλο το ενδεχÏŒμενο της εξαφάνισης του φαινομένου της τρομοκρατίας.