Uspon fašizma u Italiji: 100 godina od Marša na Rim

Prošlo je stoljeće od kada je italijanska kapitalistička klasa predala vlast fašistima Benita Musolinija. U nastavku predstavljamo seriju članaka Sinistra Classe Rivoluzione, italijanske sekcije IMT-a, o događajima koji su prethodili Musolinijevom zloglasnom 'Maršu na Rim', od kojih su prva tri sastavljena u nastavku (a četvrti će uskoro biti dostupan na italijanskom na njihovoj veb stranici). Važno je da razumijemo razloge uspona fašizma na vlast u Italiji, čemu su doprinijele izdaje i greške radničkih vođa.

[Source]

Prvi dio: Porijeklo fašizma

Ove godine obilježava se stogodišnjica Marša na Rim. Lako je predvidjeti količinu retorike i praznih riječi koje će ovom prilikom biti utrošene. Komentarišući demonstracije CGIL-a (Generalne italijanske konfederacije rada) koje su uslijedile nakon napada na Radničku komoru prošle jeseni, novinar i bivši evroparlamentarac Korado Augias napisao je za Republiku da je fašizam „antropološki“ fenomen: pogodan za pomalo prostodušne, homofobične i seksističke osobe.

Ali zadatak revolucionara nije da upadnu u isprazni senzacionalizam, tipičan za idealistički pristup. Koliko smo puta čuli da osiromašene i neuke mase slijepo slijede moćnike koji obećavaju da će izgraditi raj na zemlji? Naš zadatak je razumjeti kontekst i razloge koji su doveli fašizam na vlast. Kako je moguće da su reakcionarne bande poput crnokošuljaša uspjele pokoriti i atomizirati radničku klasu, uništavajući njene masovne organizacije?

Moramo se osvrnuti na uspon fašizma u Italiji, s marksističkom perspektivom, kako bismo izvukli ispravne pouke.

Od rata do neuspjelih revolucija

Istorijski gledano, krize kapitalizma nisu neizbježno dovele do uspona fašizma. Kada je kriza kapitalističkog sistema dovela do masakra miliona radnika tokom Prvog svjetskog rata, i osiromašenja radničke, seljačke i malograđanske mase koje je uslijedilo, trenutni odgovor nije bio reakcionaran, već revolucionaran. Postojala je Oktobarska revolucija u Rusiji, Biennio Rosso („Dvije crvene godine“) 1919-1920 u Italiji, Njemačka revolucija 1918-1923, Mađarska revolucija 1919. i nekoliko drugih velikih pokreta.

Međutim, dok je u Rusiji boljševička partija bila u stanju da predvodi revolucionarni pokret do preuzimanja vlasti, stvari su se drugačije razvijale u Italiji i drugdje. Revolucionarno vođstvo radničkih organizacija nije pratilo odlučnu borbu radničkih masa.

U septembru 1920. dvogodišnji uspon radničke i seljačke borbe u Italiji dostigao je vrhunac okupacijom fabrika i osnivanjem fabričkih savjeta. U zemlji se otvorila predrevolucionarna situacija. Međutim, umjesto da svjesno pripremaju borbu za radničku vlast, Italijanska socijalistička partija (PSI, glavna radnička partija tog vremena) i CGL (sindikalna federacija) dopustili su da se pokret rasprši i na kraju opadne. Tako je pokret Biennio Rosso poražen.

U kapitalističkom društvu, sitna buržoazija ne može imati nezavisnu političku liniju, već oscilira između krupnog kapitala i radničke klase. Upravo u ovoj situaciji – nakon što je podržala radnike tokom revolucionarnih prevrata samo da bi svjedočila oklijevanju vođa PSI – sitna buržoazija je sada dezertirala u protivnički tabor.

Musolini: od socijalizma do nacionalizma

Musolini je došao iz redova Socijalističke partije. Od 1910. vodio je časopis Lotta di Classe ('Klasna borba'), koji je pozivao na izbacivanje reformista iz partije (u to vrijeme reformističko krilo partije eksplicitno je podržavalo Đolitijevu vladu u njenim kolonijalnim ekspedicijama u Africi). Uoči Prvog svjetskog rata Musolini je još uvijek žestoko agitirao u podršci „Crvenoj sedmici“ (settimana rossa) – kratkotrajne pobune predvođene socijalistima, sindikalistima, anarhistima i republikancima koji su se suprotstavljali libijskoj ekspediciji i politici vlade Liberalne unije Salandre.

Ali s početkom sukoba, Musolini je prekinuo svoju staru liniju protivljenja imperijalističkom ratu i iznio nove parole: za „revolucionarni rat protiv centralnih imperija” i za „nacional-socijalizam”. Zajedno s ovom novom političkom linijom, osnovao je novi časopis, Il Popolo d'Italia ("Narod Italije"), finansiran novcem koji je dobio od proratnih čelnika velikog italijanskog industrijskog sektora s jedne strane (kao što su Edison, Fiat, a prije svega gigant čelika, uglja i energije Ansaldo), te socijalističke partije Francuske i Belgije s druge strane, koje su imale interes da Italija preduzme vojnu intervenciju protiv Austro-Ugarske. Zbog toga je Musolini izbačen iz PSI-a, koji je umjesto toga zauzeo poziciju pasivne opozicije ratu („ni pridružiti se niti sabotirati“).

Završetkom rata, Il Popolo d’Italia je imao za cilj da se suprotstavi starim buržoaskim partijama – sada u velikoj mjeri diskreditiranim – dok je u isto vrijeme postao glavno uporište opozicije protiv socijalizma i boljševizma. U ovom zadatku, okupio je ratne veterane i pristalice futurizma, koji su pokret opskrbili slojevima intelektualne omladine. Međutim, najveća grupa pristalica mobilisana je iz redova sindikalizma (ultra-lijevog odvajanja od socijalističkog CGL-a koji je zauzeo antipolitički partijski stav, a neki od njih su krenuli ka nacionalizmu tokom Prvog svjetskog rata).

Pa ipak, fašizam se nije mogao nametnuti kao vodeća sila usred nadolazeće revolucionarne plime u Italiji. To pokazuju, na primjer, rezultati koje je dobio na lokalnim izborima u Milanu (jednom od njegovih uporišta) 1919. godine: dobio je manje od dva posto. U to vrijeme, buržoazija je bila primorana da igra na vrijeme, oslanjajući se na reformističko vođstvo PSI-a i CGL-a da obuzda radnički pokret.

Ali nakon septembra 1920. veliki industrijalci i zemljoposjednici počeli su snažno podržavati fašizam. Smatrali su to korisnim oružjem za 'uspostavljanje reda' i za vraćanje svih ustupaka koje su bili prisiljeni dati pod pritiskom radničke i seljačke borbe prethodne dvije godine.

Ipak, fašizam ne može postati masovni pokret otvoreno braneći pro-zemnoposjednički, prokapitalistički i antiradnički program. Potrebna je radikalna retorika, miješanje reakcionarnog nacionalizma sa 'socijalnom' demagogijom. Dana 23. marta 1919, okupljanje na Piazza San Sepolcro u Milanu izrodilo je Fasci di Combattimento („borbene grupe“, kasnije preimenovane u Nacionalnu fašističku partiju). Tamo je fašizam usvojio program koji je uključivao zahtjeve kao što su opšte pravo glasa, biračko pravo za žene, osmosatni radni dan, svojevrsni progresivni porez na krupni kapital, oduzimanje ratne dobiti i uspostavljanje republike na mjestu monarhije.

Crnokošuljaši

U ovoj početnoj fazi, fašizam je počeo da formira sopstvene oružane organizacije odvojene od državnih: crnokošuljaše (Camicie nere). Okosnicu ovih naoružanih bandi činile su malograđanske i lumpen-proleterske mase, ali im se pridružio i sloj razočaranih radnika.

Crnokošuljaši nisu postojali u suprotnosti s represivnim državnim aparatom, već su djelovali zajedno i u dosluhu s njim. Ipak, fašističke organizacije su nastale van tradicionalnih struktura buržoaske države – koja je u tom trenutku bila u velikoj mjeri diskreditovana u očima masa – i sa vođama koji nisu dolazili iz redova vladajuće klase, već su bili 'plebejskog' porijekla.

15. aprila 1919. godine, Fasci di Combattimento je debitovao napadom na štampariju L'Avantija – zvaničnog organa Socijalističke partije. List Corriere della Sera odgovornost za napad pripisuje socijalističkim provokacijama, dok socijalisti mole vlasti da raspuste Fašije, potpuno potcjenjujući opasnost od njih i nerazumijevajući stvarnu ulogu buržoaske države koja je sarađivala s crnokošuljašima. Ovakav stav o predaji od strane PSI-a, povezan s njihovom sudbonosnom ulogom u usmjeravanju radničkog pokreta 1919-1920, donio je veliku korist fašizmu u mjesecima koji dolaze.

Drugi dio: avgust 1922. – Fašistička ofanziva i barikade u Parmi

Dok je 1919. fašizam još uvijek bio slab – što su pokazali rezultati izbora u Milanu – to se drastično i tragično promijenilo 1921. godine.

Biennio Rosso je završen nezadovoljavajućim kompromisom za obje strane uključene u borbu. S jedne strane, radnički pokret je bio blizu preuzimanja vlasti, ali to nije uspio zbog odsustva revolucionarnog rukovodstva. S druge strane, gazde su htjele vidjeti fabrike koje je vojska nasilno očistila.

Đoliti se nadao da će apsorbirati Socijalističku partiju u svoju vladu kako bi neutralizirao radnički pokret uz pomoć svojih vlastitih vođa. Međutim, s Turatijevom frakcijom u manjini [Turati je bio vođa desničarske, reformističke frakcije PSI], ulazak u vladu bi iznudio rascjep u Socijalističkoj partiji. U stvari, obični članovi partije su ozbiljno shvatili revolucionarnu (iako apstraktnu) frazeologiju maksimalističke većine [tj. centrista].

Buržoazija, zastrašena avetom revolucije, više nije bila voljna da čeka. Ako Đolitijeva vlada nije bila u stanju da uspostavi red apsorbirajući socijaliste u vladu, buržoazija bi tražila druga sredstva da to učini.

Fašistička ofanziva

Squadrismo (pokret fašističkih napadačkih odreda) ima svoju društvenu osnovu u razorenoj srednjoj klasi, seljacima i lumpenproletarijatu, koji su svi bili privučeni demagoškom retorikom fašizma u njegovom začetku. Zbog svog položaja u društvu – na pola puta između kapitalista i radničke klase – sitna buržoazija politički oscilira između njih dvoje. Nakon jadne demonstracije bespomoćnosti vođa socijalista i GCL-a u jesen 1920. godine, sitna buržoazija se masovno okrenula udesno i činila okosnicu fašističkog pokreta.

Iako je formalno bila nezavisna od države, oružana organizacija Fasci di Combattimento dobila je jasnu podršku buržoazije i državnog aparata.

U početku su fašistički udarni odredi formirani pretežno u urbanim sredinama, finansirani od strane krupne industrije. Ali squadrismo je napravio kvalitativni skok nakon što su fašisti uspostavili veze sa zemljoposednicima.

Napredovanje fašističkih odreda prvo je počelo u dolini Po. Samo ovdje, u prvoj polovini 1921. godine, dogodilo se 726 napada, a ubijeno je skoro 600 ljudi – uglavnom socijalista i sindikalaca. Napadi su bili usmjereni na Radničke komore, socijalističke centrale, gradske vijećnice sa socijalističkom većinom i saveze agrarnih radnika. Fašistički teror je korišten za nametanje novih ugovora o radu koji su koristili zemljoposjednicima. A najmilitantniji aktivisti radničkog pokreta su ubijeni ili primorani da pobjegnu.

Squadrismo se širio uz otvorenu podršku vojske i državnog aparata. Crnokošuljaše su snabdijevali oružjem, regrutima i kadrovima iz redova demobilisanih oficira. U nekim prilikama vojska i fašisti su djelovali zajednički. To je bio slučaj u Trentu, na primjer, gdje je pješadija zajedno s crnokošuljašima napala radnike u štrajku. U Firenci su karabinjeri (italijanska žandarmerija) i Guardie Regie („Kraljevska garda“) intervenisali u odbranu fašista, koji su rizikovali da budu savladani od strane radnika.

Radnički pokret i Squadrismo

Na izborima 1921. fašisti su kandidovali kandidate kao dio Nacionalnog bloka (antisocijalističke koalicije koja okupljala pristalice Đolitija, nacionaliste, fašiste i druge snage) i osvojili 35 mjesta u Zastupničkom domu. U ovom trenutku, Musolini je započeo operaciju ka 'institucionalizaciji' svog pokreta kako bi postao kredibilna politička opcija za buržoaziju.

U tom kontekstu treba shvatiti „pakt za pacifikaciju“ – sporazum između fašista i lokalnih vođa radničkih organizacija, o postepenom prekidu ofanzive fašističkih odreda. U stvarnosti, pakt je dodatno paralisao socijalističke snage. Ali fašisti su nastavili svoju ofanzivu. Dovoljno je spomenuti, na primjer, napade na područje Ravene od strane 3.000 fašista, predvođenih Italom Balbom. Ako je uopšte došlo do smanjenja napada fašista, oni su se vratili punom snagom već nakon osnivačkog kongresa Nacionalne fašističke partije (Partitio Nazionale Fascista).

Odgovor socijalista otkrio je njihovu nesposobnost da shvate ne samo Musolinijevu taktiku, već i samu prirodu države, kojoj su još uvijek povjerili zadatak da brani radničku klasu. Ovo su parole koje su dali radnicima: „Ostanite u svojim domovima, ne odgovarajte na provokacije! Čak i ćutanje, čak i kukavičluk ponekad mogu biti herojski! Imajući elemente podrške iz državnog aparata, socijalisti su u više navrata dobijali ponudu oružja kako bi se zaštitili od fašista. Ali su te ponude kategorički odbili jer je odbrana građana od oružanog nasilja drugih građana zadatak države.” [Naš naglasak].

Arditi del Popolo - Odvažni ljudi

Pokret Arditi („Odvažni“) nastao je tokom rata. To su bile odabrane jurišne trupe, zaposlene u rizičnim misijama, ali uklonjene iz običnihh obaveza života u rovovima. Kao korpus odvojen od ostatka pješadije i sastavljen uglavnom od seljaka, Arditi su privukli u svoje redove mnoge avanturiste. Njihova sklonost ka pobuni i subverziji samo je pogoršana njihovim povratkom sa fronta. Tamo su pronašli 'normalnost' u kojoj je kriza harala, cijene su rasle do neba s devalvacijom lire, a nezaposlenost je bila sve veća.

U početku je pokret Arditi bio povezan sa fašističkim pokretom u nastajanju. Na primjer, u Milanu – Musolinijevom uporištu – članovi “Arditijevih fondacija” su često bili i u fašističkim grupama. Međutim, ovo ne treba tumačiti kao postojanje jednostavnog i linearnog odnosa između arditizma i fašizma. Od početka, čak i među Arditima koji su bili bliži fašizmu, nesuglasice su bile uobičajene.

Proces diferencijacije između “D’Annunziovih avanturista” i onih koji su se povezivali s Musolinijem postao je jasno izražen, posebno nakon neuspjeha “Riječkog pothvata”. [Ovo je bio incident u kojem je grupa ratnih veterana (predvođena italijanskim pjesnikom D'Anunciom) odlučila osvojiti grad Rijeku, protivno odluci italijanske vlade, i protivno Pariskom mirovnom sporazumu.]

Ali arditizam nije bio samo desničarski fenomen. 27. juna 1921, rođenje Arditi del Popolo („Odvažni ljudi”) u Rimu je od samog početka izazvalo entuzijazam i učešće radnika. Oni su se 6. jula masovno odazvali pozivu na demonstracije protiv fašista u Botaničkoj bašti. Sljedećeg dana, komandant i osnivač Arditija, Argo Sekondari, dao je intervju za Gramšijeve novine L’Ordine Nuovo („Novi poredak“). Komunističke novine pozdravile su ovu novu organizaciju sa mnogo simpatija. I aktivisti glavnih proleterskih partija zauzeli su isti stav.

U brojnim gradovima, bivši vojnici, omladina iz nove generacije pozvana na front, socijalisti i komunisti počeli su da se grupišu oko Arditi del Popolo. U Torinu su se pripadnici Crvene garde proglasili članovima Arditi del Popolo, što je dovelo do formiranja naoružane grupe od 300 komunističkih, socijalističkih i anarhističkih radnika.

Postojao je jasan potencijal za uspostavljanje ujedinjenog fronta organizacija za samoodbranu širom radničkog pokreta. Ali vodstvo PSI, potpuno zaraženo pacifističkim iluzijama, distanciralo se od pokreta.

Od 1921. ujedinjeni front postaje jedna od centralnih taktika Kominterne. Međutim, novoformirana Komunistička partija Italije, iako je s pravom izašla protiv „Pakta za pacifikaciju“,zauzela je sektaški stav. Zahtijevala je da se komunisti odvoje od Arditi del Popolo i promovišu samoodbrambene organizacije koje se sastoje samo od komunista. Ispostavilo se da su to bile raštrkane organizacije, odvojene od masa i nesposobne da se suprotstave napadima fašističkih odreda.

Ne slušajući najnaprednije slojeve radničke klase, vođe radničkog pokreta su ovim odlukama zapečatile svoju sudbinu i sudbinu cijele radničke klase, uprkos činjenici da su radnici pozivali na otpor, organizaciju i oružje za odbranu od fašizma. Umjesto toga, fašizmu je dat rok od 20 godina da izvrši najstrašnije zločine.

Barikade u Parmi

Takozvani “legalitarni štrajk” [tj. „štrajk za vraćanje zakonitosti“] započeo je 31. jula 1922. U skladu sa odbacivanjem samoodbrane od strane socijalista, štrajk je imao za cilj da ubijedi državu da interveniše protiv fašista. Ali nakon poraza fabričkih okupacija u septembru 1920, nemoći i podjela radničkih vođa i njihove bespomoćnosti pred fašističkom ofanzivom, u masama se proširilo raspoloženje razočaranja. Izgubili su vjeru i u sebe i u svoje organizacije.

Na osnovu toga, štrajk je bio osuđen na propast. Fašisti su posvuda pobijedili radnike, sa samo dva značajna izuzetka: radničkim četvrtima Barija i Parme.

Bilo je nekoliko specifičnih faktora koji su doprinijeli uspjehu otpora u Parmi. Prije rata bilo je posebno prisustvo 'revolucionarnog sindikalizma' – dijela sindikalističkog pokreta koji se na kraju svesrdno pridružio italijanskim ratnim naporima, uvjeren da je to važna prilika za sistemske promjene, nerazumijevajući stvarni imperijalistički karakter rata.

Nakon rata, uprkos socijalističkoj većini postignutoj u Radničkoj komori i rastu PSI u gradu, kako kaže Taska [osnivač Komunističke partije,i pripadnik njenog desnog krila]: „uspostavljanje socijalističkog uticaja u Parmi je bilo potpuno novo, a radnici su zadržali određeni duh nezavisnosti, ako ne i nepovjerenja prema vođama tradicionalnih radničkih partija.”

Politička putanja Gvida Picelija, bivšeg vojnika koji je došao da bude vođa na barikadama u Parmi, odražava ove neobične uslove. Po povratku iz rata, postao je vodeći član PSI i izabran u parlament 1921. godine. I to uprkos činjenici da je 1920. bio među osnivačima Crvene garde, kojoj su se protivili socijalisti. Zaista, socijalisti u Parmi uživali su relativnu nezavisnost od diktata partije.

Zbog svog političkog stava, udaljenog i od reformizma i od sektaštva, radnici u Parmi su u Picelliju prepoznali vođu koji bi mogao ujediniti pokret i stvoriti dobro organizovan i aktivan dio Arditi del Popolo.

U zoru 2. avgusta 1922. godine oko 15.000 fašista se slilo u grad sa ciljem da slomi štrajk koji je trajao dva dana. Balbo i njegove trupe, koje su stigle iste večeri, zatekli su na svom putu radnike i Arditi del Popolo koji su, iako očigledno brojčano nadjačani i oružano inferiorni, bili odlučni da pruže snažan otpor.

Čim je Picelli čuo za dolazak fašista, pozvao je vođe grupa da organizuju odbranu Parme. Podigli su barikade i kopali rovove u radničkim četvrtima Oltretorente i Naviljo. Mine su postavljene na strateškim tačkama. Područje je bilo podijeljeno na četiri dijela, a svaki odred se mogao osloniti na osam do deset ljudi, uključujući borce i pomoćno osoblje. Komanda Arditi, sastavljena od nekoliko izabranih radnika, preuzela je vlast i podijelila između sebe zadatak usmjeravanja uslužnih grana (tj. odbrane, unutrašnje organizacije, snabdijevanja i zdravstva). Zvonici su korišćeni kao karaule. Žene su imale lonce pune ulja i benzina spremne da ih zapale. U roku od nekoliko sati, gradski radnički kvartovi bili su ukopani barikadama napravljenim od svih vrsta improvizovanog materijala.

Nisu samo borci izašli na ulice, već čitavo proletersko stanovništvo. I sam Picelli je ispričao kako su učestvovali muškarci, žene, djeca i ljudi svih uzrasta.

Suočeni sa ovim otporom, fašisti su tražili intervenciju vojske. Ali odnos pobunjenika prema vojnicima bio je uzoran. Umjesto da ih strijeljaju, oni su se s njima pobratimili. Frustrirani, fašisti su nastavili neprijateljstva novom ofanzivom u Oltretorenteu, koja je završila smrću 39 fašista, ranjavanjem još 150, te sa samo pet mrtvih i nekoliko ranjenih na strani branilaca. Balbo je, po savjetu samog Musolinija, bio prisiljen da se povuče.

Ovo je bila politička pobjeda. Jedinstvo radničkog fronta (sastavljenog od sindikalista i anarhista, socijalista i komunista, uključujući njihove lokalne vođe) bilo je od suštinskog značaja za privlačenje veterana i intervencionista, kao i sitne buržoazije, pod zastave njihove organizacije. Upravo je rukovodstvo radničke klase vodilo otpor do pobjede tih dana. Način na koji je vođena bitka kod Parme pokazuje nam put danas: samo ujedinjena i odlučna radnička klasa može promijeniti tok istorije u svoju korist.

Treći dio: dan kada je vladajuća klasa širom otvorila vrata fašistima

Fašizam i buržoazija

Krajem oktobra 1922. Marš na Rim je označio formalnu predaju vlasti fašizmu od strane italijanske buržoazije i monarhije. Vladajuća klasa, koja je u početku imala rezerve, dala je vladu Musoliniju jer je dokazao svoju pouzdanost u represiji nad radničkom klasom.

Tokom 1922. godine, dvije vlade predvođene liberalom Luiđijem Faktom su naslijedile jedna drugu. To su bile slabe vlade. Različite političke frakcije unutar njih postavile su stalni znak pitanja na njihovu stabilnost. Nijedna tradicionalna stranka, od liberala, populista ili demokrata, nije bila u stanju odgovoriti na potrebu buržoazije da uspostavi snažnu vladu suočena s napredujućim radničkim pokretom.

Dok je program San Sepolkro iz 1919. godine usvojio radikalnu retoriku i iznio društvene zahtjeve i republičke slogane, fašizam se sada predstavljao kao voljan da se institucionalizira u okviru kapitalističkog sistema, podržan silom oružja. Udarni odredi fašista bi postali sastavni dio regularne vojske, fašizam bi postao lojalan monarhiji i postizao saglasnost sa zahtjevima vladajuće klase.

Musolini je ojačao svoj kredibilitet približavajući se kraljevskom domu i vrhu vojske, koje je veličanstveno hvalio u govoru koji je održao u Napulju 24. oktobra 1922., samo nekoliko dana prije preuzimanja vlasti. U stvari, nakon što je predvodio represiju generalnog štrajka 31. jula, fašizam je već pripremio okupaciju i institucionalizaciju crnokošuljaša u mnogim gradovima sjeverne i centralne Italije.

Marš na Rim

Musolini je pažljivo planirao preuzimanje vlasti. Prvobitni plan je bio da se započne sa zauzimanjem javnih zgrada u raznim gradovima, zatim okupi fašističke milicije oko strateških lokacija u centralnoj Italiji, zatraži ostavka vlade Fakta, pa tek onda oružjem uđe u glavni grad.

Budući vojvoda (Duče) nije bio siguran u ishod. Zapravo, pokušao je da se distancira od bilo kakve direktne odgovornosti dodijelivši vojne zadatke i zadatke donošenja odluka Kvadrumviratu u Peruđi, koji su formirali lojalni fašistički poslušnici Bjanki, Balbo, Del Bono i De Veći. Musolini je ostao u Milanu, odakle bi mogao da organizuje brzi bijeg u Švajcarsku, ako operacije krenu po zlu.

Prvog oktobra tenzije su bile visoke. Buržoaske novine su pozivale na formiranje jake vlade koja bi uključivala fašiste. Vlada Fakta podnijela je ostavku, ali je proglasila opsadno stanje. Fašistički 'Marš na Rim' nije bio iznenađenje, jer je najavljivan i pripreman nedjeljama.

Kralj Vitorio Emanuele III držao je sudbinu zemlje u svojim rukama. Odlučio je protiv ratifikacije opsadnog stanja i umjesto toga pozvao je Musolinija u Rim. Pošto mu je osigurano buduće imenovanje za premijera, Musolini je uskočio u voz za Rim. Tek tada, nakon što su vladajuća klasa i zvanične institucije širom otvorile vrata da mu požele dobrodošlicu, vojvoda je naredio da fašističke kolone krenu prema Rimu. Moć koju je stekao bilo je neophodno posvetiti pompeznom demonstracijom.

Uspostavljanje fašizma, dakle, nije rezultat neočekivanog i nezaustavljivog državnog udara, niti kontrarevolucionarnog marša, već direktnog poziva buržoaskih institucija, koje su oličavale volju velikih zemljoposjednika, industrijalaca i Vatikana.

I prije i poslije oktobra 1922. godine, postojale su sve mogućnosti da se pripremi snažan, militantni odgovor protiv rastućeg fašizma. Ali još jednom, socijalisti i komunisti nisu shvatili potrebu za izgradnjom ujedinjenog fronta otpora u radničkom pokretu.

Lekcije za sadašnjost

Postojale su mnoge mogućnosti da se spriječi uspon fašizma u Italiji. Lideri Socijalističke partije i sindikati odigrali su žalosnu ulogu u zadržavanju radničke klase, pa je Biennio Rosso završio porazom. Ispunjeni iluzijama o državi i pacifizmom, nisu uspjeli da pruže bilo kakvu vrstu otpora da odbiju prijetnju Musolinija.

Daleko od toga da je to bio dramatičan državni udar, Marš na Rim je zapravo bio scenski vođena afera. Musolini je ušao u vladu uz blagoslov kralja, kapitalističke klase i državnih snaga, bez ozbiljnog protivljenja, upravo zbog demoralizacije i dezorganizacije radničke klase: jedine sile koja ga je mogla zaustaviti na putu. Kada je došao na vlast, Musolini je nastavio da likvidira i napada, ne samo organizacije radničke klase, već će napasti i siromašne i elemente srednje klase na koje se oslanjao da bi osvojio vlast. Odustala su sva njegova demagoška obećanja oko plata i prava, a on je golom silom nemilosrdno branio buržoaske interese dok ga komunistički partizani konačno nisu zbacili i pogubili.

Mnogi na ljevici danas strahuju da se istorija ponavlja nakon izborne pobjede Fratelli d'Italia („Braća Italije“), desničarske stranke s direktnom istorijskom vezom s Nacionalno fašističkom strankom. Ali činjenica je da objektivni uslovi za fašizam u današnje vrijeme ne postoje na način na koji su postojali 1920-ih i ‘30-ih godina.

Fašizam je u Evropi podigao glavu tek nakon poraza revolucionarnog talasa u kojem su se radnicima pružile mnoge mogućnosti da preuzmu vlast. Bilo je to posljednje bacanje kocke za buržoaziju. Ali italijanska radnička klasa danas je daleko jača nego prije jednog vijeka. U međuvremenu, klase na kojima se fašizam zasniva – srednje klase i seljaštvo – su brojčano daleko slabije. Ne samo da su radničke organizacije neporažene i netaknute, već su se jedva pokrenule. Daleko od toga da nagovještavaju zaokret na krajnju desnicu, posljednji izbori (na kojima je bio vrlo visok nivo apstinencije) su pokazali opšte gađenje prema političkom establišmentu. Fratelli d'Italia je imala koristi isključivo jer nisu učestvovali u prethodnoj, prezrenoj Dragijevoj koalicionoj vladi.

Ipak, svi klasni borci moraju da usvoje lekcije iz događaja opisanih ovdje. Fašizam je bio proizvod poraza radničke klase nakon revolucionarnog pokreta; poraz koji je rezultat odsustva hrabrog, radikalnog vođstva koje je bilo spremno da klasnu borbu izvede do kraja. Suočeni s nadolazećim fašizmom, ovi reformistički lideri držali su se institucija buržoaske države i 'zakonitosti' sve dok nije bilo prekasno, odbijajući dopustiti odlučnu konfrontaciju između organiziranih radnika i fašista. Kao što pokazuje herojski primjer Parme, protiv fašizma se mora boriti i razbijati ga na ulicama, a ne pozivanjem na državnu intervenciju.

Danas, duboka kriza italijanskog i svjetskog kapitalizma priprema moćno zaoštravanje klasne borbe. Ono što je potrebno je borbeno rukovodstvo sposobno da vodi beskompromisnu borbu protiv kapitalizma, sa ciljem socijalističke revolucije. U ovom slučaju radnička klasa može vjerovati samo svojim snagama. Takva revolucionarna borba je jedini način da se osigura da se događaji iz 1922. nikada ne ponove.

Tekst je objavljen 27. oktobra 2022.

Join us

If you want more information about joining the IMT, fill in this form. We will get back to you as soon as possible.