Röda havet: imperialisterna skyddar Israels massaker och sina vinster med nya attacker

Som svar på att IDF fortsätter att bomba Gaza sönder och samman har houthi-enheter avfyrat missiler mot Israel och attackerat kommersiell sjöfart i Röda havet. En USA-ledd koalition på 10 länder svarade inatt med ett omfattande militärt angrepp för att skydda fartyg längs denna viktiga handelsväg. Vi ser hur snabbt det ”internationella samfundet” agerar när kapitalistiska vinster hotas, och hur lite palestinska liv spelar in i deras cyniska beräkningar.

[Source]

De Iran-allierade houthierna är bland de enda grupperna att vidta militära åtgärder mot Israel som svar på dess bombningar av Gaza. De började med att avfyra missiler mot israeliska städer, som i huvudsak fångades upp. Därefter gick de över till att angripa fartyg i Bab el-Mandeb-sundet, en 26 km bred del av Röda havet mellan Djibouti och Jemen, med drönare, missiler och bordningsstyrkor.

Houthierna meddelade att de skulle attackera alla fartyg som passerar genom sundet och som är kopplade till Israel, eller som är avsedda för israeliska hamnar. Hittills har inga dödsfall inträffat, men tankfartyget Galaxy Leader (som ägs av det brittiska företaget Ray Shipping, som i sin tur ägs av den israeliske affärsmannen Rami Ungar, och chartras av det japanska företaget Nippon Yūsen) kapades den 19 november. Bilder har publicerats på sociala medier där milismän från Houthi-gerillan tar selfies från olika delar av fartyget.

Norr om Röda havet ligger Suezbukten som mynnar ut i Suezkanalen: en av världens viktigaste vattenleder och ett viktigt sätt för Israel att ta emot varor sjövägen, inklusive vapen och komponenter för landets militär. Hittills har hälften av sjöfartsrutterna till Israel genom Röda havet stoppats.

Eftersom houthierna strypt tillgången till Suezbukten har stora rederier som danska Maersk, brittiska BP, OOCL från Hong Kong, tyska Hapag-Lloyd och italiensk-schweiziska Mediterranean Shipping Co. meddelat att de antingen kommer att avbryta sin verksamhet eller lägga om rutten runt Godahoppsudden. Denna resa tar minst 10 dagar längre tid än att gå via Suezkanalen, vilket kommer att driva upp varukostnaderna. De ovannämnda företagen ”kontrollerar cirka hälften av den globala marknaden för containerfrakt”, enligt ABN Amro-analytikern Albert Jan Swart i Reuters.

“Operation Prosperity Guardian”

Som svar på attackerna har USA samlat en ”koalition av villiga” för att försvara kommersiella fartyg i Röda havet. Den kallas ”Operation Prosperity Guardian” och omfattar Storbritannien, Kanada, Frankrike, Italien, Nederländerna, Norge och Spanien. Amerikanska, brittiska och franska örlogsfartyg började med att skjuta ned Houthi-missiler och drönare riktade mot kommersiella fartyg. Natten till den 12 januari utökade man operationen och attackerade 60 olika mål i Jemen, däribland i huvudstaden Sanaa, Hodeidah och Dahmar.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin tillkännagav den nya gemensamma operationen:

”Den senaste tidens upptrappning av hänsynslösa Houthi-attacker från Jemen hotar det fria handelsflödet, utsätter oskyldiga sjömän för fara och bryter mot internationell rätt… Operation Prosperity Guardian samlar flera länder… med målet att säkerställa fri navigering för alla länder och stärka den regionala säkerheten och välståndet.”

Detta är minst sagt hårresande. Austin talar om brott mot internationell rätt, samtidigt som Israel, den amerikanska imperialismens främsta allierade i Mellanöstern, låter helvetets eldar regna över oskyldiga män, kvinnor och barn i Gaza. Samtidigt som man belägrar och svälter ut befolkningen i en kampanj av kollektiv bestraffning. Samtidigt som man använder vit fosfor och medvetet riktar in sig på civila bostäder och infrastruktur.

Över 20 000 civila har i skrivande stund slaktats av IDF. För att inte tala om de hundratals palestinier som mördats på Västbanken under de senaste veckorna, då beväpnade bosättare och soldater intensifierat sina attacker mot civila. Vi påminner våra läsare om att ingen hittills har dödats i Houthi-attackerna i Röda havet, som inleddes som svar på Israels blodbad i Gaza.

Israels angrepp har faktiskt inte fått några som helst konsekvenser från det så kallade internationella samfundet. Landet har inte utsatts för några sanktioner, inga militära repressalier och endast den mest dämpade kritik. Däremot fortsätter de demokratiska regimerna i den så kallade fria världen att finansiera och beväpna Israel, och agerar snabbt för att se till att dess ekonomi och militär fortsätter att fungera, medan det fortsätter med massmord och etnisk rensning mot försvarslösa palestinier.

Skamlöst

Vi måste också fästa uppmärksamheten på det skamlösa hyckleriet hos de arabiska regimerna i regionen. Även om Jordanien, Egypten och Saudiarabien inte har anslutit sig till den USA-ledda flottkoalitionen för att slå tillbaka Houthi-attacker, har dessa regimer – som ibland fäller krokodiltårar för lidandet i Gaza – inte heller lyft ett finger för att hjälpa palestinierna. Tvärtom har Egypten och Jordanien de facto fungerat som Israels gränsvakter och hållit palestinska flyktingar instängda i Gazaremsan. Saudiarabien (som varit i krig med houthierna i åratal) hjälpte å sin sida till att skjuta ned houthimissiler i Röda havet.

Under ”normaliserings”-samtalen i år fanns det planer på att upprätta en landbro mellan Israel, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten via Jordanien. Även om huset Saud har tvingats avbryta dessa förhandlingar efter den 7 oktober – och kungariket Jordanien bestämt förnekar att någon sådan landbro är på gång – är det tydligt att dessa fromma islamiska regeringar lyder under Mammon snarare än någon annan auktoritet.

De lydiga knähundarna i Bahrain har faktiskt anslutit sig till Operation Prosperity Guardian! Förenade Arabemiraten har samtidigt upprätthållit handelsförbindelser med Israel i enlighet med de så kallade Abraham-avtalen från 2020, trots kriget mot Gaza. ”Vi blandar inte ekonomi och handel med politik”, sade Thani al-Zeyoudi, Förenade Arabemiratens statssekreterare för utrikeshandel, till reportrar i Dubai. Eller för att uttrycka det annorlunda: ”Om pengarna är bra kan Israel göra vad de vill.” På samma sätt levererar Turkiet fortfarande olja till Israel.

Houthierna har lovat att fortsätta sina operationer i Röda havet, trots den USA-ledda gemensamma operationen. ”Vår ståndpunkt kommer inte att förändras i den palestinska frågan, oavsett om en flottallians upprättas eller inte”, sade Mohammed Abdulsalam från Houthi-rörelsen till Reuters. ”Vårt stöd för Palestina och Gazaremsan kommer att bestå tills belägringen upphör, och mat och medicin släpps in.”

Denna konflikt, som i slutändan är en del av ett pågående krig mellan Iran och västvärlden, har stora konsekvenser för världsekonomin. Suezkanalen är en livsviktig artär för världshandeln. Vi minns hur tankfartyget Ever Given fastnade i Suezkanalen och orsakade förödelse för sjöfarten och försörjningslinjerna 2021. Cirka 12 procent av världshandeln och 30 procent av den globala containertrafiken passerar genom kanalen, till ett värde av 1 ton amerikanska dollar per år, inklusive cirka 10 procent av världens olja och flytande naturgas och 15 procent av världens spannmål.

Samtidigt står andra viktiga rutter som Panamakanalen inför en enorm eftersläpning av fartyg på grund av låga vattennivåer till följd av klimatförändringarna.

Denna nya flaskhals kunde inte ha kommit vid en sämre tidpunkt ur ett världsekonomiskt perspektiv. Den hotar att återuppliva den inflationskris som kapitalisterna desperat har försökt att få under kontroll sedan kriget i Ukraina. I den konflikten, liksom i Gaza, var det västimperialismens blodbesudlade händer som satte saker i rörelse och lämnade vanliga människor att ta konsekvenserna.

Ovanstående överväganden förklarar USA:s snabba agerande, i kombination med behovet av att stödja sin främsta allierade i regionen. USA använder sitt militära och diplomatiska inflytande för att hindra alla från att störa Israels operation i Gaza, vilket ger IDF fria händer att massakrera palestinierna.

Risk för upptrappning

USA-koalitionens anfall sker mot ett Jemen som redan har belägrats av västvärldens allierade Saudiarabien i nio år, vilket har lett till en av de värsta humanitära kriserna i modern tid – med hundratusentals döda genom flygattacker, sjukdomar och svält.

Situationen är känslig. Det finns redan en risk för att konflikten i Gaza sprider sig till ett större krig. Det har förekommit skärmytslingar och utväxling av missiler mellan Israel och Hizbollah i Libanon, till exempel. Anfallet av Jemen kan leda till en snabb eskalering. Detta skulle skapa en enorm instabilitet och kan till och med elda på en ny revolutionär rörelse som den 2011.

Varken västimperialisterna eller de viktigaste arabiska regimerna i regionen har någon aptit på en bredare konflikt. Egypten, Jordanien och Saudiarabien (som befinner sig mitt i bräckliga fredsförhandlingar med houthierna) tjänar miljarder på Suezkanalen. Detta försätter deras despotiska härskare i en mycket besvärlig situation, med tanke på den enorma ilskan och solidariteten för Palestina från deras befolkningar. För närvarande ses houthierna som den enda kraft som gör något för att hjälpa palestinierna, som annars har övergivits åt sitt öde.

Kommunisterna fördömer alla cyniska manövrer från imperialisterna och de degenererade, diktatoriska kapitalistiska regimerna i regionen. I jakten på sina snäva intressen provocerar de fram oändligt kaos och konflikter som innebär elände för massorna i Mellanöstern och i hela världen.

Denna mardröm kommer aldrig att ta slut förrän världens arbetare och fattiga sätter stopp för ett system som oundvikligen innebär krig och kris, när de kapitalistiska parasiterna går över lik för att bevara sina vinster och försvara sina inflytandesfärer.

Join us

If you want more information about joining the IMT, fill in this form. We will get back to you as soon as possible.