Danish

Denne artikel, forfattet af vores franske søsterorganisation Revolútion, er skrevet i kølvandet på en oktober måned med stigende klassekamp i Frankrig. Opblusningen i klassekampen har igangsat  en diskussion på den franske venstrefløj om hvilken strategi, der er den rette, hvis højrefløjen, i form af Rassemblement National, skal bekæmpes.

Den 11. september afholdte Sverige valg til sit parlament, Riksdagen. Det blev den mest racistiske, nationalistiske og virkelighedsfjerne valgkamp i mands minde, og den nye regering afspejler selvsamme politik: Forvær arbejdernes forhold, og skyd skylden på indvandrerne. Men alverdens racistiske hetz kan ikke skjule de voldsomme problemer, arbejderklassen står overfor. Vi må forberede os til klassekampen.

Rusland har over de sidste dage annonceret flere vigtige meddelelser angående krigen i Ukraine: Delvis mobilisering, der berører 300,000 soldater, folkeafstemninger i de russisk-besatte områder i Ukraine om Ruslands annektering af disse, hårdere straffe for kriminalitet med forbindelse til militærtjeneste, samt advarslen om, at Rusland vil “bruge alle til rådighed stående midler” for at beskytte sin territoriale integritet.

Masserne i Sri Lanka brød i sommers, under forhold med ekstrem økonomisk uro, ind i præsidentpaladset i Colombo og tvang den forhadte præsident Gota Rajapaksa på flugt og til kort efter at offentliggøre sin fratrædelse. Det medførte straks den heftigste diskussion blandt den herskende klasses repræsentanter, som var opskræmte over muligheden for tilsvarende hændelser andre steder.

Søndag den 25. september blev det, der beskrives som den “mest højreorienterede” regering siden Anden Verdenskrig, valgt i Italien. Fratelli d’Italia[Italiens brødre], ledt af Giorgia Meloni, blev det største parti, med 26 procent af de afgivne stemmer. Hvordan forklarer man denne stigning i opbakning til et parti, der i 2018 kun fik 4,3 procent af stemmerne og kun havde 32 parlamentsmedlemmer og 18 senatorer?

Dette dokument, med den originale titel ”Marxistisk teori og kampen mod fremmede klassers idéer”, blev efter en grundig diskussion på alle niveauer i den Internationale Marxistiske Tendens (IMT) enstemmigt vedtaget af IMT’s Verdenskongres i juli 2018. Dokumentets formål er at optegne grænsen mellem marxisme og et sæt af idealistiske og postmoderne ideer, der er fremmede for arbejderklassen, og som igennem et stykke tid har vundet indflydelse blandt et lag af aktivister i akademiske cirkler, og som ydermere bliver brugt på en reaktionær måde i den internationale arbejderbevægelse.

Ligesom i første runde af det franske parlamentsvalg afveg resultatet af anden valgrunde meget fra de meningsmålinger, der blev offentliggjort forud for afstemningen. Ingen havde forudset så dårligt et valgresultat til den ‘moderate’ præsident Emmanuel Macrons parti, La République En Marche (LREM), som nu er 43 pladser fra at have et absolut flertal. Samtidig havde ingen forudset resultatet til højrefløjen, National Rally (RN), som nu får 89 pladser i Nationalforsamlingen. Disse to kendsgerninger er forbundne: LREM-kandidaterne mistede langt flere pladser til RN end forventet. Men venstrefløjsalliancen, New Ecologic and Social People's

...

Det er nu mere end 100 dage siden, den russiske invasion af Ukraine begyndte. Der er ingen udsigt til en afslutning på krigen. Vestens kæphøje udtalelser efter Ruslands tilbagetrækning fra de områder, som landet havde besat omkring Kiev, Sumy, Tjernihiv og Kharkiv, er blevet til mere pessimistiske vurderinger. Gennem overlegent artilleri er de russiske styrker langsomt men sikkert gået frem i Donbas. Det ukrainske tabstal stiger. Rusland har bibeholdt noget af landets indkomst fra olie og gas på trods af vestens sanktioner, som har medført en dominoeffekt, der truer med at kaste verdensøkonomien ud i en ny ødelæggende recession.

USA's højesteret omstødte d. 24. juni den såkaldte Roe v. Wade-dom, som siden 1973 gennem forfatningen beskyttede en kvindes ret til at søge abort. Dusinvis af stater forventes at annoncere forskellige grader af abortforbud og -restriktioner i de kommende dage og uger.

Ruslands udenrigsminister anklager NATO for at føre en proxy krig imod Rusland. Hans anklage kommer i kølvandet på en kraftig amerikansk eskalering af våbenleverancer til den ukrainske regering. Talspersoner fra Biden administrationen siger nu åbent, at deres mål er at bruge krigen til at påføre Rusland maksimal skade. Biden administrationen har ikke almindlige ukraineres interesser på sinde, men øger kun det ukrainske folks lidelser, ved at puste til konfliktens flammer.

Genvalget af Emmanuel Macron markerer et nyt stadie i krisen i fransk kapitalisme. Hvis man tager højde for blanke og ugyldige stemmesedler har bare 38,5% af de registrerede vælgere stemt på ham. Det er 5 procent og 2 millioner færre stemmer end i 2017. Ydermere, har næsten halvdelen af hans 18,5 millioner vælgere absolut ingen tillid til ham. Alt i alt har Macron vundet midt i et hav af bitterhed, mistillid og had. Det er under sådanne betingelser af social uro og klassehad, at revolutioner opstår.

Alan Woods (redaktør på marxist.com) giver en opdatering på situationen i Ukraine pr. 28. februar. Siden Ruslands invasion er en syndflod af propaganda blevet pumpet ud af de vestlige medier, hvilket har medvirket til en stemning af komplet hysteri, hvor aviserne nu råber op om truslen om tredje verdenskrig. Samtidig udviser de imperialistiske ledere det værste hykleri i deres fordømmelser af Putins ”brud på den Ukrainske nationale suverænitet”, selv om de aldrig selv har veget tilbage fra krigsførelse i forfølgelsen af deres egne interesser. Marxister må afvise det kyniske budskab om ”patriotisme” og ”national enhed” og stå imod den herskende

...

Krigens første offer er sandheden. Det er også tilfældet med den den russiske militære intervention i Ukraine. Marxister er nødt til at kunne skære igennem vævet af løgne og krigspropaganda og analysere den virkelige baggrund for konflikten; hvad der har skabt den; og de virkelige interesser der ligger bag de involverede parters påskud og begrundelser. Frem for alt må vi gøre det fra et standpunkt i henhold til arbejderklassen i alle landes interesser.

Denne udtalelse er udarbejdet af kammerater fra den russiske sektion af Den Internationale Marxistiske Tendens. Den udkom første gang d. 24. februar. Originalen kan læses på russisk HER. Udtalelsen bringer vi som et eksempel på, hvordan IMT i alle lande sætter internationalismen forrest, og ikke tager side i den reaktionære imperialistiske krig, men retter skytset imod den herskende klasse i hvert land. Den bør derfor også læses i forlængelse af IMTs teser om krigen som kan findes HER. Den danske sektions udtalelse kan læses ...

Denne artikel, først udgivet den 22. februar på marxist.com, analyserer baggrunden for Ruslands invation af Ukraine, som blev indledt kun to dage efter. Med anerkendelsen af Folkerepublikken Donetsk og Luhansk, og den efterfølgende invasion af Ukraine, forsøger Putin at opbygge Rusland som en imperialistisk stormagt. Det er imidlertid det største hykleri, når Vestens ledere beskylder Putin for at have krænket Ukraines suverænitet, da disse respektable statsledere selv har en lang tradition

...

Denne artikel, først bragt den 24. februar på marxist.com, giver en indledende analyse af krigen i Ukraine, som udbrød tidligere samme dag. Grundet den generelle misinformation og forvirring som i sin natur kendetegner krig, og ikke mindst i sin indledende fase, er en række af artiklens referencer til situationen på slagmarken blevet overhalet af begivenhedernes senere udvikling. Vi bringer imidlertid artiklen, da den klart skitserer, hvilken politisk position marxister bør have til krigen. Det er fortsat højest usikkert hvilket udfald krigen vil få, men hvad der er sikkert, er at marxister må

...

I mange europæiske lande er vaccinetilslutningen meget lavere end i Danmark, og i en række lande har vi også set demonstrationer mod nedlukning, krav om vaccinationer o.l. For danske arbejdere og unge kan denne vaccinemodstand virke underlig. Når nu vi ved, at vacciner er vejen til at få os igennem pandemien, hvorfor er der så så mange, der er imod?Denne artikel fra Marxist.com fra starten af december 2021 forklarer baggrunden for og karakteren af vaccinemodstanden i

...