Swedish

Kommunister framställs ofta av den härskande klassen som våldsamma individer som inte kommer att stanna förrän samhället drunknar i sitt eget blod. Därför blev vi inte förvånade när Danmarks största digitala mediebolag, BT, i en intervju med en ledande kamrat från vår danska sektion angående deras historiska beslut att grunda ett revolutionärt kommunistiskt parti, försökte få kamraten att erkänna att de förespråkar våld.

”Kan man bära glöd i mantelvecket utan att kläderna tar eld? Kan man gå på glödande kol utan att bränna fötterna?” (Ordspråksboken 6:27-29)

Mellan 10 och 15 juli samlades över 500 kommunister från alla världens hörn i Italien för att, tillsammans med tusentals deltagare online, grunda den Revolutionära Kommunistiska Internationalen. Vi har lagt den första tegelstenen i bygget av ett verkligt kommunistiskt världsparti, som kan ta ledningen i kampen för att sätta stopp för kapitalismens barbari en gång för alla.

Samtidigt som Eurovision gick av stapeln den 7 maj inledde Israel sitt anfall mot Rafah, där över 1,5 miljoner palestinska flyktingar nu befinner sig. I en mäktig uppvisning av solidaritet svarade Malmö med de största demonstrationerna på årtionden.

Kapitalisterna satsar miljarder på artificiell intelligens i sin iver att ta en del av den nya guldruschen. Men det finns ingen teknisk lösning på inom kapitalismens inneboende motsättningar, och investeringsfesten kommer oundvikligen att följas av en baksmälla.

Sedan den kinesiska fastighetsjätten Evergrande kollapsade, så har världens näst största ekonomi gått in i en ”slow-motion”-kris som även spridit sig till andra sektorer. Krisen har nu nått bankerna.

I juni kommer den Internationella marxistiska tendensen att lansera en ny Revolutionär kommunistisk international, för att djärvt höja kommunismens rena fana på varje kontinent. I denna artikel förklarar Alan Woods den historiska betydelsen av detta beslut, spårar de tidigare Internationalernas uppgång och fall och visar vikten av en ny international i kampen för kommunism idag. Anmäl dig till vår grundande konferens här!

Lördagen den 13 april meddelade Iran att man inlett en attack mot Israel med över 300 drönare och missiler. På eftermiddagen lämnade Joe Biden sitt sommarhus i Delaware och skyndade tillbaka till Vita huset med en överhängande känsla av kris. Samma kväll träffade presidenten medlemmar av det nationella säkerhetsteamet i Vita husets situationsrum med anledning av de pågående missilattackerna.

Uttrycket ”att fälla krokodiltårar” kommer från att krokodiler observerats fälla tårar när de förtär sina offer. Enligt Collins English Dictionary betyder ordspråket ”att låtsas vara ledsen eller sympatisera med någon utan att egentligen bry sig om dem”. Krokodiler framkallar tårar, men de används för att hålla ögonen rena och insmorda och är inte kopplade till känslor. Idag finns många krokodiler i mänsklig form – de kallas presidenter, premiärministrar, utrikesministrar, tidningsredaktörer och så vidare. Men Biden står tydligt ut som ledarkrokodilen.

Om mindre än tre månader går World School of Communism av stapeln. Det blir sex dagar av samtal och diskussioner för alla revolutionärer som vill skaffa sig de idéer och metoder som behövs i kampen mot kapitalismen.

Följande manifest är av yttersta vikt för den världsomspännande kommunistiska rörelsen. Vi uppmanar alla våra läsare att studera det grundligt och ge det största möjliga spridning. Det godkändes enhälligt av IMT:s internationella sekretariat och kommer att utgöra det grundläggande dokumentet för en ny revolutionär kommunistisk international, som kommer att lanseras i juni i år

Verkligheten för majoriteten av världens kvinnor är att man fortfarande är mycket långt ifrån någon verklig jämlikhet, för att inte tala om frigörelse. Lönegapet är en sak, men ojämlikhet och förtryck handlar om så mycket mer än så. Från rädslan för att lämna våra glas utan uppsyn på krogen, osäkerheten i att gå hem ensam eller ständigt utsättas för sexistiska kommentarer och blickar, till att stå för majoriteten av hushållsarbetet, möta läkare som inte tar ”kvinnosjukdomar” på allvar och att bli behandlade som mindre värda. Listan fortsätter i det oändliga…

”Detta är en pånyttfödelse, en renässans!” Dessa ord, uttalade av Alan Woods, IMT:s ledande teoretiker, sammanfattade väl stämningen vid ett möte nyligen med vår internationella exekutivkommitté (IEC) i Italien. Ett betydande skikt av arbetare och ungdomar sträcker just nu ut sina händer för att gripa kommunismens fana – vi måste beslutsamt vända oss utåt för att möta dem genom att bygga en revolutionär kommunistisk international.

Boycott, Disinvestment and Sanctions (BDS) ses ofta som ett sätt att visa solidaritet med Palestina och åstadkomma Israels ekonomiska och kulturella isolering. Anhängare av denna taktik brukar hänvisa till apartheidregimens fall i Sydafrika som bevis på att det fungerar. Men var det verkligen BDS som fällde Sydafrikas apartheidregim? Låt oss titta närmare på den saken. 

Imperialismens händer är täckta med det palestinska folkets blod. Men fram till nu nöjde de sig med att leverera vapnen, bomberna, pengarna och den politiska täckmanteln för massmordet. Nu i Jemen har de ingripit direkt militärt och på ett hänsynslöst sätt trappat upp konflikten i regionen. Vi säger: Nej till bombningarna av Jemen! Ned med de imperialistiska mördarna!

En ny generation unga håller på att kasta av sig illusionerna i kapitalismen och närma sig kommunismen. Men utan organisering kan vi inte göra någonting. Det är för att samla den verkliga kommunismens styrkor som vi bildar Revolutionära kommunistiska partiet (RKP).

Som svar på att IDF fortsätter att bomba Gaza sönder och samman har houthi-enheter avfyrat missiler mot Israel och attackerat kommersiell sjöfart i Röda havet. En USA-ledd koalition på 10 länder svarade inatt med ett omfattande militärt angrepp för att skydda fartyg längs denna viktiga handelsväg. Vi ser hur snabbt det ”internationella samfundet” agerar när kapitalistiska vinster hotas, och hur lite palestinska liv spelar in i deras cyniska beräkningar.

Byggare, målare, hamnarbetare, verkstadsarbetare, elektriker, brevbärare: alla agerar nu gemensamt för att vinna kollektivavtal åt arbetarna på Tesla, i en strid som blivit en avgörande kraftmätning. I Danmark, Norge och Finland har hamn- och lastbilsarbetare tillkännagett att de ska ansluta sig till striden.

Tesla, världens största elbilsföretag som ägs av världens rikaste man, Elon Musk, har ända sedan de etablerade sig i Sverige vägrat att teckna kollektivavtal. Sedan 27 oktober har cirka 130 arbetare på 7 verkstäder tagits ut i strejk, IF Metalls första på 13 år. Tesla har svarat med att hota arbetarna med allt från indragna bonusar, försäkringar och semestrar till sparken för de som strejkar.

Israels folkmordsliknande krig mot Gaza har nått ett avgörande skede. De fasansfulla bilderna av lemlästade civila har framkallat en våg av avsky över hela världen. Tusentals människor har gått ut på gatorna i huvudstäder i hela Mellanöstern och krävt åtgärder till stöd för Gaza, medan hundratusentals människor i västvärlden har protesterat mot sina regeringars delaktighet i Israels brott.