Swedish

[Artikeln publicerades på engelska den 22 maj. Den 27 maj nådde demokraterna och republikanerna en överenskommelse om höjt skuldtak, men det återstår att se om de får igenom den i kongressen. – red. anm.]

För 20 år sedan inleddes den USA-ledda invasionen av Irak. Sedan dess har landet slitits itu av krig, sekterism och fundamentalism. För att få ett slut på imperialismens grymhet måste vi avskaffa kapitalismen.

Israel fyller 75 år i ett tillstånd av en aldrig tidigare skådad kris. Den 14 maj 1948 utropades Israel efter att en långvarig terrorkampanj av den sionistiska armén mot palestinierna hade dödat tusentals och fördrivit 750 000 från sina byar och hem. Denna dag markerar Nakba (katastrof) för palestinierna. Sedan dess har Israel utkämpat många krig och ständigt undertryckt det palestinska motståndet för att befästa sin makt.

De över hundra sidorna underrättelseinformation ger en glimt av omfattningen av USA:s inblandning i kriget i Ukraina, de allvarliga svårigheter som den ukrainska sidan står inför, den israeliska underrättelsetjänstens roll i att underblåsa massprotester mot Netanyahus regim, och mycket mer därtill.

På morgonen den 13 mars, efter att de regionala amerikanska bankerna SVB Financials och Signature kollapsat, sjönk värdet på bankaktier kraftigt – inte bara i USA, utan över hela världen. Vad var orsaken till deras kollaps och hur omfattande kan konsekvenserna bli?

Fredagen den 17 februari bröt massprotester ut i Surinam. Demonstrationer mot presidenten Chan Santonkhis politik skakade huvudstaden Paramaribo: nationalförsamlingen stormades, följt av upplopp och butiksplundring. Efter en dags utegångsförbud och över hundra arresteringar verkar ordningen ha återställts. Vad är det som händer?

I maj 2022 meddelade BlackRocks VD att "den ryska invasionen av Ukraina har satt stopp för den globalisering vi sett de senaste trettio åren". Han har utan tvekan en poäng. Kriget i Ukraina har gjort att de konflikter som under en tid byggts upp mellan stormakterna nu ställts på sin spets.

Tidigt på morgonen måndagen den 6 februari skakade en förödande jordbävning Mellanöstern, den starkaste i Turkiets historia. Med en styrka motsvarade 130 atombomber kändes dess skalv ända till Grönland. Men även om den direkta orsaken var naturlig, är det profithunger, korruption och krig som förvandlat jordbävningen till en katastrof.

Den 19 januari gick mer än en miljon människor ut på Frankrikes gator i över 200 demonstrationer, som en del av en storstrejk mot president Emmanuel Macrons senaste angrepp på pensionerna. Arbetare från järnvägen, kollektivtrafiken i Paris, oljeraffinaderier och media; tillsammans med lärare, tjänstemän, lastbilschaufförer och bankpersonal gick alla ut i protest mot Macrons planer på att höja pensionsåldern. Potentialen för att sätta hårt mot hårt finns där, men är fackföreningsledarna redo att ta kampen?

Trettio år efter att Hubbleteleskopet skickades upp har dess efterföljare, James Webb-teleskopet, satts i drift. Big bang-kosmologer förväntade sig att det skulle visa unga galaxer som bildats en kort tid efter universums "begynnelse". Men efter att ha skådat djupt in i kosmos skickar James Webb-teleskopet tillbaka bilder som utmanar den etablerade kosmologin. Datan vittnar om ett universum som är oändligt i tid och rum.

Nouriel Roubini är en intressant och okonventionell borgerlig ekonom. Han är mest känd för ha förutspått finanskrisen 2008, vilket gjorde honom impopulär hos andra ekonomer, som inte kunde förutspå någonting.

Liz Truss inledde med att utlösa en ekonomisk krasch – och sedan tog det henne sex veckor att avgå. Därmed blev hennes tid som premiärminister den kortaste i brittisk historia – och ännu en katastrof på det berg av kriser som tornar upp sig för den brittiska kapitalismen. I denna artikel analyserar den brittiska marxisten Rob Sewell orsakerna och den revolutionära vägen framåt.

De ökade energikostnaderna kan leda till avindustrialisering, arbetslöshet och en oerhörd reaktion från arbetarklassen. En vinter av missnöje är på väg.

Protester har brutit ut över hela Iran till följd av den ökända moralpolisens mord på den unga kurdiska kvinnan Jina Mahsa Amini. Protesterna började i de kurdiska områdena i Iran och spred sig sedan till fler än 30 städer, däribland landets största; Teheran, Mashhad, Isfahan, Karaj, Tabriz och den så kallat heliga staden Qom. Vad som började som en reaktion mot polisens övervåld har snabbt förvandlats till ilska mot hela regimen.

I juli, till följd av en djup ekonomisk kris, stormade de lankesiska massorna presidentpalatset i huvudstaden Colombo, vilket tvingade den hatade presidenten Gota Rajapaksa att fly. Kort därefter meddelade han sin avgång. Detta orsakade omedelbart panikartade diskussioner bland borgarklassens politiska representanter, som är livrädda för att liknande händelser ska bryta ut i fler länder.

Den mest rasistiska, nationalistiska och verklighetsfrånvända valrörelsen i mannaminne lär nu krönas av en regering med just sådan politik: Försämra för arbetare och skyll det på invandrare. Men all rasistisk hets i världen kan inte dölja de oerhörda problem som arbetare står inför. Vi måste förbereda för klasskamp. 

Liz Truss har blivit blivit Storbritanniens nya premiärminister efter att ha vunnit partistriden om ledarskapet över det konservativa Tories. Hon ärver därmed en rad kriser: från skenande energipriser och ‘stagflation’, till en våg av strejker inom industrin. Revolutionära utbrott är nära förestående.

Colombia har en lång historia av hänsynslöst förtryck mot allt som ens kan verka vänster: kommunister, vänsteraktivister och till och med alltför “radikala” liberaler. Därför är det inget mindre än ett jordskred att vänsterns kandidat Gustavo Petro segrat i presidentvalet med 50,48 procent av rösterna, mot högerpopulisten och miljonären Rodolfo Hernandez.

Den svenska regeringen klarade inträdesprovet i Nato: lova att hjälpa den turkiska imperialismen med att dränka kurdernas kamp i blod.