Swedish

”Detta är en pånyttfödelse, en renässans!” Dessa ord, uttalade av Alan Woods, IMT:s ledande teoretiker, sammanfattade väl stämningen vid ett möte nyligen med vår internationella exekutivkommitté (IEC) i Italien. Ett betydande skikt av arbetare och ungdomar sträcker just nu ut sina händer för att gripa kommunismens fana – vi måste beslutsamt vända oss utåt för att möta dem genom att bygga en revolutionär kommunistisk international.

Boycott, Disinvestment and Sanctions (BDS) ses ofta som ett sätt att visa solidaritet med Palestina och åstadkomma Israels ekonomiska och kulturella isolering. Anhängare av denna taktik brukar hänvisa till apartheidregimens fall i Sydafrika som bevis på att det fungerar. Men var det verkligen BDS som fällde Sydafrikas apartheidregim? Låt oss titta närmare på den saken. 

Imperialismens händer är täckta med det palestinska folkets blod. Men fram till nu nöjde de sig med att leverera vapnen, bomberna, pengarna och den politiska täckmanteln för massmordet. Nu i Jemen har de ingripit direkt militärt och på ett hänsynslöst sätt trappat upp konflikten i regionen. Vi säger: Nej till bombningarna av Jemen! Ned med de imperialistiska mördarna!

En ny generation unga håller på att kasta av sig illusionerna i kapitalismen och närma sig kommunismen. Men utan organisering kan vi inte göra någonting. Det är för att samla den verkliga kommunismens styrkor som vi bildar Revolutionära kommunistiska partiet (RKP).

Som svar på att IDF fortsätter att bomba Gaza sönder och samman har houthi-enheter avfyrat missiler mot Israel och attackerat kommersiell sjöfart i Röda havet. En USA-ledd koalition på 10 länder svarade inatt med ett omfattande militärt angrepp för att skydda fartyg längs denna viktiga handelsväg. Vi ser hur snabbt det ”internationella samfundet” agerar när kapitalistiska vinster hotas, och hur lite palestinska liv spelar in i deras cyniska beräkningar.

Byggare, målare, hamnarbetare, verkstadsarbetare, elektriker, brevbärare: alla agerar nu gemensamt för att vinna kollektivavtal åt arbetarna på Tesla, i en strid som blivit en avgörande kraftmätning. I Danmark, Norge och Finland har hamn- och lastbilsarbetare tillkännagett att de ska ansluta sig till striden.

Tesla, världens största elbilsföretag som ägs av världens rikaste man, Elon Musk, har ända sedan de etablerade sig i Sverige vägrat att teckna kollektivavtal. Sedan 27 oktober har cirka 130 arbetare på 7 verkstäder tagits ut i strejk, IF Metalls första på 13 år. Tesla har svarat med att hota arbetarna med allt från indragna bonusar, försäkringar och semestrar till sparken för de som strejkar.

Israels folkmordsliknande krig mot Gaza har nått ett avgörande skede. De fasansfulla bilderna av lemlästade civila har framkallat en våg av avsky över hela världen. Tusentals människor har gått ut på gatorna i huvudstäder i hela Mellanöstern och krävt åtgärder till stöd för Gaza, medan hundratusentals människor i västvärlden har protesterat mot sina regeringars delaktighet i Israels brott.

Det har nu gått snart två månader sedan militären grep makten i Niger. Ännu pågår den diplomatiska kraftmätningen mellan kuppledarna och Västafrikanska staters ekonomiska gemenskap (ECOWAS). ECOWAS ultimatum, som krävde att president Mohamed Bazoum skulle återinsättas senast den trettonde augusti, passerade utan den militära intervention som bland annat Nigeria hade utlovat.

Följande uttalande från den Internationella marxistiska tendensen förklarar vår solidaritet med det palestinska folket. Det är ett svar på det motbjudande hyckleriet hos västimperialismen och dess lakejer, som sluter upp bakom den reaktionära israeliska staten när den inleder en blodig hämnd mot Gaza efter Hamas överraskningsattack den 7 oktober. Vi förklarar dessutom varför frihet för Palestina bara kan uppnås med revolutionära medel och genom att kapitalismen störtas i hela regionen.

Hamas attack mot Israel lördagen den 7 oktober kom som en chock och överraskade den israeliska militären och säkerhetstjänsten, men det borde inte förvåna oss det minsta. Det är en direkt följd av det eskalerande våldsamma förtrycket av palestinierna som främjas av Netanyahu, som leder den mest högerextrema regeringen i Israels historia.

Kapitalismens kris är också en kris för den post-sovjetiska världsordningen, som baserades på USA-imperialismens dominans. I och med Kinas uppgång som världsmakt, Rysslands allt mer trotsiga hållning och USA:s misslyckade militära interventioner, så har världspolisens batong inte samma tyngd, och kan inte garantera följsamhet på samma sätt som tidigare. Det här har stora implikationer för maktfördelningen på den globala arenan. 

Helgens händelser i Ryssland har lett till alla slags spekulationer. På fredagkvällen påbörjade oligarken Jevgenij Prigozjin, ledare för Wagnergruppen, en ”marsch för rättvisa” för att avsätta Rysslands generalstabschef och försvarsminister. På lördagen hade han tagit kontroll över staden Rostov-na-Donu och marscherade med en tungt beväpnad kolonn mot Moskva. Putin fördömde honom som en förrädare och lovade att alla inblandade skulle behandlas därefter. Men på lördagskvällen vände plötsligt kolonnen tillbaka i samband med att en uppgörelse, som medlats fram av Vitrysslands president Lukasjenko, tillkännagavs. Trots att motiven bakom de olika aktörernas agerande fortfarande är höljda i

...

Efter mer än 20 år vid makten har Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan förlängt sitt styre med fem år till. Oppositionen, en koalition ledd av borgerliga liberaler, misslyckades med att utdela ett avgörande slag mot hans krisdrabbade administration i presidentvalets andra omgång.

Oavsett omfattningen kommer den 14:e ”aktionsdagen” mot Macrons ruttna pensionsreform, som planeras till den 6 juni, inte att ha någon större effekt på regeringen än den 13:e. Även om Macron inte kunde åstadkomma den ”förlikning” han hade hoppats på så har han onekligen vunnit striden om pensionsreformen, åtminstone tillfälligt. Men från den franska borgarklassens synvinkel var detta en pyrrhusseger, där segraren tog sig ur striden svagare än förloraren.

En ny studie från den Londonbaserade välgörenhetsorganisationen War on Want visar att 2,3 miljarder människor saknar tillgång till nyttig och hälsosam mat. Samma rapport visar att det globala matsystemet producerar ungefär 6000 kalorier per person; 2,6 gånger så mycket som den genomsnittliga människans behov av kalorier. Vad beror denna kriminella motsättning på?

[Artikeln publicerades på engelska den 22 maj. Den 27 maj nådde demokraterna och republikanerna en överenskommelse om höjt skuldtak, men det återstår att se om de får igenom den i kongressen. – red. anm.]

För 20 år sedan inleddes den USA-ledda invasionen av Irak. Sedan dess har landet slitits itu av krig, sekterism och fundamentalism. För att få ett slut på imperialismens grymhet måste vi avskaffa kapitalismen.

Israel fyller 75 år i ett tillstånd av en aldrig tidigare skådad kris. Den 14 maj 1948 utropades Israel efter att en långvarig terrorkampanj av den sionistiska armén mot palestinierna hade dödat tusentals och fördrivit 750 000 från sina byar och hem. Denna dag markerar Nakba (katastrof) för palestinierna. Sedan dess har Israel utkämpat många krig och ständigt undertryckt det palestinska motståndet för att befästa sin makt.