Serbo-Croatian

Rezultati prvog kruga parlamentarnih izbora otprilike su u skladu s predviđanjima anketa. Izlaznost (66,7 posto) bila je znatno veća nego 2022. (47,5 posto). Kome je ovo koristilo? Ne macronistima, čiji je poraz bio težak. Veća izlaznost pogodovala je ljevičarskoj Novoj narodnoj fronti i, još više, krajnjoj desnici. Pokazuje to usporedba rezultata – po broju glasova – 2022. i 2024. godine.

U subotu, 15. lipnja, Sindikat radnika u luci Pirej (ENEDEP) mobilizirao se kako bi spriječio pristajanje kontejnerskog broda MSC ALTAIR u grčku luku koji je išao za Izrael. Brod je prevozio ratne materijale, namijenjene uništavanju Gaze. Zahvaljujući čvrstoj blokadi, brod je bio prisiljen skrenuti prema Italiji, zadavši udarac izraelskom ratnom stroju što je primjer radnicima svijeta!

Milijuni ljudi diljem svijeta kolektivno su bili užasnuti u nedjelju nakon što je izraelski zračni napad opustošio šatorski kamp za raseljene civile u Rafi, ubivši najmanje 45 ljudi. Društveni mediji prepuni su slika spaljenih i raskomadanih muškaraca, žena i djece, ubijenih dok su spavali. Lenjin je jednom napisao da je kapitalizam užas bez kraja: u Gazi se te riječi izgovaraju jezikom vatre i krvi da ih cijeli svijet vidi.

Sloboda izražavanja bi trebala da bude jedan od stubova demokratije. Svi stavovi,ma koliko nepoželjni, moraju biti u mogućnosti da se takmiče na slobodnom tržištu ideja.Kažu nam da je kapitalizam jedini sistem koji može da omogući takvu toleranciju. Komunizam bi smrvio otpor pod željeznom čizmom konformizma i “partijske linije”. Ali dok pišemo ove riječi studenti i akademici su prebijani i hapšeni na desetinama kampusa širom kapitalističke Amerike zbog svojih “neprihvatljivih” stavova. U međuvremenu komunisti su jedini koji se dosljedno bore za slobodu govora - iz naše klasne perspektive.

S ponosom ponovo objavljujemo veoma važan članak Alana Vudsa, za koji preporučujemo našim čitaocima da posebno obrate pažnju. Preko marxist.com, časopisa In Defense of Marxism i naše izdavačke kuće Wellred Books, IMT je vodio svestranu borbu za marksističku teoriju. Ali pritom smo se pozabavili ne samo pitanjima koja su očigledno povezana s radničkom borbom, već i drugim (naizgled) udaljenim od nje, od kozmologije preko kulture do klasne borbe u rimskoj antici. Neki takozvani 'marksisti' ismijavali su ovaj pristup, ali kako objašnjava Alan Vuds, njihovo ismijavanje je krajnje neumjesno.

Većina žena danas u svijetu su daleko od toga da dostignu jednakost, a da ne pominjemo oslobođenje. Razlika u ličnim prihodima su jedna stvar, ali nejednakost i ugnjetavanja se sastoje od mnogo različitih elemenata. Od straha da tokom izlaska u grad, pića ostavimo bez nadzora; do anksioznosti kada hodamo same kući, trpljenje konstantnih seksističkih komentara i zagledanja; do rada većine kućnih poslova; do doktora koji “ženske bolesti” ne shvataju ozbiljno i generalno tretiraju žene kao da imaju nižu vrijednost. Ta lista se samo nastavlja.

Prosvjedi protiv izraelskog genocidnog napada na Gazu kojeg podupire Amerika eskaliraju u kampusima diljem zemlje. Dana 17. travnja, studenti na Sveučilištu Columbia u New Yorku postavili su ''Kamp solidarnosti s Gazom'', zahtijevajući da se sveučilište odrekne ulaganja u Izrael i poduzeća koja profitiraju od pokolja. Prosvjed se poklopio s pojavljivanjem predsjednice Sveučilišta Columbia Minouche Shafik na saslušanju u Kongresu čiji je cilj bio klevetanje

...

U nedjelju 31. ožujka turske mase nanijele su predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu najveći izborni poraz otkako je došao na vlast prije više od 20 godina. Ovi lokalni izbori su bili glas protiv Erdogana, a ne za buržoasku opoziciju, koja je izazvala malo entuzijazma. Ipak, ovi izbori su simptomatični za oluju bijesa koja iscrpljuje Erdoganov autoritet. Dani bi mu mogli biti odbrojani.

U junu, Internacionalna marksistička tendencija će pokrenuti novu Revolucionarnu komunističku internacionalu, koja će hrabro nositi čist barjak komunizma na svim kontinentima. U ovom članku Alan Vuds objašnjava istorijsku važnost ovog koraka, prateći uspon i pad prethodnih Internacionala i pokazujući važnost RKI u borbi za komunizam danas. Prijavite se za našu osnivačku konferenciju ...

Objavljujemo otvoreno pismo naših portugalskih drugova (Colectivo Marxista) članovima Komunističke partije Portugala (PCP), nakon prijevremenih izbora 10. ožujka, na kojima je vladajući savez ljevice/lijevog centra poražen. PCP je sa 332.000 glasova u 2019. pao na povijesno najnižih 202.000 glasova. Portugalski drugovi izvlače neke zaključke iz ovih loših rezultata i nude dijalog članovima PCP-a o tome kako izgraditi snage portugalskog komunizma u budućnosti.

Manifest koji slijedi je od najveće važnosti za svjetski komunistički pokret. Pozivamo sve naše čitatelje da ga temeljito prouče i daju mu što širu cirkulaciju. Jednoglasno ga je odobrio Internacionalni sekretarijat IMT-a i predstavljat će temeljni dokument nove Revolucionarne komunističke internacionale, koja će biti pokrenuta u junu ove godine.

Bio je to događaj koji nije bio ništa manje od historijskog značaja: više od 100 drugova i drugarica iz 16 lokalnih ogranaka Revolutionære Socialister– danske sekcije Internacionalne marksističke tendencije – okupilo se od 15. do 17. marta na godišnjem kongresu organizacije. Nakon dubinskih rasprava o dubokoj krizi kapitalizma i sve većem apetitu za komunističkim idejama među mlađim generacijama, kongres je odlučio osnovati Revolucionarnu komunističku partiju na konferenciji u oktobru.

Od kolapsa kineskog konglomerata za nekretnine Evergranda, druga po veličini ekonomija na svijetu ušla je u usporenu krizu koja se proširila na druge sektore. Ova kriza je sada stigla u sferu gdje se izdaju dugovi: banke.

Prosvjedi i demonstracije solidarnosti s palestinskim narodom, kojeg izraelska vojska masakrira, nazvani su antisemitskim poticanjem nasilja nad Židovima. Ovo je dio svjesne kampanje da se kriminalizira i ušutka legitimno demokratsko pravo na izražavanje podrške potlačenom narodu. Konkretno, zapadni establišment osudio je korištenje izraza ‚‚intifada”, koji koriste i komunisti iz IMT-a. Ali kakav je stav komunista prema antisemitizmu i kakva je bila prava priroda Prve intifade?

U još jednom skandaloznom napadu na slobodu izražavanja, jedan broj naših austrijskih drugova i drugarica pozvan je od strane državnog tužioca zbog podrške IMT-u i Palestini. U potpunosti odbacujemo neosnovane optužbe austrijske države i izražavamo potpunu solidarnost sa drugovima i drugaricama koji su podvrgnuti ovom napadu.

Aktivni pripadnik američkog ratnog vazduhoplovstva Aron Bušnel zapalio se ispred izraelske ambasade u Vašingtonu, u znak protesta protiv saučesništva američkog imperijalizma u ratu u Gazi. Vijest o ovom hrabrom činu samopožrtvovanja jednog muškarca snažno je odjeknula u srcima stotina miliona muškaraca i žena.