Serbo-Croatian

„Ljevici je potreban novi narativ. Takva je ideja koja je danas zahvatila umove mnogih na ljevici širom svijeta, dok se pokušavaju izgraditi alternative dominantnim, buržoaskim partijama. Šta je suština ove ideje? Može li na bilo koji način pomoći da radnička klasa napreduje? Kao što Jola Kipčak objašnjava u ovom članku, prvi put objavljenom u 34. broju časopisa U odbranu marksizma, igra riječima nije zamjena za klasnu borbu. Kliknite ovdje da biste se pretplatili i dobili najnovije izdanje časopisa U odbranu marksizma.

Od 28. februara, grčko društvo potresa najsmrtonosnija željeznička nesreća u istoriji zemlje, i jedna od najgorih u evropskoj i svjetskoj istoriji. Ovaj užasan događaj, koji je proizašao iz nemara vlade i privatnih željezničkih operatera, izazvao je ogroman izliv bijesa i protesta, kao i štrajkove željezničara i radnika drugih sektora. Osmog marta je održan 24-časovni opšti štrajk javnog sektora. Tragedija je dodatno pojačala klasnu borbu u Grčkoj, koja već bukti.

Prva godišnjica ruske vojne invazije na Ukrajinu je za nama. Putinov režim je u avanturu krenuo sa idejom da brza operacija dovede do velike političke pobjede, ali se pretvorila u dugotrajni i iscrpljujući rat koji bi mogao dovesti u pitanje postojanje režima.

Zajedno sa bankarima i kapitalistima, stanodavci se posebno preziru. Oni se smatraju pohlepnim špekulantima, vlasnicima koji maksimalno crpe stanarinu, koji u najranijoj prilici podižu kirije i kupe kajmak sa djela viška vrijednosti stvorene od strane radničke klase. Jasno je zašto prezir prema njima raste. Samo u Britaniji, stanarina i troškovi stanovanja čine pola – a nekad i više raspoloživog dohotka radnih ljudi, za koje je to postao nepodnošljiv teret, posebno za one koji žive u glavnom gradu.

Krajem januara, internacionalno vođstvo Internacionalne marksističke tendencije (IMT) sastalo se u Italiji. Ovo je bio prvi sastanak uživo ovog vodećeg organa nakon tri godine, pošto se poslednji održao u januaru 2020, tačno u momentu kada se COVID-19 počeo širiti po svetu. Konačno, drugovi i drugarice sa svih kontinenata - 27 zemalja ukupno – sastali su se da uče i diskutuju.

Rano ujutro u ponedeljak 06. februara snažan zemljotres pogodio je Bliski Istok, cepajući zemlju i rušeći zgrade. Sa magnitudom od 7.8, i epicentrom zapadno od Gazijantepa u turskoj regiji Anadolije, ovo je najsnažniji zemljotres koji je pogodio zemlju u savremeno doba. Sa jačinom od 130 atomskih bombi, osetio se čak do Grenlanda.

Nova studija internog istraživanja kompanije Ekson mobila (ExxonMobil) otkriva da je naftni gigant imao detaljna i tačna predviđanja uticaja fosilnih goriva na globalno zagrijavanje još 1970-ih. Pa ipak, kompanija je sve do posljednje decenije nastavila da umanjuje i baca sumnju na klimatske promjene za koje je odgovoran čovjek. Laži i obmane magnata fosilnih goriva nikoga neće iznenaditi, ali ova studija otkriva istinsku dubinu cinizma koji je kapitalistička klasaspremna da uradi u odbrani zločina koje čine radi profita.

Više od milion ljudi slilo se 19. januara na ulice Francuske na preko 200 skupova, u okviru nacionalnog štrajka protiv poslednjeg napada predsednika Emanuela Makrona na penzijski sistem. Radnici železnice, pariskog transportnog sistema, rafinerija nafte i medija; zajedno sa prosvetnim radnicima, državnim službenicima, vozačima kamiona i bankarskim osobljem, svi su izašli na ulice u znak protesta protiv Makronovih planova da poveća starosnu granicu za penzionisanje. Potencijal za obračun postoji, ali da li će radnički lideri iskoristiti priliku?

Objavljujemo jedno veoma zanimljivo pismo koje je 1915. godine napisao srpski socijalista Dušan Popović Kristijanu Rakovskom, velikom balkanskom internacionalisti. Pismo je objavljeno u Našem slovu (Naša reč), dnevnim socijalističkim novinama na ruskom jeziku koje su izlazile u Francuskoj tokom Prvog svetskog rata, a uređivao ih je Lav Trocki. Mislimo da ovo pismo sadrži ključne lekcije za stav marksista prema imperijalističkom ratu i način na koji imperijalističke sile koriste prava nacija kao izgovor za svoje stvarne ciljeve.

Ovo je ključna nedjelja za pokret protiv državnog udara u Peruu. Uprkos brutalnoj i kontinuiranoj represiji, radnici, seljaci i studenti u borbi protiv nelegetimne predsjednice Dine Boluarte nastavili su borbu. Savez sindikata ove države CGTP pozvao je na nacionalni štrajk 19. januara, a kolone demonstranata kreću se prema glavnom gradu Limi.

Prošlo je stoljeće od kada je italijanska kapitalistička klasa predala vlast fašistima Benita Musolinija. U nastavku predstavljamo seriju članaka Sinistra Classe Rivoluzione, italijanske sekcije IMT-a, o događajima koji su prethodili Musolinijevom zloglasnom 'Maršu na Rim', od kojih su prva tri sastavljena u nastavku (a četvrti će uskoro biti dostupan na italijanskom na njihovoj veb stranici). Važno je da razumijemo razloge uspona fašizma na vlast u Italiji, čemu su doprinijele izdaje i greške radničkih vođa.

Već mjesec dana nakon pompezno najavljenog 20. partijskog kongresa KPK, bijes odozdo izbija na površinu. Prošle sedmice u mega-tvornici Fokskon u Džengdžou, Henan, došlo je do nasilnog sukoba između radnika i policije zbog krađe plata od strane uprave. Zabilježeni su masovni i nasilni protesti u mnogim većim gradovima, usmjereni protiv drakonskog režima kovid zatvaranja (lokdauna), koji je postao žarište opšte gnezadovoljstva. Kao što smo već dugo predviđali, duboka kriza kineskog kapitalizma počinje podsticati mase na djelovanje.

Svjetska ekonomija uzdrmana je turbulencijama, nošena olujom rata, pandemije i protekcionizma. Toksičan spoj inflacije i recesije nazire se kao realnost za kapitalizam. Ovo je gotovi recept za revolucionarne eksplozije diljem svijeta.

Branioci slobodnog tržišta gledaju na libertarijance kao što su Hajek i Mizes – i njihovu tvrdnju o „problemu ekonomske kalkulacije“ – kako bi napali socijalizam. Ali u stvari, marksisti su odavno odgovorili na ove reakcionarne argumente.

Lula iz Radničke partije (PT) u nedelju je tesno pobedio kandidata krajnje desnice Žaira Bolsonara (50,9 prema 49,10 posto) u drugom krugu predsedničkih izbora. Dok radnici i omladina sa pravom slave ovaj rezultat, treba obratiti pažnju da je Bolsonarov rezultat premašio očekivanja i uspeo povećati svoje glasačko telo za više od 6 miliona između dva kruga, u poređenju sa povećanjem od 2,6 miliona za Lulu.

Dvadeseti Kongres kineske vladajuće Komunističke partije (KPK) dodatno je konsolidirao moć partijske države nad društvom sa predsjednikom Xi Jinpingom na njezinom čelu. Xi je formalno inauguriran u svom trećem mandatu kao vrhovni vođa zemlje, što je podvig koji se u povijesti Narodne republike Kine može mjeriti jedino sa Maom. Najviše rukovodstvo KPK-a sada je u cjelini sastavljeno od Xievih odanih poručnika. Kako zemlja ulazi u nadolazeći period, tema koja se temeljito pretresala na ovom kongresu bila je nužnost rukovodstva partijske države.

Širom Irana su izbili protesti nakon ubistva mlade kurdske djevojke Džine Mahse Amini od strane ozloglašene iranske moralne policije. Počevši od kurdskih oblasti Irana, protesti su se proširili na više od 30 gradova, uključujući one najveće u zemlji: Teheran, Mešhad, Isfahan, Karadž, Tabriz i takozvani sveti grad Kom. Ono što je počelo kao reakcija na policijsku brutalnost brzo se pretvorilo u bijes protiv režima u cjelini.

Ono što se opisuje kao „najdešnja vlada od Drugog svetskog rata“ pobedila je na izborima u Italiji, gde su Fratelli d’Italia (Braća Italije), koju vodi Đorđa Meloni, zauzeli prvo mesta sa 26 posto glasova. Kako objasniti ovaj priliv glasova za stranku koja je 2018. osvojila mizernih 4,3 posto i zauzela samo 32 parlamentarne klupe i 18 senatorskih mesta? U ovom članku bavićemo se razlozima zašto se desila tako radikalna promena u italijanskoj politici kao i perspektivama za budućnost.