Filistin: iki devletli çözümün başarısızlığı ve komünist alternatifi

İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırım savaşı çok önemli bir aşamaya ulaşıyor. Katledilen sivillerin dehşet verici görüntüleri dünya çapında bir tiksinti dalgası yarattı. Ortadoğu'daki başkentlerde binlerce kişi Gazze'ye destek için sokaklara dökülürken, Batı'da da yüz binlerce kişi hükümetlerinin İsrail'in işlediği suçlara ortak olmasını protesto etti.

IMT bu hareketi tüm kalbiyle desteklemekte ve Filistin halkının ulusal kurtuluş ve emperyalist baskıdan kurtulma mücadelesiyle tamamen bir dayanışma içinde bulunmaktadır. Ancak hemen akla şu soru gelmektedir: Filistinlilerin özgürlüğü nasıl sağlanacaktır? Ve bu soruya net bir yanıt verilmesi gerekmektedir.

Çözünürlük yok

Birçok sol parti ve işçi örgütü, Filistin'deki İsrail işgalinin sona erdirilmesi umuduyla acil bir ateşkes ve barış planı çağrısında bulundu.

Örneğin Dünya Sendikalar Federasyonu, "BM kararlarında öngörüldüğü üzere işgal altındaki Arap topraklarında İsrail işgalinin ve yerleşiminin" sona erdirilmesini ve "1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını ve Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkının garanti altına alınmasını" talep etti.

Dünyanın dört bir yanındaki Komünist Partiler de benzer açıklamalar yayınlamış, Britanya Komünist Partisi (CPB) "1967 öncesi sınırlara dayanan ve bağımsız bir Filistin devleti kuran iki devletli bir çözümün uygulanması" çağrısında bulunmuştur.

Ancak destek duygusu bir yana, bu açıklamalar Filistinli kitleler için ne sunuyor?

Her komünistin ilk görevi gerçeği söylemektir ve tüm bu durumdaki en temel gerçek, hiçbir şeyin Filistin halkına BM'nin aciz kararlarından ve 'uluslararası toplumun' entrikalarından daha az yardımcı olmayacağıdır.

Öncelikle, 1967 öncesi sınırlar, 1947-1949 yılları arasında ABD emperyalizminin desteğiyle Siyonist milisler tarafından gerçekleştirilen ve Nakba (Arapça'da "felaket") olarak bilinen 700.000 Filistinli’nin etnik temizliği ile oluşturulmuştur. 

1949'un sonunda İsrail Filistin'in yüzde 78'ini ele geçirmişti. 'Uluslararası toplum'un tepkisi ne oldu? Bu kanlı oldubittiyi, CPB ve diğerlerinin şimdi geri dönmek istedikleri sınır olan 'Yeşil Hat' olarak tanıdı.

İsrail 1967'de Altı Gün Savaşı sırasında Filistin'in tamamını ele geçirdiğinde Yeşil Hattı ihlal etti. BM'nin buna yanıtı, bugüne kadar uygulanmayan 242 sayılı kararı kabul etmek oldu. Bu nedenle şunu sormalıyız: Eğer BM 1947'den bu yana kendi gevşek kararlarını uygulamaktan tamamen aciz (ve isteksiz) ise, o zaman kim uygulayacak?

Çürümüş bir barış

'İki devletli' çözüm çağrılarında her zaman eksik olan şey, bunun nasıl başarılacağına dair herhangi bir öneridir. Örgütler bir barış anlaşması çağrısında bulunduğunda, hangi anlaşma, kim tarafından müzakere edildi ve kim tarafından uygulandı diye sormak gerekir.

Filistin'in barış anlaşmaları konusunda bazı deneyimleri var. Aslında mevcut kriz, 1993 ve 1995 Oslo Anlaşmalarında ortaya konan 'iki devletli' çözümün tamamen başarısızlığa uğramasının bir ürünüdür.

Filistin halkının sırtından müzakere edilen bu anlaşmanın şartlarına göre İsrail işgal altındaki topraklardan kısmen çekilmeyi kabul etti ve Filistin Yönetimi (FY) adı verilen bir Filistin yarı devleti kuruldu. Ancak sorun, Batı Şeria'nın yüzde 60'ının tamamen İsrail kontrolünde kalmaya devam edecek olmasıydı.

Bunun karşılığında Yaser Arafat ve FKÖ, İsrail devletini tanımayı ve Nakba sırasında yerlerinden edilen Filistinlilerin evlerine dönme hakkı talebinden vazgeçmeyi kabul etti. Bunun yerine Filistin liderliği, BM'nin 242 sayılı kararında tanınan 1967 öncesi sınırların yeniden tesis edilmesi için çalışmayı kabul etti - tam da bugün resmi Komünist Partiler tarafından talep edilen şartlar.

Ayrıca, taraflar "Filistin tarafının ekonomik temelini güçlendirmek için zemin hazırlama" konusunda anlaştılar. Ancak bu, Filistin'in İsrail ile bir gümrük birliğine dahil edilmesiyle sağlanacaktı. Filistin aynı zamanda aynı para birimi olan İsrail Şekeli'ni kullanacaktı.

Son olarak, bir Filistin polis gücü kuruldu, ancak İsrail devleti "iç güvenlik ve düzeni" korumak için "tüm yetkileri" elinde tuttu. İsrail ayrıca Filistin'in sınırları ve hava sahası üzerindeki münhasır kontrolünü de elinde tutuyordu.

Bu 'barış'ın sonucu ne oldu? Otuz yıl sonra Filistin'deki yaşam koşulları daha da kötüleşti. Gazze ve Batı Şeria'da işsizlik 1993 yılında yüzde 7 iken bugün yüzde 24'e ulaşmıştır. Genç işsizliği neredeyse yüzde 37'ye ulaşmış durumda. Gazze'deki son işsizlik rakamı daha da kötü, yüzde 45 seviyesinde ve gençler için daha yüksek. Bu rakam İsrail'in bombardımanından önceydi. Tüm Filistin ekonomisi, ithalatının yüzde 58'ini sağlayan ve ihracatının yaklaşık yüzde 86'sını alan İsrail'e sömürgeci bir bağımlılık durumunda.

Filistin Yönetimi ve iktidardaki El Fetih partisi ,İsrail’e kullanışlı bir kukla rejim olarak hizmet ettikleri için iktidarda kalan yozlaşmış bir klikten başka bir şey haline gelemedi. Ve Filistinlilerin çoğu tarafından da tam olarak böyle görülüyorlar. Geçen hafta Nablus'ta Filistin Yönetimi'ne bağlı güvenlik güçlerinin Filistinli göstericilere ateş açması bu gerçeğin çarpıcı bir örneğidir.

El Fetih'e yönelik kitlesel düşmanlık 2006 yasama seçimlerinde Hamas'a zafer kazandırdığında, İsrail, AB ve ABD sonucu tanımayı reddetti ve El Fetih'e iktidarı devretmemesi için baskı yaptı. Sonuç olarak Filistin, Gazze'yi Hamas'ın, Batı Şeria'yı ise El Fetih'in kontrolüne bırakan bir iç savaşla bölündü. O zamandan beri seçim yapılmadı.

Sözde 'iki devletli' çözüm iki Filistin yarattı, daha doğrusu Filistinlilerin kendi ülkelerinde mahkum olarak tutulduğu iki sefil rezerv yaratmayı başardı. Bu arada, Batı Şeria'daki yasadışı yerleşimlerin genişletilmesi, anlaşmaların imzalanmasından bu yana her bir İsrail hükümeti döneminde devam etti.

Filistin bağımsızlıktan hiç bu kadar uzak olmamıştı. Ekonomisi sistematik olarak boğulmuştur ve sözde Filistin Yönetimi'nin hiçbir yönetim yetkisi yoktur. 1967 öncesi sınırlara geri dönülmesi ve soyut olarak "bağımsız bir Filistin devleti" çağrısında bulunan kararlar bu rahatsız edici gerçeği tamamen göz ardı etmektedir.

İsrail emperyalizmi

'İki devletli' çözümü savunanlar, sorunun sağcı İsrail hükümetlerinin ve özellikle de Benjamin Netanyahu'nun kötü niyetle hareket etmesi ve barışa giden yolu kasten baltalaması olduğunu söyleyerek itiraz edebilirler. Elbette bunların hepsi doğru, ancak o zaman şunu sormalıyız: Hangi İsrail hükümeti Batı Şeria'nın tamamını terk etmeye istekli ya da muktedir olabilir? Dahası, hangi İsrail hükümeti kendine yeten ve bağımsız bir Filistin ekonomisinin gelişmesi için etkin bir şekilde ödeme yapmaya hazırdır?

İsrail, bölge genelinde emperyalist çıkarlarını ilerletmiş olan kapitalist bir devlettir. Ve Filistin'in tamamına hakim olmak, bu çıkarların takip edilmesi için mutlak bir gerekliliktir. Bu gerçek İsrail'in kurucuları tarafından kabul edilmiş ve 1948'den bu yana her İsrail hükümetinin politikasını belirlemiştir.

Batı Şeria'da yasadışı yerleşimlerin çoğalması 1967'den bu yana devam etmiş ve 1993'ten bu yana hız kazanmıştır. Şu anda işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yasadışı olarak yaşayan ve köle gibi koşullarda çalışan Filistinlilerin emeğini sömüren 700.000'den fazla Yahudi yerleşimci var. Ve bu yerleşimler İsrail'de hiçbir hükümetin görmezden gelemediği güçlü bir siyasi güç haline gelmiştir.

İsrail ve Filistin ekonomilerinin ekonomik 'entegrasyonu' konusundaki ısrarlarıyla Oslo Anlaşmalarını müzakere eden Likud ya da Netanyahu değil, Yitzhak 'Kemikkıran' Rabin'in İsrail İşçi Partisi'ydi. Ve İşçi Partisi'nin 'Tek İsrail' ittifakı 1999'da iktidara geldiğinde, Batı Şeria'daki İsrail yerleşimlerinin genişlemesini ne tersine çevirdi ne de durdurdu.

Emperyalizm altında barış, savaşın başka araçlarla devam ettirilmesinden ibarettir. Liberal ve sağcı Siyonizm arasındaki tek fark, birincisinin çizmelerini sessizce Filistinlilerin boyunlarına dayamayı ve onları şuurunu kaybedene kadar boğmayı tercih etmesi, ikincisinin ise yüzlerine defalarca tekme atmasıdır.

İsrail egemen sınıfının liberal kanadının itiraz ettiği şey Filistinlilere yönelik canavarca baskı değil, sağın provokasyonlarının Filistinli kitlelerin yeni bir isyanına yol açabileceği ihtimalidir. Ve bu korkuları olaylar tarafından doğrulanıyor.

Gerçekte, kendi ayakları üstünde durabilecek bir Filistin devleti yoktur ve İsrail kapitalizmi var olmaya devam ettiği sürece de asla olmayacaktır. Filistin ile dayanışma, Filistin'deki çoğunluk tarafından zaten anlaşılmış olan bu kaçınılmaz gerçekten hareket etmelidir.

Filistin Politika ve Anket Araştırmaları Merkezi (PSR) tarafından Eylül ayında yapılan bir ankete katılanların yüzde 64'ü bugün durumun Oslo öncesinden daha kötü olduğunu, yüzde 71'i FKÖ'nün anlaşmayı imzalamasının yanlış olduğunu ve yüzde 53'ü de Filistin kurtuluş mücadelesi için en iyi yolun silahlı mücadele olduğunu söyledi.

Mevcut koşullar altında Oslo ile aynı çizgide yeni bir barış planı talebi en iyi ihtimalle bir oyalama, en kötü ihtimalle de bir aldatmacadır. ABD'nin 1993'te Oslo Anlaşmalarına müdahale edip aracılık etmesinin ve o zamandan bu yana bir dizi ABD başkanının sözde 'iki devletli' çözümü desteklemesinin nedeni tam da budur. Filistinli gençlerin büyük bir kısmının bu çözümü haklı olarak reddetmesinin nedeni de budur.

Savaş ve yıkımın dürüstçe reddedilmesi tamamen anlaşılabilir bir durumdur, ancak ezen ve ezilen arasındaki çatışmada pasifizmin başarabileceği en iyi şey kitlelere pasiflik vaaz etmek ve mücadeleyi çıkmaz bir sokağa yönlendirmektir.

Devrimci bir çözüm için

Filistinlilerin özgürlüğüne giden reformist bir yol yoktur. Uluslararası baskı ve 'barış' anlaşmaları sadece zaten tahammül edilemez olan statükoyu koruyabilir. Filistinli kitleler yalnızca dünya işçi sınıfının dayanışmasıyla desteklenen kendi güçlerine güvenebilirler.

Filistin'in tamamında -her şeyden önce kendi devrimci gençliğine dayanan- yeni bir ayaklanma sadece İsrail rejimini değil tüm bölgeyi sarsabilir. 

Sosyalist bir program etrafında örgütlenen hareket, Filistin'in yapay sınırlarının ötesine, Yeşil Hat'ın İsrail tarafında yaşayan Arap işçilere; kendi egemen sınıflarının Siyonizm'in suçlarına ortak olmasından dolayı öfkeyle yanıp tutuşan komşu Arap devletlerinin işçilerine ve yoksullarına ulaşabilir; ve sınıf mücadelesini körüklemeye ve İsrailli işçilerle patronlar arasında, ikincisinin iktidarı için hayati önem taşıyan ulusal birliği yıkmaya başlayabilir.

Ancak böylesine güçlü bir hareketin, mevcut kapitalist İsrail devletinin 'demokratik' bir versiyonuyla yan yana duran zayıf bir kapitalist Filistin'in kurulmasıyla yetinmesi, hareketi tamamen yenilgiye uğratacaktır. Aslında böyle bir sonuç imkansızdır. İsrail’in egemen sınıfı, egemenliği parçalanmak yerine sadece sarsılırsa, intikam almak için geri gelecektir. Şu an mevcut olan düzenden daha da kabus gibi bir durumu getirecektir. Gerici Siyonist kurum tamamen dağıtılmalı, egemen sınıf mülksüzleştirilmeli, toprak ve tekeller işçi sınıfının kontrolü altına alınmalıdır.

Sadece bir işçi demokrasisi rejimi mevcut İsrail devletinin yerini alabilir, işgale son verebilir, temel toprak sorununu çözebilir ve hem Yahudilerin hem de Arapların demokratik haklarına saygı gösterebilir. Kısacası, biz sahte bir barıştan yana değiliz; biz devrimden yanayız.

Ancak gerekli olan, ne kapitalist 'demokrasiye' ne de ulusal sınırlara saygı duyan; İsrail emperyalizmi ve onun Filistin'deki kuklaları tamamen ezilene kadar durmayan; ve Filistin halkının toprak, iş, barınma ve herkes için onurlu bir varoluş gibi feryat eden ihtiyaçlarını karşılayan bir devrimdir. Bu da devrimin sosyalist olması gerektiği anlamına gelir ki bu da Siyonist egemen elitin dayandığı maddi temeli ortadan kaldırmanın tek yoludur.

İşte bu yüzden diyoruz ki: Zafere kadar İntifada!

Join us

If you want more information about joining the IMT, fill in this form. We will get back to you as soon as possible.