Acum este timpul potrivit pentru a studia teorie marxistă!

Cu criza economică globală provocată de coronavirus, nu există timp mai bun pentru a studia teorie marxistă decât acum.


Coronavirusul a provocat o criză fără precedent. Morgan Stanley, una dintre cele mai mari bănci de investiții din lume, estimează că impactul asupra economiei Statelor Unite, în doar al doilea trimestru al anului 2020, va putea ajunge până la 30%. PIB-ul trimestrial al Chinei a scăzut cu 40%, ceea ce reprezintă cea mai mare scădere din ultimii 50 de ani. Același fenomen are loc peste tot în lume. Economia globală este în declin accentuat.

În afară de sutele de mii de oameni care și-ar putea pierde viața, sau care și-au pierdut deja viața, virusul în sine provoacă costuri economice la care clasa muncitoare va suferi cel mai mult consecințele sale. Într-un act de disperare, statele capitaliste aruncă bani precum confetti. Dar aceste măsuri disperate vor avea doar un efect parțial și, pe termen lung, vor însemna doar austeritate și reduceri profunde ale nivelului de trai.

Această criză a surprins clasa conducătoare și reprezentanții lor în totalitate. Bineînțeles, nimeni nu ar fi putut prezice că acest virus va apărea chiar acum, dar ceea ce nu a fost o surpriză pentru marxiști a fost venirea unei noi crize economice.

Conform documentului perspectivei mondiale a Tendinței Marxiste Internaționale din toamna anului 2019:

”Dintre războaiele comerciale, Brexit și criza Uniunii Europene, și relațiile internaționale se află sub multă tensiune, iar oricare din acestea ar putea declanșa o nouă ”explozie”. Burghezia nu va putea scăpa.

Asta ne demonstrează adevărul afirmației lui Troțki, cum că Marxismul reprezintă analiza obiectivă. Înțelegând teoria Marxismului, poți înțelege lumea și procesele și contradicțiile de la baza dezvoltării societății. Acesta ne permite să vedem haosul aparent al evenimentelor care se petrec în fața noastră.

Explozii sociale

Totuși, scopul marxismului nu este de a vă permite să stați în fotoliu toată ziua și să vă gâfâiți la economiștii incompetenți de la televizor sau în ziare. Marxismul este o teorie revoluționară. Este o teorie a acțiunii activiste. Marxismul nu numai oferă instrumentele necesare pentru a înțelege lumea, ci și explică datoria celor care posedă această teorie, pentru a folosi aceste instrumente. După cum a spus Marx: „filozofii doar au interpretat lumea, ideea este să o schimbăm”. Odată ce înțelegem că sărăcia, războaiele și suferințele pe care le vedem în această lume sunt inutile, faptul de a nu acționați pentru schimbare ar fi un act criminal.

Lev Troțki a spus o dată că nu doar crizele economice în sine radicalizează oamenii. În schimb, schimbările rapide din situația internațională. Fie că este vorba de o perioadă de scădere sau stagnare economică, așteptând până la o creștere rapidă, sau invers. Așadar, ceea ce vedem astăzi este o criză incredibil de abruptă, care vine din spatele a 12 ani de așa-numită recuperare, care, pentru majoritatea oamenilor din clasa muncitoare, a însemnat doar atacuri asupra condițiilor nivelului de trai.

Această criză a radicalizat deja un număr mare de oameni. În Italia, am mărturisit un val de greve, unde muncitorii văd că guvernul îi sfătuiește pe membrii publicului să rămână acasă pentru propria lor siguranță, și se întreabă între timp de ce nu li se oferă aceleași sfaturi clasei conducătoare. Cu toate acestea, multe dintre aceste greve nu s-au petrecut doar pentru ca muncitorilor să li se permită să rămână acasă. Au existat cereri pentru întreruperea producției neesențiale, în timp ce muncitorii din fabricile care produc produse esențiale au cerut oprirea temporară a muncii, astfel încât să se poată reorganiza munca pentru a permite distanțarea socială. Prin urmare, ceea ce reprezintă acest lucru este tendința spre democrația muncitorilor. Pe măsură ce, din păcate, numărul morților crește în întreaga lume, este posibil să vedem și mai multe tendințe de acest fel și în alte țări.

Este clar că această criză pregătește calea unor explozii sociale majore. Totuși, ceea ce ne demonstrează istoria este că exploziile sociale în sine sunt insuficiente pentru a produce schimbări durabile. Este nevoie de o conducere revoluționară care poate demonstra experiența luptelor revoluționare din trecut pentru noile mișcări radicalizate. Acesta este tocmai rolul teoriei marxiste. Nu ca un exercițiu academic, ci un ghid al acțiunii revoluționare.

Oamenii de știință își bazează munca pe experimente din trecut. Din nenumăratele cazuri în care două substanțe chimice reacționează între ele, producând astfel un anumit rezultat, se formează legi generale. În mod similar, marxiștii studiază experiența revoluțiilor din trecut. Când lucruri similare apar în situații similare, suntem capabili să elaborăm legi generale care ne pot ghida acțiunea revoluționară în viitor. Așadar, fără teorie, am fi ca un om de știință care încearcă să construiască o rachetă, dar ignorând în același timp întreaga istorie a dezvoltării științifice.

Importanța ideilor

Din păcate, majoritatea oamenilor din clasa muncitoare nu citesc istoria clasei muncitoare. Acest lucru nu este, așa cum sugerează anumiți academici, deoarece muncitorii sunt prea proști. Motivul principal este că majoritatea oamenilor din clasa muncitoare nu au timp sau energie pentru a citi. După terminarea unei ture lungi, și odată ajunși acasă, acești muncitori nu au decât câteva ore înainte de a se duce la culcare, astfel încât să se poată trezi din nou pentru lucru. Așadar, este puțin probabil ca asemenea muncitori să-și dorească să citească toate cele trei volume din Capitalul lui Marx. De aceea există o asemenea responsabilitate asupra celor care, din orice motiv, au capacitatea și înclinația de a dedica timp lecturii, și de a studia teoria marxismului.

Desigur, un efect secundar al coronavirusului este că unii oameni vor fi obligați să petreacă mult timp acasă, ceea ce va fi o oportunitate excelentă pentru a începe un studiu adecvat al ideilor marxismului.

Join us

If you want more information about joining the RCI, fill in this form. We will get back to you as soon as possible.