Opriți bombardarea Gazei! Puneți capăt ocupației! - Mobilizare internațională în sprijinul luptei palestiniene!  

Bombardarea Gaza de către forțele de apărare israeliene (IDF) se intensifică în timp ce scriem aceste rânduri. Mii de bombe sunt aruncate fără să clipească din ochi de cea mai puternică putere militară din Orientul Mijlociu, asupra uneia dintre cele mai dens populate și sărace zone din lume. Între timp, mulțimi de linșaj formate din coloniști sioniști de extremă dreapta și huligani fasciști, acționând cu complicitatea sau cu sprijinul deschis al forțelor statului israelian, atacă cartierele palestiniene din Israel, distrugând case, proprietăți, magazine, bătând și ucigând oameni nevinovați doar pentru că sunt palestinieni, într-un val de teroare rasistă care poate fi descris doar ca un Pogrom.

Locuitorii din Gaza nu au unde să se ducă și le lipsește totul - energie, apă curată, materiale de bază pentru spitale, chiar și alimente - fiind supuși unei blocade care a făcut deja sute de victime, doar în ultimele câteva luni.

Un proiect de epurare etnică și discriminare instituțională este înscris în legea rasistă a “statului națiunii evreiești”, adoptată de Netanyahu în vara anului 2018 și binecuvântată de președintele american Donald Trump.

Nici cel mai mic semn de protest sau de "indignare morală" - ca să nu mai vorbim de vreo măsură concretă - nu este exprimat vreodată de puterile imperialiste occidentale, fie că este vorba de SUA sau de Europa "civilizată", pentru suferințele pe care guvernul israelian le provoacă zilnic populației palestiniene din Gaza, Cisiordania, Ierusalimul de Est și de pe teritoriul Israelului însuși. Ipocrizia regimurilor lachei reacționare ale imperialismului de la Riyadh, Dubai, Amman, El Cairo este, de asemenea, expusă.

Dimpotrivă, coșmarul zilnic al deceniilor de "pace" imperialistă este dublat de o violență imperialistă tot mai sângeroasă, menită să înfrângă rezistența poporului palestinian. Clasa conducătoare israeliană folosește "pacea", precum și războiul, pentru a-și urmări obiectivul reacționar de a curăța etnic ceea ce consideră a fi al lor. Deviza lor este "ceea ce avem, ținem" - "Eretz Israel", curățat de prezența incomodă a populației palestiniene. Acest proiect de curățare etnică și discriminare instituțională este înscris în catarg în legea rasistă a statului națiunii evreiești adoptată de Netanyahu în vara anului 2018 și binecuvântată de președintele american Donald Trump.

Ca întotdeauna, adevărul este prima victimă a războiului. Mass-media internațională mainstream, fiind controlate de marele business, transmit vechiul și uzatul refren care cere "încetarea violenței de ambele părți", recunoscând dreptul Israelului de a se "apăra", ca și cum "cele două părți" ar putea fi comparate. A pretinde că ești "neutru" într-o astfel de situație echivalează cu a lua partea asupritorului împotriva celor oprimați.

Ei îi spun război, dar acesta nu este un "război". Este încercarea unilaterală de a reduce la ruine aspirațiile legitime ale poporului palestinian la o patrie și la apărarea drepturilor fundamentale ale omului. Este o caracteristică normală a "păcii" imperialiste faptul că orice încercare a muncitorilor și tinerilor palestinieni de a rezista pașnic împotriva opresiunii zilnice este criminalizată și întâmpinată cu o represiune nemiloasă și sângeroasă.

Acest lucru a fost expus din ce în ce mai mult în ultimele săptămâni prin reprimarea mișcării de masă împotriva evacuărilor din cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est. Aceasta a fost urmată de atacul sângeros al forțelor represive ale statului israelian asupra credincioșilor pașnici cărora li s-a interzis în mod provocator accesul la complexul Al Aqsa Temple Mount din Ierusalim - cel mai important centru religios pentru musulmani - chiar la sfârșitul Ramadanului.

Această ultimă provocare a fost concepută pentru a instiga la un conflict cu Hamas. A fost o decizie deliberată din partea lui Netanyahu, o încercare disperată de a-și reînnoi acreditările de om puternic al Israelului și de a împiedica formarea unui guvern de coaliție din care ar fi fost exclus. Nu este prima dată când Netanyahu joacă cartea urii antipalestiniene pentru a mobiliza clasa conducătoare israeliană, statul și pentru a forța masa populației evreiești din Israel și din străinătate să sprijine cele mai reacționare măsuri luate de guvernul său în numele "securității".

Cifrele provizorii de 119 palestinieni uciși de bombele israeliene (dintre care 31 de copii și 19 femei) vorbesc de la sine. Pretenția FDI de a "lovi ținte militare" este complet ipocrită, iar asimetria pură și echilibrul disproporționat al forțelor în acest așa-zis război sunt expuse.

De asemenea, șapte israelieni au fost uciși (dintre care doi palestinieni care nu aveau adăposturi în cartierul lor) ca urmare a sutelor de rachete lansate de Hamas asupra Israelului. Lansarea acestor rachete este complet contraproductivă pentru lupta palestiniană și nu face decât să îl întărească pe Netanyahu, împingându-i pe lucrătorii israelieni în brațele statului israelian.

În calitate de marxiști și internaționaliști, noi nu suntem neutri sau deasupra părților într-un astfel de conflict. Noi apărăm dreptul palestinienilor la o patrie și dreptul lor de a rezista împotriva opresiunii și de a-și apăra mijloacele de trai prin orice mijloace necesare. Violența celor oprimați nu poate fi niciodată echivalată cu cea a opresorilor.

Un scenariu diferit

O trăsătură importantă a protestelor recente este faptul că acestea au implicat, într-un număr fără precedent, în principal palestinienii din interiorul “liniei verzi”. Adică, îi implică pe cei care sunt legal (de clasa a doua) cetățeni israelieni. Această mișcare a fost condusă de o nouă generație de luptători care resping strategiile eșuate ale așa-numitei conduceri a poporului palestinian, atât Fatah, cât și Hamas.

De asemenea, diferit de trecut e contextul în care evoluează protestele astăzi. Din ce în ce mai mulți muncitori și tineri din întreaga lume, inclusiv muncitori și tineri evrei, au trecut prin școala represiunii de stat a mișcărilor de masă din țările lor în ultima perioadă. Datorită propriei lor experiențe, ei încep să răzvadă prin norul de minciuni al mass-mediei principale. Rezistența mișcării de masă a poporului palestinian în Israel a dezvăluit în ochii a milioane de oameni din întreaga lume natura mecanismului opresiv pe care statul israelian l-a pus în aplicare pentru a sugruma mijloacele de trai și aspirațiile legitime ale palestinienilor. Acest lucru rezonează cu starea de spirit revoluționară care se dezvoltă în societatea de pretutindeni.

În întreaga lume sunt convocate demonstrații în masă împotriva atacului asupra Gazei și a pogromurilor antipalestiniene. În timp ce scriem, mii de palestinieni încearcă în mod pașnic să intre în Israel prin granița cu Iordania pentru a se aduna în sprijinul fraților și surorilor lor din Palestina. În același timp, ei expun ipocrizia regimurilor arabe și așa-zisul lor "sprijin pentru cauza palestiniană".

Este de datoria mișcării muncitorești internaționale să sprijine rezistența palestinienilor și să expună minciunile mass-mediei. Nici o apărare a drepturilor palestinienilor nu va veni vreodată din partea apelurilor ipocrite la "pace" și "negocieri" lansate de ONU sau, de rare ori, altă putere imperialistă. De fapt, nu va exista niciodată pace și nu se va pune capăt coșmarului actual atâta timp cât capitalismul și imperialismul continuă să domine planeta.

Trebuie să privim această mișcare ca parte a ascensiunii revoluționare împotriva capitalismului din întreaga lume. Pariul lui Netanyahu se poate întoarce împotriva sa din cauza combinației dintre mobilizările care se dezvoltă în Israel și la nivel internațional. Îngrijorați de mișcarea de masă care se dezvoltă în rândul palestinienilor în interiorul teritoriului israelian, armata IDF și clasa conducătoare israeliană sunt divizate dacă să continue sau să suspende asaltul asupra Gaza, pretinzând că și-au atins obiectivele. În același timp, amenință să trimită armata în Gaza cu bocancii la sol, așa cum au făcut în 2014, când au ucis peste 2 300 de palestinieni. În cazul în care vor încerca să facă acest lucru, uciderea fără discernământ va escalada și mai mult și va fi întâmpinată cu o indignare și mai mare.

Războiul și fructele otrăvite ale "păcii" imperialiste

Ceea la ce asistăm astăzi în Israel și Palestina nu este nimic mai puțin decât fructul otrăvit al "păcii" imperialiste. Populația palestiniană este expropriată și asfixiată progresiv prin strânsoarea tot mai mare a unui sistem conceput pentru a o marginaliza. În acest proces, Netanyahu se bazează pe extrema dreaptă sionistă, inclusiv pe marginile sale fasciste, și pe sprijinul coloniștilor evrei. Făcându-le concesii, el și-a pus averea politică în slujba cauzei lor, întărindu-le astfel și mai mult acțiunile.

Israelul este blocat într-o criză instituțională, în condițiile în care la a treia alegere consecutivă nu a reușit să obțină o majoritate clară. Până în prezent, Netanyahu a reușit să navigheze în apele furtunoase și să supraviețuiască punerii sale sub acuzare pentru scandaluri de corupție. Cu toate acestea, el devine din ce în ce mai disperat. Dușmanul său înrăit, generalul Benny Gantz, și-a pierdut toată credibilitatea dobândită prin polemica anticorupție din trecut împotriva lui Netanyahu, atunci când a decis să intre într-un guvern de coaliție cu acesta. Gantz încearcă acum să pară și mai rabatabil antipalestinian decât rivalul său, subliniindu-și acreditările ca fost comandant-șef al masacrului din Gaza din 2014. O încercare de a depăși impasul politic a fost lansată prin numirea lui Yair Lapid pentru a forma un nou guvern fără Netanyahu, dar această încercare a fost abandonată.

Statul israelian este puternic, dar există indicii clare că se pregătește o criză în inima statului sionist.

Focul de tabără al lui Trump asupra a 70 de ani de politică externă a SUA :

Imperialismul american a sprijinit întotdeauna Israelul. Acest lucru este atestat de subvențiile generoase pe care SUA le-a acordat Israelului, fără de care clasei conducătoare israeliene i-ar fi fost greu să își consolideze supremația economică și militară în regiune. Secretarul de stat american, generalul Alexander Haig, a descris odată Israelul ca fiind "cel mai mare portavion american din lume care nu poate fi scufundat".

Cu toate acestea, puterea SUA în regiune s-a bazat, de asemenea, timp de decenii, pe pretenția de a fi "imparțială" în ceea ce privește chestiunea palestiniană. În acest fel, imperialismul american a reușit să oprească cu succes lupta palestiniană pentru eliberare națională, impunând conducerii palestiniene o serie de acorduri de "pace" prin presiunea unei mari coaliții de aliați din regiune (regimurile arabe reacționare din Iordania, Egipt, Arabia Saudită, statele din Golf etc.). Acest lucru a dus la acordurile de la Oslo și Madrid din 1993 și la formarea Autorității Palestiniene, despre care marxiștii au avertizat la vremea respectivă că va fi o capcană mortală pentru aspirațiile naționale ale muncitorilor palestiniei.

Fostul președinte american Trump a renunțat la această pretenție prin recunoașterea Ierusalimului ca fiind capitala indivizibilă a Israelului și a rasistei “legi naționale a statului evreu”. El a făcut un foc de tabără din cei 70 de ani de politică externă a SUA în regiune și, astfel, a scufundat întreaga idee a unei soluții cu două state pentru problema palestiniană. Acest proces a culminat cu grotescul "Deal of the Century" al lui Trump și cu așa-numitele Acorduri Abraham.

Un mesaj puternic a fost transmis palestinienilor: "Dacă vreți să vă apărați mijloacele de trai, vă puteți baza doar pe propriile forțe". Acesta a fost primit și înțeles. Aceasta este baza rezistenței neașteptate și a intensificării luptei în fața provocărilor continue din ultimele luni. Și aceasta trebuie să fie baza pe care să se construiască mișcarea revoluționară internațională a tineretului și a clasei muncitoare împotriva imperialismului, a capitalismului și a opresiunii din întreaga lume.

Fără încredere în planurile imperialiste de "pace". Pentru dreptul palestinienilor la o patrie autentică!

Tendința Marxistă Internațională este total solidară cu poporul palestinian în timp ce suferă încă un atac barbar din partea forțelor armate israeliene și respinge toate scuzele pe care guvernul Netanyahu le-a produs în încercarea de a justifica moartea și distrugerea pe care le provoacă.

Poporul palestinian are dreptul la o patrie și, atâta timp cât acest lucru nu este realizat, conflictul va continua. Cu toate acestea, clasa conducătoare sionistă din Israel nu va acorda niciodată palestinienilor o adevărată patrie. De aceea, trebuie să fie răsturnată. Pentru ca acest lucru să se întâmple, societatea israeliană trebuie să fie destrămată pe criterii de clasă.

Israelul este una dintre cele mai inegale societăți din lume. Aceeași clasă conducătoare care îi asuprește pe palestinieni atacă, de asemenea, standardele de viață ale muncitorilor și tinerilor israelieni. Anul trecut am asistat la proteste masive împotriva lui Netanyahu. Mobilizarea revoluționară a maselor palestiniene trebuie să fie susținută de mișcarea anti-imperialistă și anticapitalistă a clasei muncitoare din întreaga lume.

Muncitorii și tinerii palestinieni au, de asemenea, dreptul de a se apăra pe ei înșiși și cartierele lor de atacurile declanșate de grupările ultranaționaliste. Acest lucru se întâmplă deja prin înființarea unor comitete civice sau populare de autoapărare în Haifa și în alte orașe. 

Orice pas în direcția dezvoltării luptei de clasă de către muncitorii și tinerii palestinieni și evrei, care rup relațiile cu statul sionist, trebuie încurajat și susținut. Numai în acest fel se poate ajunge la sfârșitul dominației sioniste și la înființarea unui stat care să acorde drepturi egale atât evreilor, cât și palestinienilor.

Totuși, acest lucru va fi posibil doar într-un stat controlat de muncitorii obișnuiți, atât evrei, cât și palestinieni, ceea ce înseamnă un stat socialist în care să nu existe o elită privilegiată.

Mobilizați solidaritatea internațională a clasei muncitoare pentru a opri bombardarea Gaza!

Susțineți rezistența palestinienilor!

Intifada până la victorie!

Puneți capăt ocupației!

Pentru dreptul atât al palestinienilor, cât și al evreilor la o patrie în cadrul unei federații socialiste a Orientului Mijlociu!

Join us

If you want more information about joining the RCI, fill in this form. We will get back to you as soon as possible.