Dutch

International Marxist University 2022 is een evenement georganiseerd door de Internationale Marxistische Tendens; vier dagen van online-discussies gewijd aan de basisprincipes van het marxisme, van 23 tot 26 juli.

Een syndicalisatiegolf in de Verenigde Staten enthousiasmeert en inspireert werknemers over de hele wereld. Het eerste Amazon-magazijn in Staten Island, New York, wordt nu vertegenwoordigd door de onafhankelijke Amazon Labour Union (ALU). Elke week registreren zich tientallen Starbucks-coffeeshops om aan te sluiten bij Starbucks Workers United. Een eerste groep werknemers van een Apple Store schafte zich een lidkaart van de Communication Workers of America aan. Tot nu toe werden in 2022 bij de National Labor Relations Board 589 aanvragen ingediend om een vakbond op te richten, een verdubbeling ten opzichte van de eerste vier maanden van 2021.

Op 13 april 2022 is het 80 jaar geleden dat de revolutionaire socialist Henk Sneevliet met zes strijdmakkers werd geëxecuteerd door de nazi-Duitse bezetter. Sneevliet kwam zijn hele leven op voor de belangen van de werkende klasse van Nederland, maar ook voor de onderdrukten in Indonesië en China.

N.v.d.r.: De eerste ronde van de presidentsverkiezingen is net voorbij. Macron, de zittende president haalt als eerste 27,6% van de stemmen, gevolgd door de extreem rechtse Le Pen met 23,41% en Mélenchon met 21,95%. Met uitzondering van de andere extreem rechtse kandidaat Zemour 7,05%, halen alle andere kandidaten minder dan 5%. Dat is ook het geval voor alle kandidaten van de partijen die tussen de Tweede Wereldoorlog en vijf jaar geleden de Franse regeringen hebben gevormd. Binnen twee weken volgt de tweede ronde tussen de kandidaten die de meeste stemmen haalden: Macron en Le Pen. Dit is de reactie van Révolution, de Franse afdeling van de IMT (Internationale Marxistische

...

In de vroege morgen van 1 april werd een historische overwinning van de Amerikaanse arbeidersklasse behaald. Amazon, de op een na grootste werkgever van de Verenigde Staten, eigendom van de op een na rijkste persoon, bolwerk in de strijd van de bazen tegen vakbonden, heeft een flinke knauw gekregen. Het fulfillment center (pakhuis) JFK8 op Staten Island in New York is de eerste Amazon-werkplaats in de VS waar een vakbond is opgericht. Een meerderheid van 2654 mensen stemden voor de stichting van de Amazon Labor Union (ALU), met 2131 tegen. Een dergelijke stemming komt er ook aan in Bessemer, Alabama. Dit vindt plaats in de context van een

...

In de vroege morgen van 1 april werd een historische overwinning van de Amerikaanse arbeidersklasse behaald. Amazon, de op een na grootste werkgever van de Verenigde Staten, eigendom van de op een na rijkste persoon, bolwerk in de strijd van de bazen tegen vakbonden, heeft een flinke knauw gekregen.

De volgende korte, in het Nederlands vertaalde stellingen werden opgesteld door aanhangers van de IMT in Oekraïne. Ze gaan in op de oorsprong van de aanhoudende oorlog en het reactionaire effect dat deze op het land heeft gehad. Voor een internationalistische oplossing van de oorlog in Oekraïne, en van alle oorlogen! Voor socialistische revolutie! Lees hier de oorspronkelijke verklaring.

De Duitse kapitalistische klasse en haar regering gebruiken de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne als een kans om hun eigen militaristische en imperialistische agenda uit te voeren. De Duitse marxisten van Der Funke stellen de weerzinwekkende hypocrisie en oorlogszucht van hun heersende klasse aan de kaak en doen een oproep om de oorlogspest te bestrijden met internationale solidariteit. Als dominante macht in de EU en gewillige handlanger in dienst van de belangen van het VS-imperialisme (via de NAVO), heeft de Duitse heersende klasse een centrale rol gespeeld in de vorming en escalatie van dit langlopende conflict in Oekraïne.

Na de dramatische ommekeer in de gebeurtenissen, waarbij de Russische president Vladimir Poetin de afgescheiden republieken in Oost-Oekraïne erkende, gevolgd door het sturen van Russische strijdkrachten, publiceren we een verklaring van de Russische IMT-kameraden, opgesteld samen met marxisten in Oekraïne en de Donbas-regio, tegen dit inter-imperialistische conflict.

De 10 rijkste mensen ter wereld hebben hun rijkdom meer dan verdubbeld sinds het begin van de coronaviruspandemie, terwijl meer dan 160 miljoen mensen in armoede zijn gedreven. Ongelijkheid doodt elke vier seconden één persoon, en de armen hebben vier keer meer kans om te overlijden aan COVID-19 dan de rijken. Dit staat allemaal in het onlangs verschenen Oxfam-rapport “Inequality Kills”.

Woensdag 9 februari verschijnen klimaatactivisten Orla Murphy en Zac Lumley voor de rechtbank in Dublin. Ze worden vervolgd voor ernstige strafrechtelijke schade, waarvoor ze een gevangenisstraf van maximaal een jaar kunnen krijgen. De ‘misdaad’ waarvan ze worden beschuldigd? Vreedzaam protesteren tegen de passiviteit van de Ierse regering in het licht van klimaatverandering door de woorden "No More Empty Promises" op de voorkant van een regeringsgebouw te schilderen. In het geval van Zac Lumley, een aanhanger van de Ierse marxisten (IMT Ierland), gaat de beschuldiging er enkel over dat hij de protestactie live streamde.

Vorige week hebben het Kazachse leger en veiligheidstroepen, gesteund door Russische strijdkrachten, een gewelddadig einde proberen te maken aan de grootste massabeweging in Kazachstan sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

De kandidaat van Apruebro Dignidad, Gabriel Boric, heeft de Chileense presidentsverkiezingen gewonnen met 56% van de stemmen. Er werden zo’n 4,6 miljoen stemmen voor Boric uitgebracht, een recordmeerderheid. De pro-Pinochet kandidaat, Juan Antonio Kast, verloor met 44% van de stemmen: bijna een miljoen minder dan Boric.

De burgerlijke strategen hadden zich ingebeeld dat de lockdowns naar aanleiding van COVID-19 slechts een onderbreking zouden betekenen voor de toch al kwetsbare wereldeconomie. Zodra de economie weer op gang zou komen, zou zou de pauzeknop weer uitgezet worden en kon de economie weer als vanouds vooruitgaan. Maar dit is verre van hoe de zaken in werkelijkheid zijn gelopen. De wereldeconomie is nu in de greep van chaos.

Zeven stakingsdagen zijn tot nu toe verstreken in een van de bitterste conflicten in de geschiedenis van de sector en de provincie. 29.000 Arbeiders en 5.600 bedrijven zijn betrokken, waaronder de grote fabrieken in de baai van Cádiz, zoals Navantia (betrokken bij de scheepsbouw) en Airbus.

Squid Game is het nieuwste Zuid-Koreaanse fenomeen wat op briljante wijze de genadeloze realiteit van het kapitalisme blootlegt: extreme concurrentie. Terwijl de serie wereldwijd bovenaan de Netflix-hitlijsten staat, zijn Koreaanse arbeiders overgegaan tot een massale staking.

Labour-conferentie van dit jaar is geëindigd in een overwinning voor rechts. Links moet lessen trekken uit de opkomst en ondergang van de Corbyn-beweging. De enige manier om vooruit te gaan is door de krachten van het marxisme op te bouwen. Help ons bij deze essentiële taak.

Afgelopen zaterdag (9 oktober) hebben honderden fascisten de gebouwen van het nationale hoofdkwartier van de vakbond CGIL (Italiaanse Algemene Confederatie van Arbeid) in Rome aangevallen en vernield.