Greek

Νέο βιβλίο του μαρξιστή συγγραφέα Άλαν Γουντς από τις εκδόσεις της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης, Wellred Books, για την Ιστορία της φιλοσοφικής σκέψης από την αρχαιότητα μέχρι τη γέννηση του μαρξισμού στον 19ο αιώνα. Θα κυκλοφορήσει στις 26 Σεπτεμβρίου στα αγγλικά.

Η παγκόσμια μουσική και οι μαζικοί αγώνες για τα δημοκρατικά δικαιώματα έχασαν σήμερα έναν από τους πιο εξέχοντες εκπροσώπους τους, τον αγαπημένο συνθέτη του ελληνικού λαού, Μίκη Θεοδωράκη. Ο Μίκης Θεοδωράκης συνέδεσε τη ζωή του με την αναγέννηση της μουσικής τέχνης στη μεταπολεμική Ελλάδα. Τα μουσικά του έργα συνδύασαν την υψηλότερη δυνατή καλλιτεχνική ποιότητα με την αξεπέραστη έκφραση των αισθημάτων, των πόθων και των μαζικών πολιτικών αγώνων του λαού για μια κοινωνία χωρίς καταπίεση και φτώχεια.

Η μεγάλη καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Βαρυμπόμπη, την Εύβοια και σε δεκάδες ακόμα περιοχές της Ελλάδας δεν οφείλεται στους ανέμους, τις υψηλές θερμοκρασίες και την κλιματική αλλαγή, όπως θέλουν να πείσουν το λαό η κυβέρνηση της ΝΔ και τα αστικά, καθεστωτικά ΜΜΕ. Η αιτία αυτής της καταστροφής είναι οι αντιδραστικές προτεραιότητες και η εγκληματική κοινωνική αδιαφορία και αναλγησία της ελληνικής άρχουσας τάξης.

Νεότερη ενημέρωση από τους συντρόφους της μαρξιστικής τάσης «Socialist Appeal» για τη γραφειοκρατική επίθεση που δέχονται από τη δεξιά, μπλαιρική ηγεσία του Στάρμερ στο Εργατικό Κόμμα. Κύμα αλληλεγγύης από τα μέλη, τα στελέχη και τις συλλογικότητες της αριστερής πτέρυγας του κόμματος!

Ο Άλαν Γουντς γράφει για τον πρόωρο χαμό του σπουδαίου Γερμανού μας συντρόφου, Χανς Γκερντ Όφινγκερ. Ο Χανς υπήρξε θεμελιωτής και το παλιότερο ηγετικό στέλεχος της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT) στη Γερμανία. Τα μέλη της Κομμουνιστικής Τάσης, του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης,, εκφράζουμε την οδύνη και τα συλλυπητήριά μας στα μέλη του γερμανικού τμήματος, και ιδιαίτερα στην σύζυγό του, συντρόφισσα Μαρία Κλάρα και την κόρη του, επίσης συντρόφισσα, Ρόζα.

Η στυγερή δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ προκάλεσε μια έκρηξη οργής στη Βρετανία. Χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια σε ένα ολόκληρο σάπιο σύστημα καταπίεσης. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο που ακολουθεί.

Στις 31 Ιανουαρίου ο στρατός της Μιανμάρ προχώρησε σε πραξικόπημα συλλαμβάνοντας την Αούνγκ Σαν Σου Κι (ΑΣΣΚ) Κρατική Σύμβουλο της Μιανμάρ και ηγέτη του κόμματος National League for Democracy (NLD).

Ο αρχισυντάκτης της μαρξιστικής εφημερίδας «Socialist Appeal», Ρομπ Σιούελ, περιγράφει τη μάχη της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος ενάντια στη νέα δεξιά ηγεσία στο πλαίσιο της εκστρατείας για μια έκτακτη συνδιάσκεψη.

Τα αίτια και οι σκοπιμότητες της συκοφαντικής εκστρατείας που διεξάγει η κυβέρνηση Μαδούρο ενάντια στις συνεπείς επαναστατικές δυνάμεις του μπολιβαριανού κινήματος στη Βενεζουέλα.

Οι εκλογές που έγιναν στα τέλη του 2020 στο μεγαλύτερο συνδικάτο της Βρετανίας ανέδειξαν τη μεγάλη δυναμική της Αριστεράς, αλλά και το αδιέξοδο του σεχταρισμού.

Λίγο πριν το τέλος της θητείας του Τραμπ, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χαρακτηρίσουν επίσημα την Κούβα ως «κράτος-υποστηρικτή της τρομοκρατίας.» Υπερασπίζουμε άνευ όρων την Κουβανέζικη Επανάσταση ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Είναι καθήκον όλων των σοσιαλιστών, αλλά και όλων των δημοκρατών, να αντιταχθούμε σε αυτή τη νέα πρόκληση. Κάτω τα χέρια από την Κούβα!

Ανάλυση του Άλαν Γουντς για τη θυελλώδη κατάσταση στην οποία βρίσκει τον κόσμο η αλλαγή του χρόνου - όπως φανερώθηκε χαρακτηριστικά και από τα γεγονότα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ - και για τους επερχόμενους μαζικούς αγώνες της παγκόσμιας εργατικής τάξης

Οι πρώτες βασικές εκτιμήσεις της συντακτικής επιτροπής τoυ περιοδικού «Σοσιαλιστική Επανάσταση» (αμερικάνικο τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης) για τα γεγονότα που συγκλονίζουν τις ΗΠΑ.