Historiens Hævn

”Marx havde ret!” For Marxister er dette ikke en nogen særlig dyb åbenbaring. Vi har længe vidst at den tyske revolutionæres analyse af kapitalismen var ligeså så fundamentalt solid som det kapitalistiske system i dag er usolidt. Men lad os se det i øjnene. I årtier har vi været en lille minoritet, som har kæmpet mod strømmen og imod alle odds. Efter at havde tilbragt lang tid i kulissen, er tingene nu begyndt at ændre sig. Det faktum at flere seriøse borgerlige økonomer har indrømmet rigtigheden af ideer som de engang latterliggjorde, er et vigtigt symptom på en grundlæggende forandring i den offentlige bevidsthed. (Denne artikel blev bragt som leder i vores amerikanske søsteravis Socialist Appeal (nr. 65))

Dette bekræftes af en meningsmåling fra Pew Research Center som viser at 49 % af unge amerikanere mellem 18-29 år fortrækker socialisme, mens 43 % har en negativt indstilling. Undersøgelsen viste også at 55 % blandt afroamerikanerne har en positiv holdning til socialismen. Med andre ord, er det dem med mindst at tabe under kapitalismen, der er mest åbne for en ny form for samfund, et samfund baseret på ægte demokrati og lige muligheder for alle.

I sidste ende er Marx’ ideer blevet bevidst rigtige, ikke i det abstrakte, ikke i den akademiske verdens universitetssale, men gennem millioner af amerikaneres daglige erfaringer. Fem nye researchstudier har vist, hvad vi instinktivt har vidst hele tiden: ikke kun er de rige blevet rigere, men de er mere tilbøjelige til at forblive rige. Med hensyn til de ”mindre heldige” medlemmer af vores samfund, er de ikke blot blevet fattigere, men langt de fleste kravler ikke op ad den ”gyldne stige” ud af fattigdom, uanset hvor hårdt de arbejder eller hvor meget de spænder livremmen ind. Researchstudierne afliver dermed den perverse og omsiggribende myte om amerikansk social mobilitet.

Uden nogle som helst fremtidsudsigt under kapitalismen, gik hundredtusindvis af amerikanere fra alle samfundslag på gaden og ”besatte” hundredevis af byer fra kyst til kyst. Bevægelsen har midlertidigt trukket sig tilbage i de fleste dele af landet. Til trods for Occupy-bevægelsens kreativitet, hårde arbejde og ofre, forsætter Wall Street med at dominere USA og resten af kloden. Ikke desto mindre, har erfaringerne fra de sidste par måneder, ikke været for ingenting. Mens Occupy-aktivister reflekterer over de erfaringer, de har gjort sig, vil mange opdage, at de problemer vi står over for i dag, er de samme som arbejderne stod over for, da Marx og Engels skrev Det Kommunistiske Manifest for over 160 år siden. Ved at studere disse og andre klassiske skrifter, er en ny generation på vej til en bedre forståelse af, hvordan og hvorfor verden er som den er, og endnu vigtigere, hvordan vi kan ændre den. Det er derfor ikke underligt at www.marxist.com havde et rekordstort antal besøgende sidste år. Det er heller ikke nogen overraskelse at David Harvey’s online videoforedrag om Kapitalen af Marx, bliver studeret af tusinder.

Som en glød, er Occupy-bevægelsen ulmende, ventende på at en frisk brise af klassekamp skal puste til ilden. Hvis den amerikanske arbejderbevægelse med sine kæmpemæssige kræfter slutter sig til Occupy-bevægelsen, kan en ustoppelig bevægelse fødes – både i gaderne og i politik. Den arabiske revolution, som begyndte for bare et år siden, er også en slumrende ild, som kan bryde tilbage ud i lys lue på ethvert tidspunkt. Det samme gælder i Europa, hvor krisen langt fra er overstået. Verden er fuldt af brændbart materiale. Som man siger: ”Holdøje med dette sted!”.

Her i USA er vi helt og holdent trådt ind i det hykleriske cirkus af absurditeter, også kendt som 2012 valgcyklussen. På den ene side falder de republikanerne som er imod Mitt Romney over hinanden for at beskylde ham for at være en virksomhedspolitiker – som om de på nogen måde var anerledes. På den anden side arbejder Demokraterne for fulde omdrejninger bag kulisserne og læner sig mod fagforeningerne i et forsøg på at overtage Occupy-bevægelsen. De benytter sig endda af det samme sprog ved at opfordre til at stemme på Demokraterne som en måde at ”besætte kongressen for de 99%”. Til dette kyniske forsøg på at afspore bevægelsen, siger vi: ”besæt Kongressen og det hvide hus med et arbejderparti! Kæmp for socialistisk politik!”

Så ja, Marx havde ret i sin analyse af kapitalismens kriser. Han får sin ”hævn” og det sidste grin. Men han vil ikke være tilfreds med dette. Når alt kommer til alt, forstod Marx, at kampen mellem klasserne i sidste ende ville føre til en revolutionær omformning af samfundet og enden på klasseudbytningen én gang for alle. Når flertallet (dvs. arbejderklassen) har vundet den politiske og økonomiske magt, når samfundet er organiseret på grundlag af kollektive behov, og ikke privat grådighed, vil en hel ny verden af muligheder åbne sig. Derfor må vi forsætte med at bygge de kræfter, der kan sikre, at denne revolutionære transformation finder sted, hvis vi virkelig skal bevise rigtigheden af Marx ideer. Mens WIL snart har eksisteret i 10 år, vil vi gerne invitere dig til at slutte dig sammen med os i kampen for en bedre verden. Du finder ikke en bedre tid til, at gøre Marx’ ideer til virkelighed.

Translation: Socialistisk Standpunkt (Denmark)